Arama

Acarlar Gölü Subasar Ormanı (Acarlar Longozu)

Güncelleme: 15 Eylül 2013 Gösterim: 7.032 Cevap: 2
drhasankoca - avatarı
drhasankoca
Ziyaretçi
1 Aralık 2008       Mesaj #1
drhasankoca - avatarı
Ziyaretçi
Suyun içindeki orman \ Acarlar Gölü Subasar Ormanı

Sponsorlu Bağlantılar
Adapazarı’ndaki Acarlar Gölü Subasar Ormanı, sadece dünyada ender rastlanan bir oluşum değil, ev sahipliği yaptığı nadir su bitkileri ve kuş türleri ile doğa severler için bulunmaz bir vaha...

Bir orman düşünün, bildiğiniz dişbudak, kızılağaç, karaağaç ve söğütlerden oluşuyor. Ama kökleri her mevsim suyun içinde, göğe bakan dallarında irili ufaklı kuşlar ötüşüyor. Bir göl düşünün, içinde yüce ağaçlar yükseliyor. Aralarında kadife ördekler, elmabaş patkalar (Aythya ferina), bahriler (Podiceps cristatus) geziyor. Burası bir subasar orman, Acarlar Gölü Subasar Ormanı. Göl tabanının yoğun bir ormanla kaplı olduğu, dünyada ender rastlanan bir doğal oluşum. Daha bilimsel bir açıklamayla, ‘Longoz’ olarak da adlandırılan subasar orman “yılın belli dönemlerinde veya yıl boyunca taban suyunun yüksek olmasına bağlı olarak bataklık ve göllerde oluşan orman”a deniyor.

Acarlar Gölü Subasar (Longoz) Ormanı Adapazarı ilinin sınırları içinde; Sakarya Nehri’nin Karadeniz’e döküldüğü yerin yaklaşık 6 km batısında yer alıyor. Doğusu Karasu, batısı ise Kaynarca ilçelerinin sınırları içinde kalan Acarlar, 23 kilometrekarelik büyüklüğüyle Türkiye’nin tek parça halindeki en büyük subasar ormanı. Güneybatıdan Kaynarca (Yırtmaç) Deresi, güneyden Kancalar (Terzioğlu) Deresi ile bunlara bağlanan küçük kollardan beslenen longozun su seviyesi yağışa ve mevsim şartlarına göre yıl içinde 1 ile 5 metre arasında değişiyor. Longozun fazla sularıysa doğudan Okçudere kanalıyla Sakarya Nehri’nin ağız kesimine boşalıyor.

Türkiye'nin nadir su bitkileri burada
Acarlar Longozu, orman ve sulakalan ekosistemlerinin tüm özelliklerinin iç içe geçmesi nedeniyle flora ve fauna açısından zengin bir alan. Nemli iklim şartları nedeniyle hem orman, hem de orman altı bitki örtüsü çok çeşitlilik gösteriyor burada. Hakim ağaç türü dişbudak olmakla birlikte, kızılağaç ve karaağaç da yoğun olarak görülüyor. Ne şans! Su içinde yetişen zarif bir bitki olan su menekşesini Türkiye’de sadece Acarlar Longozu ve çevresindeki birkaç sulak alanda görebilirsiniz. Gene ülkemizin nadir su bitkilerinden göl soğanı ve bataklık eğreltisi de bu alanda yetişiyor. Bunların dışında su küpesi, sarı nilüfer, beyaz nilüfer, su keneviri alanda görülen türler arasında. Acarlar Longozu ile Karadeniz kıyısı arasındaki kumullarda ise zambak ve sütleğen türleri, peygamber çiçeği, katırtırnağı ve kum sazı görülüyor. Ayrıca kuzey kıyılarında boyları 3-4 metreyi aşmayan ve yabani bir çalı türü olan böğürtlenler yer alıyor. Acarlar Longozu, Sakarya Nehri’nin ağzından batıya doğru 26 km uzanan ve kumul, bataklık, açık su ve subasar orman habitatlarının bir mozaiğini içeren Kefken-Karasu Kıyıları Önemli Bitki Alanı (ÖBA) sınırları içinde kalıyor.

Kuşların göç yolu üzerinde
Acarlar Longozu kuşlar için de vazgeçilmez bir alan. Anadolu’nun üzerinden geçen iki önemli göç yolundan birisinin üzerinde bulunması nedeniyle longozda yıl boyunca 200’e yakın kuş türü ya konaklıyor ya da kuluçkaya yatıyor. Kuş uzmanlarının yaptığı gözleme göre yerli, yaz göçmeni, kış göçmeni ve geçit yapan birçok kuş türü Acarlar Longozu’nda barınma, saklanma, üreme ve beslenme imkânı buluyor. Bu kuş türlerinin arasında alaca balıkçıl, kaşıkçı, çeltikçi, karabatak, dalgıç türleri, bahri, elmabaş pakta, altıngöz, kadife ördek, deniz ve balık kartalları sayılabilir. Acarlar Longozu bu özelliği ile Önemli Kuş Alanı (ÖKA) statüsünde ve Sakarya Deltası Önemli Kuş Alanı sınırları içinde yer alıyor.

