Arama

Türkiye'nin Akarsuları - Seyhan Nehri

Güncelleme: 5 Ekim 2012 Gösterim: 19.544 Cevap: 1
bi quan - avatarı
bi quan
Ziyaretçi
25 Nisan 2009       Mesaj #1
bi quan - avatarı
Ziyaretçi
Seyhan Nehri

Sponsorlu Bağlantılar
Seyhan Nehri :Türkiye'nin Akdeniz'e dökülen ırmaklarının en büyüğü ve en önemlisidir. Uzunluğu 560 km'dir. Havza alanı ise 20.600 km²'dir. İki önemli kolu vardır: uzun olanı, Kayseri-Pınarbaşı ilçesinden, 1500 metre yükseklikteki Uzun Yayla'dan doğan Zamantı suyudur ve Kayseri'nin Pınarbaşı, Tomarza, Develi, ve Yahyalı ilçelerinden geçer. Orta Toroslar'ın (Tahtalı Dağları) uzanış doğrultusunda akan bu su, Çukurova'ya inmeden önce Adana'nın 80 km kuzeyinde Aladağ ilçesinin Akinek Dağı yamaçlarında diğer önemli kolu olan Göksu ile birleşir.
Adana'nın içinden geçer ve bu kenti Seyhan ve Yüreğir isimli iki ilçeye böler ve Çukurova'nın en batı kesiminde, Adana-İçel sınırında Deli Burnu'nda Akdeniz'e dökülür. Seyhan Nehri üzerinde Yedigöze, Çatalan ve Seyhan hidroelektrik santralları kurulmuştur. Ayrıca Seyhan Nehri Ceyhan Nehri ile beraber Çukurova'da tarımsal sulama için çok büyük önem taşır, özellikle pamuk üretemi için. Pamuk üretimi en çok su talep eden tarımsal işlemlerinden birisidir ve çevre kirliligi bakımından hassas bir tarımsal sanayidir.


seyhan nehri2


Adana 25?t1240653361


resizeofimg2684tf1

Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
5 Ekim 2012       Mesaj #2
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Türkiye'nin Akarsuları - Seyhan Nehri
MsXLabs.Org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & Vikipedi
Sponsorlu Bağlantılar

Türkiye'nin Akarsuları - Seyhan Nehri

Akdeniz Bölgesi'nde ırmak. İki kolun birleşmesiyle oluşur: Uzunyayla yöresinden gelen Zamantı ve Binboğa Dağları'ndan inen Göksu. Seyhan, Çukurova'ya indikten sonra Adana'dan geçer ve güneybatı yönünü alarak Tarsus Irmağı ağzının biraz doğusunda Mersin Körfezi'nde Akdeniz'e dökülür. 560 km. uzunluğuyla, Türkiye'nin Akdeniz'e karışan en büyük akarsuyudur. Seyhan üzerinde, Adana yakınında kurulmuş olan Seyhan Barajı ve Hidroelektrik Santralı, yörenin su ve enerji gereksinmesini karşılar.

Seyhan Nehri, Türkiye'nin Akdeniz'e dökülen ırmaklarından birisidir. Uzunluğu 560 km'dir. Havza alanı ise 20.600 km²'dir. İki önemli kolu vardır: uzun olanı, Kayseri-Pınarbaşı ilçesinden, 1500 metre yükseklikteki Uzun Yayla'dan doğan Zamantı suyudur ve Kayseri'nin Pınarbaşı, Tomarza, Develi, ve Yahyalı ilçelerinden geçer. Orta Toroslar'ın (Tahtalı Dağları) uzanış doğrultusunda akan bu su, Çukurova'ya inmeden önce Adana'nın 80 km kuzeyinde Aladağ ilçesinin Akinek Dağı yamaçlarında diğer önemli kolu olan Göksu ile birleşir.
Adana'nın metropoliten alanında Seyhan ve Yüreğir yerleşkelerinin sınırlarını çizer ve Çukurova'nın en batı kesiminde, Adana-İçel sınırında Deli Burnu'nda Akdeniz'e dökülür.
Seyhan Nehri üzerinde Yedigöze, Çatalan ve Seyhan hidroelektrik santralları kurulmuştur.

220px CatalanBaraji
Seyhan nehri

Ayrıca Seyhan Nehri Ceyhan Nehri ile beraber Çukurova'da tarımsal sulama için çok büyük önem taşır, özellikle pamuk üretemi için. Pamuk üretimi en çok su talep eden tarımsal işlemlerinden birisidir ve çevre kirliligi bakımından hassas bir tarımsal sanayidir.

Siyasi ve dış ticari önemi

1986'da Barış Suyu Projesi düşüncesi doğdu ve daha çok 1990'lı yıllarda görüşmelere ağırlık verildi. Bu proje ilk başta İsrail, Ürdün ve Suudi Arabistan'a Seyhan ve Ceyhan sularını boru hatlarıyla aktarma veya dev su tankerleriyle taşıma şekliyle satmayı öngörüyordu. Türkiye metreküp (1 m³ = 1000 litre) başına 0,8-1,00 dolar fiyat teklifi öngörmüştü. Bir kaç onaydan sonra fiyat anlaşmazlığından ve ilk başta siyasi nedenlerden dolayı her defasında geri çekildi. 2006 yılı başlarında başta İsrail olmak üzere görüşmelere tekrar başlandı.
Sen sadece aynasin...

Benzer Konular

30 Temmuz 2011 / BARIŞ Türkiye Coğrafyası
21 Temmuz 2016 / bi quan Türkiye Coğrafyası
24 Şubat 2012 / _Yağmur_ Türkiye Coğrafyası
11 Ocak 2013 / _Yağmur_ Türkiye Coğrafyası
13 Şubat 2016 / _EKSELANS_ Taslak Konular