Arama

Türkiye'deki Antik Kentler - Arinna

Güncelleme: 23 Temmuz 2012 Gösterim: 4.102 Cevap: 3
Bia - avatarı
Bia
Ziyaretçi
15 Eylül 2008       Mesaj #1
Bia - avatarı
Ziyaretçi
Türkiye'deki Antik Kentler - Arinna

Sponsorlu Bağlantılar
Hititlerde bir kent.

Hitit güneş tanrıçasının en önemli kült merkezi Arinna kentiydi. Söz konusu güneş tanrıçasının adı tam olarak bilinmediği için, genellikle "Arinna'nın güneş tanrıçası" olarak anılırdı.

Arinna'nın tam olarak nerede olduğuna dair çeşitli varsayımlar vardır ancak Arinna'nın bugünkü Alacahöyük olduğu düşünülmektedir.

III. Hattusili, Urhi - Teşup'u tahttan indirip kendisini kral ilan ettikten sonra, eşi tavananna Puduhepa ile koruyucu tanrıçalarına şükranlarını ifade eden dualar yazdırmışlardır: "Ey, Arinna'nın Güneş Tanrıçası, Hanımım, bütün ülkelerin kraliçesi, Yer ve Gök Tanrıçası."

Hititlerin tanrılar aleminde; kadın elemanı simgeleyen tanrıçalarına özel bir yer verildiği, Arinna'nın Güneş Tanrıçasının ise devletin ve orduların koruyucusu olduğu, aynı zamanda Ana Tanrıça özelliğini de taşıdığı izlenmektedir.

Son düzenleyen Daisy-BT; 22 Nisan 2011 18:13 Sebep: Kırık link.
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
22 Nisan 2011       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Alacahöyük
Sponsorlu Bağlantılar

Ad:  800px-Alaca_Hüyük_6.jpg
Gösterim: 350
Boyut:  85.6 KB

Alacahöyük, Çorum iline bağlı Alaca ilçesinin 15 km kuzeybatısındaki Hüyük köyündeki bir höyüktür. Bu höyükte dört ayrı kültür evresinden kalma 14 yerleşim ya da yapı katı saptanmıştır.

Alacahöyük’teki ilk kazılar, Osmanlı arkeolog Theodor Makridi tarafından 1907'de yapıldı. Buradaki kazılar 1935'ten sonra Hamit Zübeyr Koşay ve Remzi Oğuz Arık'ın başkanlığında yürütüldü. Bu kazılarda Bakır-Taş Çağından Osmanlı dönemine kadar gelen uzanan dönemlere ait buluntular ele geçti.

Alacahöyük’ün birinci kültür evresi olarak adlandırılan üst katlarında, Friglerden başlayarak Roma, Bizans, Anadolu çanak çömlek, özellikle içi boyalı toprak kaplar ve ayaklı meyvelikler göstermektedir. Bu katlarda ortaya çıkarılan silah ve kullanım eşyalarının çoğu taştandır.
Alacahöyük’te ele geçen buluntular, Ankara'daki Anadolu Medeniyetleri Müzesi ile 1941'de ziyarete açılan Alacahöyük Müzesi'nde sergilenmektedir. Alacahöyük ve Boğazköy'ü kapsayan alan 1988'de milli park ilan edilmiştir.

Alaca Hüyük'ün esas adı İmat höyük'tür. Çevreye en yakın bilinen yerleşme Alaca ilçesi olduğu için Alaca adıyla anılır. Atatürk buraya kendi cebinden verdiği 500 Lirayla ilk kazıları başlatmış ve herşeyde olduğu gibi bu girişiminin sonucu dünyada yer yerinden oynamıştır.

Ad:  415px-Sundisk_Alacahoyuk.jpg
Gösterim: 339
Boyut:  52.3 KB
Alacahöyük'teki mezarlardan birçok güneş diski çıkmıştır. Bu disk, erken dönem Tunç Çağı'ndan.

Barajlar

Çorum ilinin 45 kilometre güneyindeki Alacahöyük antik kentinde Tanrıça Hepat'a ithaf edilen baraj MÖ 1240'lara tarihlendiriliyor. Tarım arazilerini sulamak ve içme suyu sağlamak amacıyla kullanılan eser ,yaklaşık 150 metre uzunluğunda bir bente sahiptir.Barajın Hitit Kralı Tuthalia tarafından, Anadolu'da yaşanan büyük kuraklığın ardından yaptırıldığı biliniyor. Derinliği farklı noktalarda beş metreye kadar ulaşan baraj, aynı döneme tarihlenen diğer örneklerinden farklı olarak yeraltı suyuyla besleniyor ve su kaynağı kendi havzasının içinde bulunuyor. Barajın açığa çıkarılan kısmında iki kanal, bir havuz ve üç heykel kaidesi bulunmuştur. Yaklaşık üçte ikisi dolan barajda bugün 2 milyon 500 bin metreküp su tutulmuş durumdadır.


