Arama

Dünya Kentleri: Chicago (Şikago)

Güncelleme: 30 Nisan 2011 Gösterim: 5.063 Cevap: 2
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
27 Eylül 2008       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Chicago
Ad:  Chicago_city_seal.png
Gösterim: 452
Boyut:  6.8 KB
Sponsorlu Bağlantılar
Şikago Arması
Şikago (Chicago), Amerika Birleşik Devletleri'nin nüfus bakımından (2000 yılındaki sayıma göre 2.896.016) en büyük üçüncü şehridir. Illinois eyaletinde Michigan Gölü kıyısında yer alır. 1833 yılında kurulan şehir, 1885 yılında ilk gökdelenin bu şehirde yapılması ile de tarihe geçmiştir. Ünlü Sears Kulesi bu şehirdedir. Göle nazır olan şehir merkezinde gökdelenin ve renkli sokakların yanısıra oldukça estetik çeşitli kanatlı hayvan türlerinin esenlik içinde rahatsız edilmeden yaşadıkları park ve bahçeler yer almaktadır. Türkiye'nin burada bir de konsolosluğu bulunmaktadır. Şehir raylı sistem olarak oldukça gelişmiştir.
Ad:  Flag_of_Chicago.svg.png
Gösterim: 433
Boyut:  3.7 KB
Şikago Bayrağı

Chicago, New York ve Los Angeles'tan son­ra ABD'nin üçüncü büyük kentidir. Illinois eyaletinde, Chicago Irmağı'nın ağzında kurul­muştur. Kent toprakları Michigan Gölü' nün güneybatı kıyısında 41 km boyunca uza­nır. 19. yüzyıl başlarında Dearborn Kalesi'nin çevresinde ticaret yapmak amacıyla toplanmış birkaç dükkân ve evden oluşan Chicago o günden beri hızla gelişmiştir. 3.009.530 (1986) kişinin yaşadığı Chicago, 7 milyon kişinin çalıştığı büyük bir sanayi bölgesinin merkezi durumundadır.
Kentte yaşayanların yaklaşık yüzde 40'ını Siyahlar oluşturur. Siyah nüfusun giderek artması kentte ırk çatışmalarına yol açmış, 1960'larda Siyah önder Martin Luther King Jr.'ın da içinde bulunduğu güçlü bir hareket sonucu, konut ve eğitim gibi sorunlara bazı çözümler getirilmiştir. Çok değişik kökenli azınlıkların yaşadığı Chicago'da yabancıların oranı çeşitli dönemlerdeki göçlere bağlı ola­rak değişir. 1980'lerde Latin Amerika ve Asya kökenlilerin sayısı artmıştır; ABD'deki en büyük Polonyalı topluluk da Chicago'da yaşar.
Chicago hızlı gelişimini kentin coğrafi ko­numuna borçludur. Mississippi Vadisi'nin zengin çayırlarında ve bir göl kıyısında yer alan Chicago göl gemiciliğinin ve demiryolla­rının doğal buluşma noktasıdır. Adını, "yaba­ni soğan" ya da "güçlü" anlamına geldiği sanılan Yerli köyü Checagou'dan almıştır. 18. yüzyıla kadar avcılık ve kürk ticareti yapanla­rın uğrak yeri olan Chicago'ya ilk yerleşen Avrupalı, zengin bir Fransız tüccann oğlu olan Jean-Baptiste Point du Sable'dır. Sable küçük bir alışveriş merkezi oluşturarak ticarete başladı. 20 yıl sonra Kanadalı John Kinzie burada ilk köyü kurdu. Bu yerleşim birimleri­ni korumak amacıyla ABD hükümetince ya­pılan Dearborn Kalesi 1812'de bir Yerli saldı­rısına uğradı ve yıkıldı. 1816'da ikinci bir kale yapıldı. Chicago 1833'te, 350 kişinin yaşadığı bir kasaba görünümündeydi. Dört yıl sonra ise buraya "kent" denmeye başlandı.
Zamanla tarlalar ve sığır çiftlikleri batıya doğru genişledi. Zenginleşen Chicago, top­raklarından elde edilen ürünlerin doğuya gönderildiği ve karşılığında işlenmiş malların alındığı bir liman oldu.
Chicago'nun kurulduğu yer su taşkınlarına açık bir bataklıktı. Caddelerdeki çamur trafi­ği engeller ve salgın hastalıklar kent halkının yaşamı için tehlike oluştururdu. 19. yüzyıl ortalarında bataklıklar doldurularak kent 3 metre yükseltildi. Birkaç yıl sonra mühendis­ler Chicago Irmağı'nın akış yönünü değiştirdi­ler ve atık suların gölün ve kentin uzağına taşınmasını sağladılar. Böylece içme suyu arındırılmış oldu. Genişletilen Chicago Gemi Kanalı ve Illinois Irmağı, Büyük Göller'i Mississippi'ye bağlar. Atlas Okyanusu'ndan gelen gemiler Chicago'ya, St. Lavvrence Su­yolu ve Büyük Göller üzerinden ulaşır.
Chicago'nun çevreyle bağlantısı 1848'de yapılan ilk demiryolu ile kuruldu. Bugün kent ABD'deki demiryollarının kesişme noktasıdır. 1871'de iki gün iki gece süren korkunç yangın kentin büyük bölümünü yok etti. Hemen ardından kent yeniden kuruldu. Chicago'nun iş merkezini çevreleyen ve bir ilmek biçiminde olduğu için "Loop" adı veri­len yükseltilmiş demiryolu, kente ve çevreye ulaşımı kolaylaştırır. Loop, aralarında Pablo Picasso ve Marc Chagall'ın yapıtlarının da bulunduğu heykelleriyle ünlüdür.
Chicago, ABD'nin tahıl, mısır ve hayvancı­lık kuşağının merkezinde yer aldığı için, büyük bir hızla gelişti. Bir basım ve yayım merkezi olan Chicago kültürel etkinlikleriyle de önemli bir konumdadır. Chicago Üniversi­tesi ülkenin en büyük üniversitelerinden biridir. Dünyaca tanınan Chicago Senfoni Orkestrası'nın yanı sıra kent, caz, blues ve klasik müziğiyle de ünlüdür. Kentin parklar ve plajlarla bezenmiş kilometrelerce uzunlu­ğundaki göl kıyısı çok güzeldir. Chicago, ^rank Lloyd Wright, Ludwig Mies van der
Rohe ve Louis Sullivan gibi ünlü mimarların yaptığı yapılarıyla da tanınmıştır. 20. yüzyılın sonlarında yapılan büyük gökdelenler Chica­go'nun görünümünü çarpıcı bir biçimde değiş­tirdi. Bunlar arasında dünyanın en yüksek işyeri binası olan 110 katlı Sears Binası ve 100 katlı John Hancock Merkezi sayılabilir. Chi­cago aynı zamanda, ABD'nin önemli toplantı ve kongrelerinin yapıldığı bir merkez duru­mundadır.
Kentteki O'Hare Uluslararası Havalimanı dünyanın en işlek havalimanıdır.

