Arama

Türkiye'nin Adaları - Tavşan Adası (Balıkçı Adası)

Güncelleme: 7 Kasım 2011 Gösterim: 3.780 Cevap: 0
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
7 Kasım 2011       Mesaj #1
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Tavşan Adası
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

(.!.)

tavsanadasi2

Tavşan Adası ya da Balıkçı Adası (Neandros Adası) Marmara Denizi'nde yer alan Prens adalarının bir üyesi. Büyükada'nın 2 km kadar güneyinde, eni boyu 90 m olan, ağaçsız, çıplak bir kara parçasıdır.

Öteki Hayırsız Adalar gibi Neandros'ta da adatavşanı çok olduğu için halk bu adaya Tavşan Adası ismini takmıştır. Neandros'un kelime anlamı Yeni Andros'tur. Ege Denizi'deki Yunan adalarından biri olan Andros Adası'ndan göç edip, Heybeliada'ya yerleşmiş olanlar, Heybeliada'da bir koloni oluşturmuşlardı. Hatta Heybeliada'da bugünkü Heybeli Mektebi Sokağı'nın bulunduğu yöreye Androslular Mahallesi denilirdi. Androslular çıktıklarında Büyükada'nın arkasındaki bu küçük adaya kendi adalarının ismini anmak için Yeni Andros anlamına Neandros demişlerdi. Bugün bu adaya Niandros, hatta Yandros da denilmektedir. Haritalardaki resmi adı da Balıkçı Adası'dır.

Neandros'un elverişli bir plajı yoktur. Bizans zamanında taşocağı olarak kullanılmıştır. Adada bir adet manastır harabesi görülebilir. Balıkçı Adası, İstanbul adalarından Büyükada'nın güneyinde, adadan 1 km uzaklıkta yer alır. Adanın üzerinde hem yüzölçümü, hem de çoraklığı sebebiyle ikamet yoktur. Antik adı Neandros, ayrıca bir diğer adı da Tavşan Adası olan Balıkçı Adası'nın bu ismi "hak ettiği" ve balıkçılar tarafından yakıştırıldığı sanılıyor. Olta atmak için denize açılan balıkçılar, mevsimine göre Moda, Haydarpaşa, Boğaz ya da "kanal"da avlayabilecek balığı bulamazsa, son bakacağı yer, son umudu Balıkçı Adası'dır.
🌘 🚀

Benzer Konular

14 Ağustos 2011 / Daisy-BT Türkiye Coğrafyası
31 Aralık 2009 / Alvarez Ocean Türkiye Coğrafyası
7 Haziran 2011 / Daisy-BT Türkiye Coğrafyası
20 Ağustos 2012 / Jumong Türkiye Coğrafyası
11 Mayıs 2009 / ThinkerBeLL Taslak Konular