Vikipedi


Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
22 Nisan 2011       Mesaj #3
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Alacahöyük

Çorum'un Alaca ilçesine bağlı Haramözü köyü yakınlarında tarihöncesi devirlere ait bir yerleşim merkezi.

Bilinen en eski höyüklerden biridir. Burada ilk kazı 1907'de yapıldı. Asıl kazılarsa 1935-1946 arasında Hamit Zübeyr Koşay tarafından Türk Tarih Kurumu adına gerçekleştirildi. Kazılar, höyükte dört kültür çağı yaşandığını ve on beş yapı katı bulunduğunu ortaya çıkardı. En altta yer alan IV. kültür çağı kalkolitik özellikler gösterir. Burada İ.Ö. 3200-2600 yıllarına ait bakır süs eşyaları vb. bulunmuştur. Daha üstte yer alan III. kültür çağı katlarında, İ.Ö. 2500-2100 yıllarına ait olduğu sanılan 13 kral mezarı, boğa, geyik ve güneş simgelerinden oluşan güneş kursları çıkarılmıştır. İ.Ö. 2000-1200 arasına ait II. kültür çağı katlarında tapınak ve ev kalıntıları, Hitit plastik sanatının örnekleri bulunmuştur. I. kültür çağı diye nitelenen, höyüğün en üstünde yer alan kattaysa Frigyalılardan kalma buluntulara rastlanmıştır.

Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
23 Temmuz 2012       Mesaj #4
Avatarı yok
Yasaklı
Arinna Kültür Kenti / Hatti ve Hitit Uygarlıklarını Canlandırma Projesi

Türkiye olağanüstü tarihi değerlere sahip olmasına rağmen bu değerleri kullanamıyor. Önemli bir turizm geliri haline getiremiyor, Anadolu'nun bir kültür hazinesi ve yeni bir uygarlık projesi olarak değerlendirilemiyor. Olağanüstü değerlerin arasında, 2 bin yıl kadar süren Hatti ve Hitit uygarlıkları çok önemli bir yere sahiptir. Projenin ve yapılan çalıştayın amacı, Türkiye'de ilk defa, tarihi uygarlıkların nasıl değerlendirileceği konusunda ilk ciddi çalışmanın yapılmış olmasıdır.

Dünyanın En Büyük Kültür Hazinesi

Hatti ve Hitit Uygarlıkları dünyanın en gelişmiş ve görkemli uygarlıklarından birisidir. Bütün insanlığın gelişmesine ve kalkınmasına ışık tutmuş ve yol göstermiştir. Dünya kültürünün gelişmesinde, aydınlanmasında stratejik bir önemi ve değeri vardır. Türkiye için eşi ve benzeri olmayan "bir hazinedir". Ülkemizin sahip olduğu en büyük zenginliklerden birisidir. Sahip olduğu Kültür hazinesini kullanamayan bir ülke; Türkiye olarak bu muazzam kültür hazinesini çağdaş anlamda kullanabiliyor muyuz? Türkiye'nin kalkınması ve gelişmesi için değerlendirebiliyor muyuz? Tek kelime ile Hayır.

O halde ne yapmalıyız? Sorunu nasıl çözmeliyiz? Sahip olduğumuz bu serveti çağdaş bir zenginlik haline nasıl getirmeliyiz?Çalıştay bütün bu soruların cevabını bulmak için gerçekleştirilmiş ve çok önemli çözüm önerileri geliştirilmiştir. Arinna Çalıştayı sonuçları bir kitap olarak yayınlanmıştır.ARİNNA, yeni adıyla Alaca Höyük, Hatti ve Hitit Uygarlıklarının "Kültür Kenti"dir.


Kaynak : Popüler Bilim (Temmuz 2012)

Benzer Konular

21 Şubat 2013 / _EKSELANS_ Turizm
4 Aralık 2013 / _EKSELANS_ Turizm
2 Temmuz 2016 / _EKSELANS_ Turizm
21 Şubat 2013 / _EKSELANS_ Turizm
22 Şubat 2013 / _EKSELANS_ Turizm