Ad:  chicago_2.gif
Gösterim: 583
Boyut:  181.5 KB

MsXLabs.org & Temel Britannica

peaceful - avatarı
peaceful
Ziyaretçi
24 Mayıs 2009       Mesaj #2
peaceful - avatarı
Ziyaretçi
2284978213 1b95551d22 o

Sponsorlu Bağlantılar
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
30 Nisan 2011       Mesaj #3
ener - avatarı
Ziyaretçi
Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs

Chicago

ABD'de kent. Türkçeleşmiş adı Şikago'dur. Kuzeydoğu İllinois'te, Michigan Gölü kıyısındadır. New York'tan sonra ikinci büyük kenttir. Nüfusu, 8.065.633 (1990). Bu nüfusun üçte biri zencidir. İş merkezleri (The Loop), bir gökdelen ormanı görünümündedir. Amerika'ya özgü kent mimarîsinin beşiğidir. Ülkenin en önemli demir, kara, su ve hava yolları merkezidir. Bu yollarda büyük ve yoğun bir trafik görülür. Ülke demiryolu trafiğinin %11'i olan 35.000 vagon boşalır ya da yüklenir; kentsel sınırlar içindeki demiryolu uzunluğu 13.000 km.dir. Kentin üç havalimanından biri olan Midway'in yıllık yolcu trafiği 7 milyon kişidir. Orta batı bölgesinin en büyük tahıl ve hayvan pazarıdır. Özel hayvan parklarından yılda 6 milyon hayvan geçer. Ülkenin en büyük endüstri merkezlerinden biridir. Endüstri kuruluşlarının sayısı 15.000'e yaklaşır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

21 Temmuz 2016 / Jumong Müzik ww
3 Eylül 2010 / _Yağmur_ Taslak Konular
4 Eylül 2010 / ener Turizm