Arama

Özbekistan - Ceyhun Nehri

Güncelleme: 27 Aralık 2011 Gösterim: 14.261 Cevap: 3
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
1 Haziran 2008       Mesaj #1
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Özbekistan - Ceyhun Nehri
Aral map
Ceyhun veya Amuderya, (Özbekçe: Amudaryo) Orta Asya'nın en uzun nehri.
Sponsorlu Bağlantılar
Afganistan'da güney Pamir'den Pamir ve Piyanc adlarını alarak doğar. Daha kuzeyde Vahş kolunu aldıktan sonra Ceyhun adını alır. Tacikistan ve Kuzeydoğu Afganistan sınırı oluşturduktan sonra geniş bir delta ile Aral gölüne ulaşır. Eski SSCB'nin Orta Asya kesiminin en uzun ırmağı, Vahş ve Pyanc ırmaklarının birleşmesiyle oluşur. Kuzeybatı yönünde akarak Aral gölüne dökülen ırmak, Tacikistan ve Afganistan arasındaki sınırın bir bölümünü çizer. Uzunluğu 1.415 km'dir. Ama Doğu Pamirlerden doğan en uzun kolu Deya-yı Vahjır'ın kaynağından başlayarak ölçüldüğünde uzunluğu 2.540 km'ye ulaşır. İlkçağ'da Batı'da Oxus Irmağı olarak bilinirdi; Amuderya adını ise, bugünkü Çarcao'nun yerinde eskiden var olduğu sanılan Amul kentinden aldığı öne sürülür. Amuderya ise asilikle özdeşmiştir. Ceyhun bu yüzden asi anlamındadır. ceyhun nehri türklerin tarihinde önemli yer tutan nehirlerin başında gelir.ceyhun nehri kenarlarında yerleşmiş olan türkler burada ve civarında zengin şehirler kurmuşlardı boylar halinde yaşayan türkler arapların katliam derecesine ve eski tarihte birleşmiş milletler kurulmadan önceki tarihte tapu kavramının olmadığı zamanda araplar tarafından bu nehrin kıyılarında soykırıma uğratılmışcasına katledilmişledir.Ancak Türkiye cumhuriyeti türk tarihi bundan fazla söz etmez türkler ile araplar bu nehrin aşağısında çok kanlı şekilde savaşmışlar ancak araplar ceyhun nehrini aşamamışlardır.Amuderya arapça kökenli bir sözcük olup asiliği türkleri yenememiş ve buradan geçememiş olan arap filozofları tarafından takılmış bir isimdir.Taberaninin anıları ve yazıları arapça olarak bu savaşlar anlatılmaktadır.Ceyhun cenk edilen yer anlamına da gelmektedir.Ancak yaşanacak bir din varmışki türkler islamı seçerek müslüman olmuşlardır.Dinin siyasi ve ekonomik boyutlarını ve insana yaşatığı eziyeti türkler üzerindeki tarihi anlayarak dahi iyi bir şekilde ve günümüze kadar gelen türk ulusunun bugün geldiği noktaya bakarsak dinin kesinlikle insanların elinde bırakılmamasını ve politik ve siyasi ve savaş amacı olarak kullanılmaması gerektiğini türk tarihini okuyarak anlayabiliriz.
Gerçekçi ol imkansızı iste...
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
7 Mayıs 2011       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Amuderya
Sponsorlu Bağlantılar

Batı Türkistan'da eskiden Ceyhun adıyla bilinen ırmak.

Afganistan'da (Güney Pamir) Murgab ya da Aksu ile Abı Pandj kollarının birleşmesiyle büyür. Hindikuşlar'dan kuzeybatıya doğru akarak Tacikistan ve Kuzeydoğu Afganistan sınırını meydana getirir, daha sonra Doğu Türkmenistan ve Özbekistan'dan geçerek Aral Gölü güneyindeki bataklıklara ulaşır (Karakalpak) ve geniş bir delta ile Aral Gölü'ne karışır. Aşağı çığırında çöllerden geçen Amuderya, üzerindeki kanal sistemiyle geniş toprakların sulanmasına olanak sağlar. Tarihte Oxus olarak da adlandırılmıştır. Uzunluğu 2.620 km.

MsXLabs & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
15 Ekim 2011       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ceyhun nehri gazneli mahmutun gittiği sınırları temsil etmektedir..
CeLebRindaL - avatarı
CeLebRindaL
VIP why did you go why
27 Aralık 2011       Mesaj #4
CeLebRindaL - avatarı
VIP why did you go why
Oluşumu

Pliyosen Çağ'ında Aral Gölü etrafında yer kabuğunda hareketler sonuçunda yükselme ve alçalmalar olmuştur. Bu yer kabuğundaki değişiklikler (kaymalar) nehirlerin yataklarını oluşturmuş, böylece Ceyhun suları 150.000 yıl önce Aral gölüne ulaşmıştır.

Kaynakları
Afganistan'da güney Pamir'den Pamir ve Piyanc adlarını alarak doğar. Daha kuzeyde Vahş kolunu aldıktan sonra Ceyhun adını alır. Tacikistan ve Kuzeydoğu Afganistan sınırı oluşturduktan sonra geniş bir delta ile Aral gölüne ulaşır. Eski SSCB'nin Orta Asya kesiminin en uzun ırmağı, Vahş ve Pyanc ırmaklarının birleşmesiyle oluşur. Kuzeybatı yönünde akarak Aral gölüne dökülen ırmak, Tacikistan ve Afganistan arasındaki sınırın bir bölümünü çizer. Uzunluğu 1.415 km'dir. Ama Doğu Pamirlerden doğan en uzun kolu Deya-yı Vahjır'ın kaynağından başlayarak ölçüldüğünde uzunluğu 2.540 km'ye ulaşır.
O Kadar Kalabalik ki Yalnizligim..

Benzer Konular

26 Ekim 2016 / xödew Cevaplanmış
9 Eylül 2012 / ThinkerBeLL Coğrafya
19 Haziran 2011 / Jumong Coğrafya
27 Kasım 2012 / Efulim Coğrafya
31 Temmuz 2013 / _VICTORY_ Coğrafya