Arama

Türkiye'deki Ormanlar

Güncelleme: 28 Şubat 2013 Gösterim: 26.917 Cevap: 1
the encrypted - avatarı
the encrypted
Ziyaretçi
5 Ağustos 2008       Mesaj #1
the encrypted - avatarı
Ziyaretçi
Türkiye'deki Ormanlar
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

Halk arasında orman; sadece bir ağaç topluluğu veya yakacak ihtiyacını karşılayan bir varlık olarak algılanmaktadır. Halbuki orman; ağaçlarla birlikte diğer bitkiler, hayvanlar, toprak, su, iklim gibi canlı ve cansız tabiat faktörlerinin birlikte oluşturduğu doğal bir bütünlüğü ifade etmektedir.

Türkiye ormanları çeşitli tıbbi, aromatik, endüstriyel ve süs bitkileri ile çok sayıda flora (bitki) ve fauna (hayvan) türlerine sahiptir. Ülkemiz ormanları küresel öneme sahip değerli biyoçeşitlilik kaynakları içermektedir. Bunlardan Göknar, Ladin, Sedir, Ardıç ve Sığla'nın gen merkezi ülkemizdir. Bir başka deyişle, bu ağaç türleri yeryüzüne ülkemizden yayılmışlardır.

77.945.200 hektar olan ülkemiz arazisinin 20.763.248 hektarlık kısmı ormanlarla kaplıdır. Bunu yüzde olarak ifade edersek, topraklarımızın &.6 sı ormanlık alandır. Bu alanların yaklaşık 9 milyon hektarı oldukça iyi, geriye kalan 11 milyon hektarı ise bozuk ormanlardır.

Türkiye'deki orman alanlarının büyük bir kısmını doğal orman alanları oluşturmaktadır. Ormanlık alanlar daha çok Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz'i çevreleyen dağlarda yoğunlaşmıştır.

Ormanlarımızın % 48 'i verimli ormanlardır. Mülkiyet bakımından ise %99 'u devlete aittir. Ormanların korunması, işletilmesi, yeni orman alanları oluşturulması ve ağaçlandırmalar yapılması ile milli parkların işletilmesi Çevre ve Orman Bakanlığı'nın sorumluluğunda bulunmaktadır.

Dünyada bugün 1.5 milyarı balta girmemiş olmak üzere, 4 milyar hektar orman bulunmaktadır. Çeşitli sebeplerle 1950 - 1990 yılları arasında, mevcut ormanların yarısı yok olmuştur..

Tropikal (yağmur) ormanların ekosistem için büyük önemi vardır. Tropikal ormanların kapladığı alan dünya yüzeyinin yalnızca % 7 'sidir. Ancak yeryüzündeki bitki ve hayvan türlerinin % 80
'i bu bölgelerde yaşamaktadır. Bu ormanlar dünyanın akciğerleri görevini yapmakta, atmosfere oksijen sağlamakta ve yağmur dengesini düzenlemektedir. Dolayısıyla dünyanın iklimi üzerinde ormanların önemli etkisi vardır.

Ülkemizde son yıllarda artan orman yangınları adeta milli felaketlere dönüşmüştür. Son on yıl içersinde 12 bin hektar ormanımız yanarak yok olmuştur.

Ormanlar; ihmal, dikkatsizlik (söndürülmeyen piknik ateşi, sigara izmariti vb.) sonucu veya kasıtlı olarak (tarla açma, kaçak yapılaşma vb.) yakılmaktadır. Orman yangınlarının %47 'sinin sebebi tam olarak belirlenememiştir. Sebebi belirlenen orman yangınlarının %48 'inin kasten, %48'inin dikkatsizlik ve tedbirsizlik, %4 'ünün de doğal oluşumlar (yıldırım vb.) sonucu meydana geldiği belirlenmiştir.

Ülkemizin yaklaşık % 27 olan ormanlık alanı yukarıda belirtilen sebeplerle % 20'lere düşmüştür. Ormanlarımızın % 44 'ü üretim yapılabilir, %56 'sı ise verimsiz olduğundan üretim yapılamaz niteliktedir. Ayrıca ülkemiz ormanlarının % 54'ü koru, % 46'sı baltalık orman özelliğindedir.