Longoz tavşan, tilki, çakal, yaban domuzu gibi çeşitli memeli türlerine de ev sahipliği yapıyor. Gölde ise sazan, yayın, yılan balığı, kızılkanat, turna, kefal gibi balık türleri yaşıyor.

Daha fazla bilgi için www.kancalarkoyu.com/acarlar.html
Son düzenleyen _VICTORY_; 15 Eylül 2013 20:55 Sebep: Kırık linkler silindi.
_VICTORY_ - avatarı
_VICTORY_
VIP Silent storM
15 Eylül 2013       Mesaj #2
_VICTORY_ - avatarı
VIP Silent storM
Acarlar Longozu
MsXLabs.org & Vikipedi Özgür Ansiklopedi
220px Acarlar Longoz OrmanC4B1
Sponsorlu Bağlantılar
220px Acarlar Longozu
Acarlar longozu, Sakarya'nın kuzeyinde Karasu ve Kaynarca içeleri arasında yer alan Türkiye'nin tek parça halindeki en büyük longoz(subasar) ormanı. Genişliği 250-1250m, uzunluğu 7,5kmdir.Oluşumu açısından tipik bir kıyı set gölüdür.Karadenizle arasında 20-25m yüksekliğinde kumullar, güneyinde ortalama 100m yüksekliğinde alçak tepelerle sınırlanır.Sakarya nehrinin 6km batısında yer alır, fazla suları Sakarya nehrine dökülür.
Çevresinde Karasu'ya ait 5 köy; Denizköy, Karamüezzinler, Üçoluk, Taşlıgeçit, Camitepe, Kaynarca'ya ait 3 köy; Turnalı, Büyükyanık, Birlik köyleri bulunur. Ülkemizde nadir bulunan subasar orman ekosistemiyle 1998 yılında Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun aldığı kararla ile 1. derece Doğal Sit Alanı olarak koruma altına alınmıştır.
Gölde bir kısmı endemik olan bitki ve hayvan türleri yaşar. Özellikle Göçmen kuşların üreme ve kışlama alanıdır. Orman alanında dişbudak, kızılağaç, kayın, karaağaç türleri yaygındır. Çocuk felci tedavisinde kullanılan Göl soğanının ticareti Kaynarca köylüleri tarafından yapılmaktadır.
Longozun Karasu kısmında yürüyüş yolu, restorant, sandal, deniz bisikleti,piknik ve park alanı gibi düzenlemeler yapılarak Eko-turizme kazandırılmaya çalışılmaktadır.

SORUNLAR

Longoz çevresinde yer alan 8 köyün atık suları göle karışabilmektedir. Tarımsal faliyetlerde aşırı gübre ve ilaç kullanımı göle kimyasal girişini artırmaktadır. Longozun kıyılarından tarım yapmak için tarla elde edilmeye çalışılmaktadır.Kaçak ağaç kesimi engellenmelidir. Aşırı avlanmanın önüne geçilmelidir. Gölün Sakarya ile bağlantısı kontrol edilmeli suyun akışını engelleyecek durumlar düzenlenmelidir. Yakın zamanlarda turizme açılan longoz daha yoğun bir insan baskısına maruz kalmaktadır. Göçmen kuşların kuluçkaya yattığı zamanlarda longozda motorlu teknelerle gezilmesi su kuşlarına zarar vermektedir.

Tesadüfen Zirveye Çıkılmaz... Çıkılsa Bile Durulmaz...
Heulwen - avatarı
Heulwen
VIP VIP Üye
15 Eylül 2013       Mesaj #3
Heulwen - avatarı
VIP VIP Üye
Acarlar Longozu İletişim
MsXLabs.Org

Longoz, su içine batmış orman demektir. Bu tarz yerlerde bitki örtüsü değişmekte, ayırca birçok farklı canlı yaşamaktadır. Acarlar longozu dünyadaki en büyük (kimilerine göre 2. büyük) longozdur. Dünyada nesli tükenen bazı kuşların bulunduğu bir oluşumdur. Acarlar longozunda çok fazla balık türü bulunmaktadır.
Başınızı her çevirişinizde sazlıkların aralarında kuluçkaya yatmış kazları, su tosbahalarını, kazları, su tavuklarını görmeniz işten bile değil. Her yerde çeşit çeşit hayvan var. (Bunları videoda da görebilirsiniz.)
Sırf bu sulak alanının kurumaması ve son canlı türlerinin yok olmaması için dünyanın en büyük 2 çevre örgütü işbirliği yapmış durumda.
Acarlar longozuna geldiğinizde su bisikleti ya da kayığa binmezseniz acarlar longozunu gezmiş sayılmazsınız.
Kaynak

harita

164034 177407088960881 100000747745764 428624 5778966 n1


Son düzenleyen _VICTORY_; 15 Eylül 2013 21:30 Sebep: Kişisel bilgiler silindi. İçerik eklendi.

Benzer Konular

15 Ağustos 2008 / Bia Türk ve İslam Dünyası
20 Ekim 2010 / Daisy-BT Mimarlık
5 Ekim 2010 / darkeagle2008 Edebiyat
4 Mart 2010 / _KleopatrA_ X-Sözlük