Arama

Kepsut - Balıkesir

Güncelleme: 22 Ağustos 2012 Gösterim: 1.282 Cevap: 1
GüNeSss - avatarı
GüNeSss
Ziyaretçi
10 Şubat 2012       Mesaj #1
GüNeSss - avatarı
Ziyaretçi
Kepsut - Balıkesir
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bilgiler
  • İlçe nüfusu: 25.442
  • Şehir nüfusu: 7.565
  • Köy ve belde nüfusu: 17.877
  • Koordinatlar °′K, °′D
Genel bilgiler
  • Ülke: Türkiye
  • Coğrafi Bölge: Marmara
  • İl: Balıkesir
  • Posta kodu: 10650
  • Alan kodu: 0266
  • Plaka: 10
Konum
Sponsorlu Bağlantılar
Kepsut, Balıkesir’in doğusunda, denizden 85 metre yükseklikte bir alana kurulmuş olup; Balıkesir-Dursunbey karayolu üzerinde üç tarafı Değirmencik, Kille ve Simav Çayı ile çevrili yarımada görünümündedir. İlçenin güneyinden Balıkesir-Kütahya demiryolu geçer. Kepsut, Balıkesir’e 27 km uzaklıktadır. 1953 yılında Balıkesir merkezin bir bucağı olan konumundan ayrılarak ilçe statüsüne kavuşmuştur.

Coğrafi özellikler
Kuzeyde 1.336 m ile Çataldağ, güneydoğusunda Alaçam Dağları’nın eteklerinde verimli Kepsut Ovası uzanmaktadır. Kepsut Ovası oldukça verimli topraklara sahip olmasından dolayı hemen hemen her türlü ürünü yetiştirmek mümkündür.

Nüfus
İlçenin nüfusu 2000 genel nüfus sayımına göre 28022'dir. Bunun 5545'si ilçe merkezinde, 22477'i ise kasaba ve köylerde yaşamaktadır.

Ekonomi
İlçede büyük çapta fabrika ve üretim tesisleri yoktur. Buna bağlı olarak, ekonomik gelişim gösteremediği için sürekli göç vermektedir. Kepsut, tarım ekonomisine önem vermeli ve üretilen kaliteli meyvelerini (şeftali-elma-çilek gibi) iyi pazarlara sunabilmelidir. Halkın önemli geçim kaynakları arasında tarım, hayvan ve ormancılık ilk sıraları alır.İlçede süt üretimi ileri seviyededir. Şeftali, elma, çilek ve çeşitli meyveler çok kaliteli olarak yetiştirilmektedir. Şeftali, ilçenin sembolü haline gelmiş olup, ülke genelinde ünlüdür. Her yıl düzenli olarak Temmuz sonlarında Şeftali Festivali düzenlenerek, üreticinin ürününü tanıtmasına olanak sağlanır. Çeşitli mesleklere ve eğitim durumuna göre sağlıklı bir dağılım listesi olmamakla beraber yaklaşık olarak nüfusun %86'sı tarım, %10'u ticaret, imalat ve küçük sanatlar sektörünü, %4'ü ise hizmetler sektörün de çalışmaktadır.

Ulaşım
Kepsut....Balıkesir...29 km
Kepsut....Susurluk....74 km
Kepsut....Bandırma....119 km

Kültür
Balıkesirin genelin olduğu gibi daha çok manav(Yerli Türk) karakterli köyler ağırlıktadır. Bunun yanında yörük köyleri, muhacır köyleri ve tahtacı Türkmen köyleri bulunmaktadır.
İlçenin doğusunda, Dursunbey sınırı boyunca uzanan Gelenduras Dağı bölgesinde yaklaşık 20 köyde Karakeçili Yörükleri yaşar.Bunlar Bursa Mustafakemalpaşa ve Dursunbey'de de akraba köyleriyle kültürel alış veriş içindedir.Karakeçili Aşireti Batı Anadolu'da yaklaşık 350-400 köye sahiptir.Balıkesir'de en çok Karakeçili köyü Kepsut'ta yer alır.Susurluk ve Dursunbey'de de aşiretin diğer köyleri bulunur.Savaştepe ve Sındırgı'da da çok Karakeçili köyü vardır.Balıkesir il genelinde yaklaşık 70-80 köyde yaşarlar.İlçemizdeki Karakeçili köyleri:
1.Örencik,2.Seçdere,3.Piyade,4.Tuzak,5.Dalköy,6.Kızıloluk,7.Kelebek,8.Küçük katrancı, 9.Büyükkatrancı,10.Çalkandil,11.Kayaeli,12.Kayacıklar,13.Darıçukuru,14.Yoğu noluk, 15.Ahlatlıgedik (Darıçukuru köyünün mahallesi),16.Danahisarı
İlçenin güneydoğusunda, Bigadiç sınırındaki dağlık bölgede de Yağcıbedir Yörüklerinin kurduğu köyler vardır: (Bağtepe,Dedekaşı(Kalekaşı),Sarıçayır,Tilkicik,Karacaağaç,Ahmetölen,Ovacık) . Yağcıbedir yörükleri, Oğuz Türklerinin Avşar boyuna bağlıdır. 16. Yüzyılda Çukurova yöresinde yaşayan Bedirli Avşarlarının bölgeye gelmiş bir koludur. Bunlar devlete Yay imal ettiklerinden dolayı Yaycıbedir olarak anılmışlardır. Yaycı sözü daha sonra Yağcı sözüne dönüşmüştür. Yağcıbedirliler halıları ve dokumaları ile ünlüdür.
Ova kısmında manav dediğimiz yerli Türkler ve Bulgaristan göçmeni Türkler yoğundur.İlçenin kuzeyindeki dağlık yörük köylerinde hala Orta Asya karakterini taşıyan karışmamış, çekik gözlülük oranı yüksek bir insan yapısı göze çarpar.Özellikle de Bükdere ve civar köylerinde bu göze çarpar.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
22 Ağustos 2012       Mesaj #2
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Kepsut
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Balıkesir iline bağlı ilçe ve bu ilçenin merkezi olan kasaba. İlçe merkezi, Balıkesir'e 26 km uzaklıktadır. İlçe ekonomisi, tarım ve hayvancılığa dayanır. Yüzölçümü 894 km2, ilçe nüfusu 29.057, merkez nüfusu 5.574 (1997).

In science we trust.

Benzer Konular

10 Şubat 2012 / Kral_Aslan Türkiye Coğrafyası