Arama

Antik Kentler - Ur

Güncelleme: 8 Ağustos 2011 Gösterim: 4.205 Cevap: 0
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
8 Ağustos 2011       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Ur (şehir)
MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & Vikipedi
Sponsorlu Bağlantılar

sumercityur

Ur, Sümer topraklarında bir antik şehir. Ur, sözcük olarak Ön Türkçe'de kent, şehir olarak kullanılan bir tamgadır.

Dünyanın en eski şehirlerinden biridir. Irak Körfezi´nde Fırat nehri kenarında kurulmuştu. MÖ 3500'den MÖ 1850'ye kadar ticaret merkezi olarak işledi. MÖ 3000'den MÖ 2000'e kadar üç hükümdar ailenin yönetimindeydi. Bu dönemde Sümerlerin sınırları Asur´dan Elam´a kadar uzanmıştı. İncil´e göre İbranice´nin yaratıcısı Abraham (İbrahim) Ur´da doğmuştur.Ur Sümer'in başkentidir.

Mezopotamya'da kurulan Sümer kent devleti (İ.Ö. 3000 yılları).

Fırat Irmağı'nın eskiden denize döküldüğü yerde kurulan Ur, gemilerin giriş ve çıkışlarına elverişli bir bölgeydi. Kentin kalıntıları, 1926'da İngiliz bilgini Sir Leonard Woolley'in kazılarıyla ortaya çıkarıldı. Ur kent devletiyle ilgili en önemli buluntular kral mezarlarıdır. Ur Hanedanı ile ilgili fazla bilgi yoktur. Kültepe'de bulunan (İ.Ö. 2500) Kral İbbisi'nin mühür ve baskıları Ur Hanedanı'nın Anadolu ile ilişkisi olduğunu kanıtlar.

Kutsal avlunun güneydoğu bölümünde 2.000 mezarı kapsayan kral mezarlarının 16 kadarında olağanüstü zenginlikte eşyalar bulunmaktadır. Ayrıca, oldukça büyük olan Ur'daki yapıların, su yollarının ve kanalizasyon düzeninin ileriliği, gelişmiş bir kent devleti olduğunu gösterir. Babillilerin saldırılarıyla yıkılan kent, Nabukodonosor tarafından yeniden yapıldı ve kutsal alan birbirine paralel ve altı kapılı duvarlarla çevrildi.

"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

2 Temmuz 2012 / Daisy-BT Turizm
4 Aralık 2013 / _EKSELANS_ Turizm
2 Temmuz 2016 / _EKSELANS_ Turizm
21 Şubat 2013 / _EKSELANS_ Turizm
13 Şubat 2013 / _EKSELANS_ Turizm