Arama

Dünya Kentleri: San Antonio

Güncelleme: 27 Eylül 2013 Gösterim: 2.104 Cevap: 0
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
27 Eylül 2013       Mesaj #1
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
San Antonio
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

San Antonio by BeatingHeartsBabyx
San Antonio by ~BeatingHeartsBabyx on deviantART


San Antonio, ABD'nin en büyük 7. şehri ve Teksas eyâletinin en büyük 2. şehridir. Etrafındaki varoşlarıyla Metropoliten San Antonio nüfusu ABD'de 24. büyük metropoliten bölgeyi oluşturur.
San Antonio "Los Alamos" Misyon/Kalesi, "İspanyol Misyonları", "Nehir Yürüyüş Yolu", "Amerikas Kulesi", "Teksas Bowl Stadı" ve "SeaWorlde" ve "Altı Bayrak Fiesta Teksas" tema parkları ile sehir ("San Antonio Kovensiyon ve Misafirler Bürosu" bilgilerine göre) yılda yaklaşık 28 milyon turist ziyaretçi çekmektedir. Şehirde "NBA basketbol" liginde dört defa şampiyon olan San Antonio Spurs takımı bulunmakta ve ülkenin en büyük rodeo yarışması her yıl "San Antonio Stock Show & Rodeo" olarak organize edilmektedir.
San Antonio'da Amerikan askeri güçleri çok önemlidir. Şehirde "Fort Sam Houston", "Lackland Hava Üssü", "Randolph Hava Üssü", ve "Brooks City Üssü" ve şehrin yakınlarında "Camp Bullis" ve "Camp Stanley" kışlaları bulunmaktadır.
Amerika'nın en büyük özel sektör firmalarının sıralandığı "Fortune 500" listesinde bulunan 5 firmanın merkezi San Antonio'dadır. Şehirde bulunan "South Texas Medical Center (Güney Teksas Tıp Merkezi)" güney Teksas bölgesinde tek tip araştırma merkezi olup büyük bir araştırma hastanesi merkezidir.

Tarihçe

Amerika'nın yerli kızılderileri San Antonio mevkinden nehir kenarında yerleşke kurmuşlar ve bu yöreye "Yanaguana (Serinleyici Şu)" adını vermişlerdi.
1691'de bir İspanyol kesif grubu başlarında misyoner papazlar olarak bölgeye Aziz "San Antonio de Padua"'nin isim günü olan 13 Haziran'da gelmişler ve buradaki nehre San Antonio ismini vermişlerdir.
Bu nehir kenarındaki ilk İspanyol yerleşkesi 1718'de Papaz Antonio Olivares tarafından "San Antonio de Valero Misyonu" adı altında kurulmaya başlanmıştır. Bu miyon etrafındaki araziye Kanarya Adaları'ndan gelen birçok İspanyol göçmen yerleşmiş ve hemen bu yerleşke bir İspanyol kolonisi niteliğini almıştır.
19. yy başlarında doğudan ABD'den gelen göçmenler 1810'da istiklalini ilan eden ve 1821'de bir devlet olarak kabul edilen Meksika'ya ait olan Teksas arazilerine gözlerini dikmişlerdir. Bu ülkenin diktatörü ve 11 defa cumhurbaşkanı olan General Antonio López de Santa Anna idaresine karşı ABD asıllı göçmenler 2 Mart 1836'da Texas'ın Meksika'dan bağımsızlığını ilan etmişler ve General Santa Anna isyanı bastırmak San Antonio'da bulunan ve göçmenlerce pekiştirilen "Los Alamoa" misyonunu sarmış ve bu binayı ele geçirme sırasında isyancıları öldürmüştür. Böylece San Antonio ve Los Alamos katliamı önce Teksaslılar ve sonra ABD'liler tarafından bir mitik bina senbolu haline geçmiştir. Günümüzde San Antonio ve şehrin tam ortasında bir müzeye dönüştürülen Los Alamos misyon/kalesi ve diğer misyon binaları bu olay dolayısıyla binlerce Amerikalı turist çekmektedir.
1836'da Maksika'ya karşı galip gelen ABD asilli halk Teksas'ı bağımsız cumhuriyet olarak ilan etmişlerdir. 1845'te ise Teksas ve San Antonio Amerika Birleşik Devletleri'ne katılmıştır.

İklim

Mevsimlik rüzgar yönüne bağlı olarak San Antonio iklimi kuru ve nemli olarak değişir. Yazlar sıcaktır. İlkbahar ve sonbahar ayları genellikle ılıktır ve sonbaharda yağmurlu olabilir. Kışlar kuzeyden inen hava cephelerine göre ya kuru ılık ya da soğuktur. Kış ısı ortalaması 15 °C olmakla beraber, soğuk geceler ve yağış olursa serin akşamlar ortaya çıkması da olasıdır. San Antonio'da ortalama olarak yılda bir düzine sıfır altına düşen geceler olur ve zaman zaman kış yağışları ya donmuş yağmur ve hatta ıslak sulu sepken kar şeklinde olabilir. Amerikan Milli Meteoroloji Servisi'nin 122 yıllık gözlemlerine göre 33 yıl şehirde kar yağışı gözlemlenmiştir ve ortalama olarak her dört yılda bir kar yağışı beklenmektedir. San Antonio'da Temmuz ve Ağustos en sıcak aylardır ve bu aylar için gözümlenen ortalama maksimum ısı 35°C olmaktadır. Şehirde en düşük ısı 1 Ocak 1949'da -17.7°C olarak gözlenmiştir. Mayıs, Haziran ve Ekim en çok yağışlı aylardır. Son 135 yıllık yağış gözümlenmelerinde yıllık yağış azami 132.79 cm ve minimum 25.68 cm arasında değişerek ortalama 76.79 cm olmuştur.


🌘 🚀

Benzer Konular

6 Ağustos 2012 / Daisy-BT Turizm
22 Mart 2011 / _Yağmur_ Turizm
9 Ağustos 2012 / Jumong Turizm
7 Ağustos 2012 / Efulim Turizm