Türkiye'deki Ormanlar

  • Su ekonomisini düzenler, set ve taşkınları önler.
  • Su ve rüzgara karşı toprağı tutarak, taşınmasını önler.
  • Ortam sıcaklıklarını ılımanlaştırarak, yağışların oluşmasını sağlar.
  • Yerleşim alanlarının çevresindeki havayı temizler.
  • içerisinde yer alan flora ve faunayı korur.
  • Çevreyi süsler, ülkeye doğal güzellik sağlar. Ayrıca her türlü spor ve turistik faaliyetlere müsait olması sebebi ile eğlenmek ve dinlenmek için uygun ortam oluşturur.
  • Kamuflaj görevi yaparak askeri üs ve tesisleri gizler.
Bütün bunlarla birlikte ormanlar; yakacak ihtiyacını karşılamada, kağıt üretiminde, ev eşyası ve ders araçları üretimi vb. alanlarda hammadde kaynağı olarak büyük öneme sahiptir.

plum - avatarı
plum
Ziyaretçi
28 Şubat 2013       Mesaj #2
plum - avatarı
Ziyaretçi
Türkiye'nin sahip olduğu tabiat şartları nedeniyle %80'den fazlasının ormanlarla kaplı olması gerekirken bu oran % 25'tir. Türkiye'deki ormanlar; Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Orman Bakanlığı'nın sorumluluğu altındadır.
Türkiye'de ormanların az olmasının nedenleri:
  1. Türkiye'nin eski bir yerleşim alanı olması nedeniyle savaşlar ve göçler sırasında ormanların tahrip edilmesi.
  2. Tarla açmak, hayvan otlatmak ve odun ihtiyacını karşılamak için ormanların tahrip edilmesi.
  3. Orman yangınları.
Türkiye, sıcaklık ve yağış şartları bakımından orman yetişmesine genel olarak elverişlidir. Fakat uzun yıllardan beri ormanlarımızın tahrip edilmesi sonucunda bugün orman alanlarımız ülke yüzölçümünün sadece % 27′lik kısmını kaplamaktadır.
Sponsorlu Bağlantılar
Ülkemizde orman dağılışında en önemli faktör yağış ve nemdir. Yağış miktarı ile orman dağılımı arasında çok sıkı bir ilişki vardır. Karadeniz Bölgesi‘nde yağışın fazla olmasından dolayı ormanlar çok iken Güneydoğu ve İç Anadolu bölgelerinde kuraklıktan dolayı ormanlar çok az yer kaplar.
- Karadeniz Bölgesi’nde alçak ve nemli yerlerde kayın, gürgen, kestane, ıhlamur gibi geniş yapraklı ormanlar yaygınken, yüksek kesimlerde ladin, köknar ve karaçam ormanları bulunur. - Akdeniz Bölgesi, Güney Marmara ve Kıyı Ege’nin Akdeniz iklimi görülen yerlerinde makiler ve kızılcam ormanları yaygındır. Yüksek kesimlerde ise karaçam ormanları geniş yer tutar. Mevcut ormanlarımızı koruyabilmek için: - Orman yangınlarını devlet ve milletçe önleyebileceğimiz tedbirler almak, - Ormanlara zarar veren hayvanları bu çevreden uzaklaştırmak, - Yanan ve kaçak kesilen ağaçların yerine yeni ağaçlar dikmek, - Yakıt olarak odun kullanımını terk etmek, - Yerleşim alanları çevresinde ağaçlandırma yapmak gerekir.
Çeşitli nedenlerle ortaya çıkan orman yangınlarını önleyebilmek için; - Orman yörelerinde güçlü bir yangın söndürme teşkilatı kurmak, - Ormanlarda şeritler halinde boşluklar bırakmak, - Orman içlerinde yol şebekesi kurmak, - Karışık ağaçları bir araya dikmek, - Orman alanlarında gözetleme kuleleri yapmak ve özel haberleşme teşkilatı kurmak gereklidir.
Ormanlardan Yararlanma Türkiye’nin en önemli doğal zenginliklerinden biri de ormanlardır. Orman, başta odun hammaddesi olmak üzere değişik ürünler ve hizmet üretilerek fayda sağlayan, kendi içinde bir takım dengeleri olan, canlı dinamik ve yenilenebilir bir doğal kaynaktır. Bu bağlamda ormanlar başta hammadde olmak üzere, toprak, meralar, orman içi suları, yaban hayvanları ve bitkilerden oluşan kaynaklardır.


kaynak


Benzer Konular

23 Mart 2014 / Ziyaretçi Soru-Cevap
28 Şubat 2010 / kompetankedi Türkiye Coğrafyası
18 Şubat 2016 / şeker_kız Türkiye Coğrafyası
22 Şubat 2016 / kahraman365 Türkiye Coğrafyası