Arama

Tapınaklar - Karnak Tapınağı

Güncelleme: 5 Ağustos 2012 Gösterim: 7.357 Cevap: 2
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
6 Nisan 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Karnak Tapınağı
Karnak Tapınak Planı
Sponsorlu Bağlantılar
k11c

El-Karnak (Arapça: الكرنك, Antik Mısır dilinde: Ipet Sut) Mısır'daki küçük bir köyün ismidir. Luksor'un 2,5 km kuzeyinde bulunan köyü hem bilim hem de turizm açısından önemli kılan en büyük özelliği ünlü tapınak kompleksidir. Her ne kadar genelde Karnak ismiyle köy değil de tapınak kastedilse de, gerçekte tapınak köyü içinde barındırmaktadır, bu sebeple Karnak hem tapınak kompleksi hem de köy için kullanılan terimdir.
Karnak Tapınağı, Eskiçağda, Orta Mısır'daki Teb şehri yakınlarında kurulmuş olan en büyük dinsel yapı grubudur. Buradaki ilk büyük tapınak Yeni Krallık döneminde İ.Ö. 14. ve 13. yüzyıllarda yapılmış, bundan sonra da yeni yeni eklemelerle Ptolemeler dönemine kadar sürekli genişletilmiştir. Karnak Tapınağı'nın yayılımı doğu-batı eksenine ve ikinci bir kuzey-güney eksenine göre düzenlenmiştir. Tapınağın özellikle kabartmalarla ve dikili taşlarla süslü altı kapısı çok ünlüdür. Merkez yapının sütunlarla süslü salonunu Firavun 1. Setos yaptırmıştır. Bu salonun genişliği 102 m., derinliği 53 m.'dir. Tavanı tutan sütunların sayısı 134'tür; bunların yüksekliği 23 m.'yi bulur. Tapınakta daha başka salonlar ve daireler de vardır. Tapınağa giden yola burayı korumak için sfenksler dikilmiştir.
Karnak Tapınağı günümüzde Orta Mısır'daki en önemli turistik kent durumundaki Luxor'un sınırları içinde kalır. Luxor'da Karnak Tapınağı'nın hemen bir kaç yüz metre ötesinde, Luxor Tapınağı adıyla ikinci bir mabed grubu daha yükselir. Ancak bunlar ihtişam açısından Karnak'ın gölgesinde kalan yapılardır.
Büyüleyici bir güzelliğe sahip olan Karnak Tapınağı, çağdaş Mısır'da belgesel film yapımcılarının, tarihî eser fotoğrafçılarının ve turistlerin dört mevsim hiç eksik olmadığı en büyük turistik cazibe merkezlerinden biridir. Sultanahmet'te bulunan ve gövdesi hiyerogliflerle bezeli olan dikilitaş, Bizanslılar tarafından İstanbul'a Karnak'tan sökülüp getirilmiştir. Karnak'ta halen bu Dikilitaş'ın yeri boştur ve hemen yakınlarında ise bir ikizi yükselmektedir.
Karnak aslında bitmemiş bir tapınaktır. Her firavun, kendinden önceki firavunun yaptığı eklemelerden çok fazlasını yapmış, böylece büyük ve görkemli bir tapınak halini almış, yapımı 2000 yıldan fazla sürmüştür. Karnak Tapınağı hem Mısır tarihi ve mitolojisi hakkında önemli bilgiler vermekte, hem de tapınakta birçok firavunun izine rastlamak mümkündür.
Dünyadaki en büyük antik dini mekân olan Karnak Tapınak Kompleksi büyük bir açık hava müzesidir ve Gize Pramitleri'nin ardından Mısır'daki en çok ziyaret edilen antik mekândır.
Karnak Tapınak Girişi
karnak
Karnak Tapınağı Sütunlu Hol
columnskarnak

- Derlemedir -

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
25 Kasım 2010       Mesaj #2
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Karnak Tapınağı
MsXLabs.org
karnak
Sponsorlu Bağlantılar
Karnak tapınağının büyük salonunu gösteren 1838 tarihli renkli litograf. Luksor yakınındaki bu harabeler büyük bir açık hava müzesi ve dünyanın en eski dinî sitesidir. Bu tapınağın inşaatı Mısırın Orta Krallık Dönemi'nde başlamış ve Ptolemaios döneminde devam etmiştir.

Bu binaların yapımı için yaklaşık 30 firavun katkıda bulunmuş, inşaat tamamlandığında görülmemiş bir büyüklük, karmaşıklık ve çeşitlilik elde edilmiştir. Bu salonda 134 muazzam sütün 16 sıra halinde dizilmiştir, bunların bazıları 21 metre boyunda ve 3 metre çapındadır.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Gerçekçi ol imkansızı iste...
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
5 Ağustos 2012       Mesaj #3
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Karnak
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Yukarı Mısır'da, eski Teb kentinin yerinde bulunan köy. Mısır'daki en büyük dinî yapılar Karnak'tadır. Bunların arasında en ünlüsü Tanrı Amon adına yapılan Amon Tapınağı'dır. Roma devrine dek tüm firavunların izlerini taşıyan bu tapınağın ardından, Amon'un karısı Mut, Tanrı Plah, Tanrı Osiris ve Tanrı Montu adına da tapınaklar yapılmıştır. Ana tapınakta I. Sethosis tarafından yaptırılan salon, 134 sütun üzerinde yükselir ve 102 m. uzunluğunda, 53 m. genişliğindedir.
In science we trust.

Benzer Konular

20 Ağustos 2009 / asla_asla_deme Taslak Konular