Arama

Kıbrıs'ta El Sanatları

Güncelleme: 23 Mayıs 2008 Gösterim: 6.301 Cevap: 0
Bia - avatarı
Bia
Ziyaretçi
23 Mayıs 2008       Mesaj #1
Bia - avatarı
Ziyaretçi
Kibris'ta El Sanatlari

Sponsorlu Bağlantılar
KKTC'deki el sanatlari ile ilgili çesitli kurum, kurulus ve sahislar, Kibris'a ait Kibris Türk tarihinin ve kültürünün bir parçasi olan el sanatlarimizin unutulmamasi ve gelecek nesillere aktarilmasi yönünde çalismalarini sürdürmekte ve ülkemiz degerlerinin tanitimina katki koymaktadirlar. ehirlerde ve kirsal kesimlerdeki kadinlarimizin, el emegi ve göz nuru ile islemis olduklari geleneksel el sanatlarimizi pazarlayarak kendilerine sosyal ve ekonomik özgürlük sansi tanimaktadir. Sitemizdeki bu bölüm, el sanatlari ile ilgili kurum ve kuruluslarin kendi kendine yetebilme, ulusal ve uluslararasi alanda el sanatlarinin tanitim ve pazarlamasini yapabilme ve üretici ile çalisanlarinin refahini artirma amacina hizmet edecegi inanci ile hazirlanmistir.


El Sanatlarinin Tarihçesi:


El Sanatlari Kibris’in gelenek, görenek, kültür ve tarihinin bir parçasidir. Kibris, el sanatlari açisindan çok eski yillara dayali bir zenginlige sahiptir. Birçok uygarligin izlerini mozaiginde tasiyan Kibris, el sanatlari açisindan her zaman büyük bir üne sahip olmustur. Tarih kitaplarinda, Kibeis'a ait el sanatlarinin çesitli uygarliklara ve zamanin komutanlarina hediye olarak sunuldugunu hep görmekteyiz. Büyük skender'in ünlü kilicinin da Kibris'ta üretildigi bilinmektedir. Ayrica Leonardo Da Vinci'nin Kibris'ta üretilen nakislara hayran kaldigi ve Milan Katedrali'ne konmak üzere Lefkara isi örneginden bir örtüyü almak için Kibris'i ziyaret ettigi bilinmektedir. Leonardo Da Vinci tarafindan seçilen ve alinan Lefkara nakisinda bulunan motif bugün onun adi ile anilmakta ve taninmaktadir. Bu motifin bizdeki ismi ise Dere olarak geçmektedir.

Modern zamanda, teknolojinin de gelismesi ile Kibris el sanatlari ciddi dis tehlikelerle karsilasmis, ithal edilen ürünler karsisinda birçok el sanatimiz tarihe karismistir.

Çesitli kurum, kuruluslar ve kisiler, kaybolmaya yüz tutmus el sanatlarimizi gün isigina çikarmak ve onlarin gelecek nesillere aktarilmasi ve tanitilmasi için özveri içrerisinde çalismalarini sürdürmektedir.


Nakis:

Dikisin dekoratif sekilde yapilmasindan dogan bir süsleme sanati ve evrensel bir olgudur. Yapilan arastirma ve incelemelerde nakisin insanlarin gelisme ve varolma dönemlerinde hep hayatlarinin bir parçasi olmustur. Hanimlarimiz, genç kizlarimiz bos zamanlarini degerlendirmek, çehizlerini hazirlamak hatta para kazanmak için meslek edinenlerimiz bile çok sayida bulunmaktadir. Ayrica meslek okullarmizda örgün egitimde branj olarak seçilmekte yaygin egitimde ise nakis konularia katilan oldukça kabarik bir nakis grubu olusturmakta ve yerel kültür nakislarimiz yaymakta büyük rol oynamaktadir. Nakislar kumas ve desen özelliklerine göre kasnak, gergef, yastik gibi araçlara gerilerek yapilmaktadir. Teknoloji ilerledikçe kumasi germe islemleri de daha çabuk ve daha pratik yapilmakta ve zamandan kazanilmaktadir. Ornegin: gerilmis bir gergef üzerine nakis islenecek parça sadece zimba ile çok çabuk tutturularak islenebiliyor. Nakis çok eski zamanlarda sadece elde çalisilirdi, ilerleyen teknoloji sonucu elde, makinede ve her alanda kullanilan sanayi makinesinde üretilmektedir. Ancak yine de elde yapilan en degerlisidir. Nakis islemek insanlara sabirli olmayi, stresten uzak durmayi da ayrica ögretiyor.

Halk Sanatlari Enstitüsü

(Hasder), 1977 yilinda kurulmus olup, kibris Türk Halk Sanatlarinin korunup yasatilmasi ve yayginlastirilmasi yolundaki çalismlarini araliksiz olarak sürdürmektedir. Tamamen amatör bir ruhla çalismalarini sürdüren Dernek bugüne kadar birçok uluslararasi festivalde ülkemiz kültürünü tanitmis ve pekçok ödül kazanmistir. Özellikle halkbilimi arastirmalari ve halkdanslari alaninda çalismalarini yogunlastiran Has-Der, 2000 yilinda Halk Sanatlari Vakfi adi altinda bir vakfin kurulusunu gerçeklestirilmis olup, çalismalarini bu vakif adi altinda sürdürmektedir.

Birlesmis Milletler Proje Hizmetleri Ofisi’nin (UNOPS) finanse ettigi Halk sanatlari Enstitüsü, Has-Der tarafindan yürütülmekte olan bir projedir. Bu Enstitü’de Kibris’in geleneksel el sanatlari alaninda üretim gerçeklestirilmekte, ayrica bu el sanatlari alaninda meslek egitimi verilmekte, üretilen ürünlerin sergilenmesi ve satisi gerçeklestirilmektedir.


Alıntıdır..


Benzer Konular

12 Ocak 2017 / ThinkerBeLL Coğrafya
21 Mayıs 2008 / Gabriella Asker tr