Arama

Türkiye'nin Yaylaları - Uzunyayla

Güncelleme: 11 Ekim 2011 Gösterim: 2.912 Cevap: 0
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
11 Ekim 2011       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Uzunyayla
MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & Vikipedi
Sponsorlu Bağlantılar

İç Anadolu Bölgesi'nde yayla. Yukarı Kızılırmak Bölümü'nün güney kesiminde yer alır. Yaklaşık olarak Sivas ilinin güney kesimi ile Kayseri ilinin kuzey ve doğu kesimini kapsar. Yükseltisi 1.750-1.500 arasında değişir. Bozkırlarla kaplıdır ve hayvancılık açısından önem taşır.Buğday ve arpa ekimi yapılır. Pınarbaşı, Gemerek, Şarkışla, Kangal Uzunyayla'daki önemli yerleşmelerdir.

Uzunyayla, Türkiye'de, İç Anadolu Bölgesi'nin Yukarı Kızılırmak Bölümü'nde bulunan yüksek düzlük alan. Genel olarak Seyhan Irmağı'nın kolu Zamantı Irmağı çevresindeki düzlüklerden oluşur. Arazi, genel olarak 1.500 m'den yüksek, düzlüklere gömülmüş vadi tabanlarında da 1.500 m'nin altında olan düzlükler biçimindedir. Güneydoğuki Tahtalı Dağları Uzunyayla'yı Doğu Anadolu'daki öteki dağlardan ayırır.

Gemerek-Şarkışla sınırından başlayan Uzunyayla, Kangal ilçesinin büyük bir kesimini de içine aldıktan sonra Gürün yöresinde Malatya sınırına dek uzanır. Uzunyayla; Gürün, Çetinkaya, Ulaş, Şarkışla ve Gemerek arasında 1.500-2.100 m. Yükselti kuşağına yayılan bir yüksek platolar topluluğudur. Güneyden Aras sistemine, kuzeyden dağ sistemine bağlı sıralarla deniz etkilerine kapanan Uzunyayla’da hem İç Anadolu hem de Doğu Anadolu karasal iklimi özellikleri görülmektedir. Yaylanın batı kesimlerinde yazları sıcak, kışları çok soğuk geçen yayla iklimi ağırlık kazanırken, Kangal-Gürün yörelerinde Doğu Anadolu’nun yüksek bölgelerine özgün; yazları daha serin, kışları çok soğuk geçen yayla iklimi egemen olmaya başlar. Yüzyıllarca süren kesimler ve bilinçsiz kullanım sonucunda, buralardaki meşe ve ardıç ormanları yok olmuştur. Şiddetli aşınımla toprak tabakası taşındığından çayırlar da pek azdır. Ayrıca soğuk iklim, yayla bitkilerini de sınırlamaktadır.

Uzunyayla’nın Kızılırmak, Kangal ve Tecer Vadilerine bakan yamaçlarında yükselti yavaş yavaş azaldığından bu kesimler genellikle kuru tarıma açılmış durumdadır.

Kışları çok sert geçer. Ekim ayından haziran başına değin don olayı yaşanır. Bozkır (ot) bitkileriyle kaplı olan Uzunyayla'da küçükbaş hayvan ve at yetiştirilir. Yerleşmeler vadi tabanlarındaki köylerde toplanmıştır.

"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

10 Aralık 2017 / Misafir Cevaplanmış
29 Eylül 2007 / NihLe Türkiye Coğrafyası