Arama

Çameli - Denizli

Güncelleme: 30 Ocak 2012 Gösterim: 1.304 Cevap: 0
GüNeSss - avatarı
GüNeSss
Ziyaretçi
30 Ocak 2012       Mesaj #1
GüNeSss - avatarı
Ziyaretçi
Çameli - Denizli
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Tanım
Sponsorlu Bağlantılar
TUIK 2010 yili verilerine göre ilçe merkezinin nüfusu: 2.802 'dir. Denizli ilinin en güneydeki ilçesidir. İl merkezine uzaklığı 112 km´dir. Köyleriyle beraber toplam ilce nüfusu 19.999 (2010) dur. Alabalığı, elması, fasülyesi, patatesi, fındığı ve en önemlisi cevizi meşhurdur.
Akdeniz iklimi etkilidir.Serin yeşil ovalarıyla ve gölleriyle insanı büyüler. Çameli genellikle orman içerisinde çok dağınık, biraz dalgalı biraz da yayla karakterli bir arazi yapısına sahip olup, 33, 51 ve 37, 17 kuzey enlem ve boylamları arasında kalır.
İlçenin tüm yüz ölçümünün %75'i ormanlık alanlarla kaplıdır. Bu %75'lik alanın çok az bir kısmı bozuk orman alanıdır.

Dağları
Toros dağlarının batı kısmında yer alan ilçenin en yüksek tepesi 3213 metre ile Akdağ'dır. En alçak yeri ise 750 metre rakım ile Kolak Vadisidir. Diğer yükseltiler sırasıyla Gökpınar Dağı (2087 m), Yaylacık Tepesi (2085 m), Yalnızca Tepesi (2030 m), Değirmentaşı Tepesi (1954 m), İnek Başı Tepesi (1847 m), Dikmen Tepesi dir.

Ovaları
İlçenin en büyük ovası ilçe çevresinde olup 5000 dekar'dır. Ayrıca Kalınkoz, Yaylapınar, Arıkaya köylerinde ova karakterinde alanlar görülmektedir. Diğer köylerde araziler yaylalarda dağlık, orman alanlarında engebeli ve eğimlidir.

Akarsuları
İlçede Taşcılar ve Elmalı köylerindeki kaynaklardan çıkan sular Kanlı Çayı oluşturarak Sarıkavak köyünden ve Acıpayam ilçe sınırlarından geçen Dalaman çayına karışmaktadır.

İklim ve bitki örtüsü
Akdeniz dağ iklimi tipi hüküm süren ilçemizdeki kışlar soğuk ve yağışlı, yazlar serindir. Yağmurlar genellikle Ekim ayında başlar Nisan ayı sonlarına kadar devam eder. Kış aylarında yağış genellikle kar halinde görülür. Ocak ve Şubat aylarında yağan kar Mart ayı ortalarında (yüksek yerler hariç) kalkar. Genellikle hakim rüzgarlar Kuzey rüzgarlarıdır. İlçede en yüksek sıcaklık yaz aylarında 36 derece, en düşük ise 15-17 dereceler arasında seyreder. Yıl boyunca ortalama ısı 11-12 derecedir.
İlçede Akdeniz Bölgesinin tipik bitki örtüsü olan maki bitki örtüsü genellikle yok denecek kadar azdır. İlçenin %75'i ormanlarla kaplıdır bunlar kızılçam, ardıç karaçam, ve meşe topluluklarıdır. Deprem haritası olarak Türkiye´nin en riskli bölgelerinden biridir.

İdari yapı
İlçeye bağlı toplam 28 köy vardır. Bunlar; Akpınar, Arıkaya, Ayvacık, Belevi, Bıçakçı, Cevizli, Cumaalanı, Çamlıbel, Çiğdemli, Elmalı, Emecik, Ericek,Gökçeyaka, Gürsu, Güzelyurt, İmamlar, Karabayır, Kalınkoz,Kınıkyeri, Kolak, Kızılyaka, Kirazlıyayla, Kocaova, Sofular, Sarıkavak , Taşcılar, Yaylapınar, Yeşilyayla´dır.


28dms

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.

Benzer Konular

13 Haziran 2011 / Misafir Türkiye Coğrafyası
7 Temmuz 2012 / GüNeSss Türkiye Coğrafyası