Arama

Türkiye'deki Müzeler - Bursa Ormancılık Müzesi

Güncelleme: 7 Temmuz 2010 Gösterim: 2.450 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
25 Şubat 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Bursa Ormancılık Müzesi
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Bursa Ormancılık Müzesi, Türkiye'nin ilk ve tek ormancılık müzesidir. Bursa'da, Çekirge caddesi üzerinde Saatçi Köşkü olarak bilinen yapıda yer alır. 1989 yılında hizmete girmiştir.
Müzede hayvan ve bitki fosilleri, haberleşme ve orman mühendisliği aygıtları, harita ve fotoğraflar, ormancılık tarihi ile ilgili belgeler başta olmak üzere iki bin kadar eser sergilenmektedir. Dünyada sadece Amerika’da bulunan sekoya ağaçlarının Anadolu’da yetişip günümüze gelebilmiş fosilleri ve Orhaneli ilçesindeki kömür işletmelerinde bulunan 16 milyon yıllık hayvan fosili de bu müzede görülebilir.
Müzenin kurucusu Zafer Öztaptık’tır.
Müzenin yer aldığı Saatçi Köşkü; geniş terasları, kameriyesi, aslan ağızlı havuzu ve Osmanlı barok tarzı mimarisiyle Bursa’nın önemli sivil mimari yapılarındadır. 19. yüzyıl sonunda yapılan yapı Bursa eşrafından Ali Efendi'ye aitti, 1936 yılına kadar köşk olarak kullanıldı. Müzeye dönüştürülmeden önce Bursa Orta Orman Okulu kullanılmış, okul 1949'da kapatılmıştı. Bina 1983 yılına kadar Orman Bölge Müdürlüğü olarak kullanıldı.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
7 Temmuz 2010       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Bursa Ormancılık Müzesi

Sponsorlu Bağlantılar
orman muze

Çekirge caddesi üzerinde yapacağınız bir yürüyüş sizi yeşillikler arasında geçmişin tüm görkemini yansıtan beyaz bir köşke götürecektir. Bursa'nın elde kalan sayılı sivil mimari örneklerinden biri olan ,bu yapı Saatçi Köşkü'dür. Bursa eşraflarından Saatçi Ali Efendi'ye aittir. XIX.yüzyıldan günümüze ulaşan yapı, batılılaşma döneminin egemen üsluplarından biri olan Barok anlayışla biçimlenmiştir. Geleneksel Türk Evi planının Barok anlayışla kaynaştırıldığına Saatçi Köşkü'nde tanık oluyoruz. Yapı iki katlı ve ahşap konstürüksiyonludur. Zengin bir süsleme programı uygulanmıştır. Tavan nakışları dönemin özelliklerini yansıtır. Bahçesinde yapı ile aynı tarihli bir kameriye ile aslan ağızlı bir havuz bulunmaktadır.Kameriyenin içi peyzajlarla süslenmiştir.
Ormancılık Müzesi konusunda Türkiye'nin ilk ve tek müzesidir. Bir ihtisas müzesi olarak Türkiye’deki Ormancılığın tarihsel gelişimini tanıtmayı, orman ve ormancılık hakkında halkı bilgilendirmeyi amaçlamaktadır. Zengin içeriği ile dikkat çeken müze önemli eserleri bünyesinde barındırmaktadır. Müzede eserler sınıflandırılarak seksiyonlar oluşturulmuştur. Bunlar ;
1- Orman Hayatından Kesitler.
2 - Orman Bitkileri ve Kesim Aletleri.
3- Orman Mühendisliğinde Kullanılan Aletler.
4- Fosiller.
5- Harita ve Uzay Fotoğrafları.
6- Orman içi Haberleşme Araçları.
7- Tarihi Belgeler.
8- Albüm ve Kitaplar gibi bölümlerdir. Bu bölümlerden başka Müze'de ormanı konu edinen kitapların bulunduğu bir Kitaplık,Sergi Salonu ve Depolar bulunmaktadır.
Ormancılık Müzesi'nde önemli bir fosil koleksiyonu yer almaktadır. Burada iki milyon yıllık Sekoya Fosili, üçyüzelli milyon yıllık Karbonifer Fosilleri,elli milyon yıllık Sarıçam,Ceviz,Karaçam ağaç fosilleri görülmeye değerdir. Fosil koleksiyonunun bir bölümünde ise ondört milyon yıllık Miyosen devri fauna ve flora fosilleri yer alır. Özellikle Sekoya Ağacı fosili geçmişteki Anadolu florasının zenginliğini bize tanıtması açısından önemli bir belge niteliği taşımaktadır. Bilindiği gibi Sekoya ağaçları bugün sadece Amerika'nın bazı bölgelerinde görülen bir türdür.
Ormancılık Müzesi'nde gösterime sunulan haritaların tarihi belge değeri çok önemlidir. Türkiye'de birkaç arşiv dışında bulunmayan ve sergilenmeyen haritalar 1910 yıllarının teknik becerisiyle müzede sergilenmektedir. 1926 tarihini taşıyan Türkiye Ormanları Haritası'nda ilginç özellikler görülmektedir. 1926 tarihini taşımasına karşın Türkiye’nin Milli Misak sınırlarının aynen çizilmesi,Hatay ve şimdi bir başka devlete ait olan adaların sınırlarımız içinde gösterilmesi kayda değerdir.Bilindiği gibi Hatay 1939 yılında sınırlarımıza dahil edilmiştir.
orman muze1
orman muze2
Müzede orman mühendisliğinde kullanılan arazi ve büro aletleri, makinalar ve aparatlar geçmişten günümüze ilginç bir soluk taşımaktadırlar.Başka hiçbir müzede göremeyeceğiniz 1900’lü yıllara ait şimdi hepsi birer antika olan aletler görülmeye değerdir.
Müzede sergilenen tarihi belgelerden Diplomalar, Orman Kanunları,Yazışmalar ,Kitaplar ve Albümler ormancılığın Türkiye'deki 150 yıllık serüvenini bizlere yansıtmaktadırlar.
Müzede küçük ziyaretçiler de düşünülmüş onların ilgilerini çekecek eserler sergilenmiştir. Özellikle mumyalanmış hayvan örnekleri, böcekler, ağaç kesitleri, fotoğraf ve karikatürler görülmeye değerdir.
Böylesi bir içeriğe sahip olan Ormancılık Müzesi her geçen gün artan ziyaretçi sayısıyla da geleceğe umutla bakmaktadır. Bu güne kadar müzemizi kırkbini aşkın ziyaretçi gezmiştir. Müzemize daha çok öğrencilerin ve üniversitelilerin ilgi gösterdiği gözlenmiştir.Az da olsa yabancı ziyaretçiler de müzeyi gezmektedirler.


"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.