Arama

Hamamözü - Amasya

Güncelleme: 25 Ocak 2012 Gösterim: 1.431 Cevap: 0
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
25 Ocak 2012       Mesaj #1
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Hamamözü
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Ilkeryildiz
Hamamözü, Amasya ilinin yaklaşık 1.500 nüfusu bulunan bir ilçesidir.
Halkın genelinin tarımsal faaliyetlerle uğraştığı sanayinin nerdeyse olmadığı ilçenin asıl önemli olduğu ve yörede meşhur olan kaplıcalarının bulunmasıdır. İlçedeki belediye hamamı dışında 90'lı yılların sonlarında yapılan turistik kaplıca oteli ilçeye kaplıca turizminde katkı sağlamıştır. İlçe hava şartları karasal şartlara hakimdir. İlçe güreşçileriyle meşhurdur. Hamamözü, Amasya'ya bağlı, il merkezine 90 km. Çorum il merkezine 43 km. uzaklıkta, 18 köyü bulunan, 1600 nüfuslu küçük ve şirin bir ilçedir. (Köyleri dahil toplam nüfus yaklaşık 6000'dir)
Gümüşlü İbrahim ve Kamil beylerin bir çiftliği iken 1879 Osmanlı - Rus Savaşı'ndan sonra Kuzey Kafkasya'dan göç eden Çerkes aileler tarafından satın alınmıştır. Çevre köy halkının büyük bir bölümü ise Gümüşhane'den göç etmiştir.
Kuzeyinde Gümüşhacıköy, kuzeybatısında Osmancık, güneyinde Laçin ve Çorum bulunmaktadır. Çevresinde ise; kuzey ve batıda İnegöl Dağları, doğu ve güneyde ise Saray Dağları ve Eğerci Tepesi bulunmaktadır.
Hamamözü belediyesi 1972 yılında kurulmuştur. Hamamözü, 23. km kuzeyinde bulunan Gümüşhacıköy'e bağlı iken 1991 yılında ilçe olmuştur.
İlçeye ulaşım, Samsun - İstanbul karayolu üzerinde Merzifon ve Gümüşhacıköy, Osmancık, Çorum ve Laçin üzerinden yapılmaktadır.
Hamamözü, Karadeniz ve Kara İklimi'nin geçiş bölümünde yer almaktadır. Kısmen ılıman kara ikliminin hakim olduğu söylenebilir.
Hamamözü, Türkiye turizmine ilçede bulunan iki önemli kaplıca tesisi ile hizmet etmektedir. Bunlar Arkutbey Şifa Kaplıcaları ve bünyesinde 4 yıldızlı bir oteli de barındıran Gimpaş Termal Tesisleri'dir.
Biri çok programlı lise olmak üzere ikisi ilköğretim toplam 3 okul bulunmaktadır. İlçeye bağlı köylerin büyük kısmı taşımalı eğitim kapsamındadır.
İlçede, hemen hemen tüm ihtiyaçları karşılayacak süper market, market, restoran, lokanta, kuyumcu, benzin istasyonu gibi imkânlar mevcuttur.
İlçe merkezine 8 km. uzaklıkta, adını yakınında bulunan Omarca Köyü'nden alan Omarca Çamlığı, Yemişen Dede Çamlığı ile ilçe merkezinde bulunan Kuştepe gibi piknik ve mesire alanları mevcuttur.

In science we trust.

Benzer Konular

21 Haziran 2016 / ThinkerBeLL Türkiye Cumhuriyeti
11 Eylül 2008 / Lavie Taslak Konular