Arama

Turgay Ciner

Güncelleme: 12 Ocak 2013 Gösterim: 30.814 Cevap: 1
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
12 Eylül 2009       Mesaj #1
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Turgay Ciner

Sponsorlu Bağlantılar
Turgay Ciner

Turgay Ciner; Doğumu: 1956, Hopa

Türk işadamı.

Lise öğrenciliğinde çay ocaklarında çıraklık yapmış olan Ciner, ticari yaşama üniversite yıllarında atılarak oto yedek parçacılığına başlamıştır. 28 yaşında İstanbul Talimhanede bulunan dükkanında kardeşi Tuncer Ciner ile 1984 yılında Almanya'dan Mercedes otomobil ithal etmeye başlaması ilk önemli ticari girişimidir.

1988 yılında 32 yaşına geldiğinde Anadolu Endüstri Holding'in ortaklarından Osman Yazıcı ile birlikte Yazeks'i kurarak ortak iş yapmaya başlamış olup, Anadolu Endüstri'nin Irak'taki taahhütlük işlerini devralarak 1990 yılına kadar Irak'ta anahtar teslim işler yapmıştır. Körfez krizi ile birlikte Rus pazarına yönelen Ciner, Rusya'dan televizyon ekipmanları ithal edip Türkiye'de monte edip satmaya başladı. Ayrıca aynı bölgede tekstil yatırımlarına girmiş ve Özbekistan'da devlet için anahtar teslim entegre tekstil fabrikaları kurmaya başlamıştır.

Türkiye'de ise Ceyhan'daki Ceytaş İplik fabrikasını 1993 yılında İş Bankası'ndan satın alan Ciner, böylece tekstil sektörüyle tanıştı. 1994 yılında Bezmen Grubu'na ait Mensucat Santral'i satın aldı ve adını Taç Santral olarak değiştirdi. Ciner'in sahibi olduğu Park Grubu'nun Adana dışında Özbekistan'da da tekstil tesisi bulunuyor. Ciner, çamaşır kralı Cüneyt Ayral'dan da Penyelüks'ü satın almıştır.

1995 yılında özelleştirilen Havaş'ın (Havaalanları Yer Hizmetleri A.Ş.) yüzde 60'ını 1998'de ise tamamını 36 milyon dolara satın almıştır. 1997 yılında ise, İsviçre Havayolları Swissair ile işletme ortaklığına gitmiştir. 1998 yılında kalan yüzde 40 hissenin özelleştirilmesi için açılan ihalede de en yüksek teklifi 27.1 milyon doları veren Ciner Havaş'ın tamamını ele geçirdi. Ciner daha sonra Havaş'ın yüzde 40'ını İsviçreli Swissport Int.'e sattı. Turgay Ciner'in sahibi olduğu Park Express ve Swissair'in kurduğu iç hat şirketi Corssair, THY ile ortak içhatşirketi kurdu.

Ardından Çayırhan Termik Santralı'nın işletme devrini alan Park Holding, tekstil sektöründeki yatırımlarını, enerji, madencilik ve turizme yönlendirdi. Ciner'e ait Park Holding kuruluşlarından Park Plaza Hotel ile Alman Dorint Hotels zinciri işbirliği anlaşması yaptı. Forbes dergisinin mart ayında açıkladığı “Dünya Dolar Milyarderleri” listesinde Turgay Ciner’de bulunuyor.

Medya sektörüne girmesi ise Sabah Grubu'na 1998 yılında ortak olması ile başlamıştır. Ciner Grubu, daha sonra Kanal Türk'ü alma girişimi sonuç vermeyince Kanal 1 ve Haber Türk TV kanallarını satın almıştır. Habertürk Gazetesi ile de medya sektörü'nde kalmaya devam eden Ciner, maden sektörüne de önemli yatırımlar yapmaya hazırlanmaktadır.

Evli ve bir erkek çocuğu babası olan Ciner, Beşiktaş’lı kimliğiyle de tanınıyor.


Kaynak: Vikipedi, Turkcebilgi.com




Son düzenleyen Daisy-BT; 19 Şubat 2010 16:43
Biyografi Konusu: Turgay Ciner nereli hayatı kimdir.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
12 Ocak 2013       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
hopa limanından gürcistandan kaçakcılık ile para kazanmaya başladı.abisi almanyada 2 yıl hapis yattı eroin kaçakcılığından.avrupadan kaçak araba parçalarını türkiyede pazarladılar.abisi istanbul da komiser olduğu dönemde kardeşide mafia idi istanbulda.yani kurtlar vadisinin baronlarından biridir.gerçi türkiyede temiz zengin yoktur
Sponsorlu Bağlantılar

Benzer Konular

7 Temmuz 2016 / Mira Spor tr
25 Kasım 2006 / BARIŞ Müzik tr
1 Eylül 2008 / TiglonBoYs Spor tr
12 Haziran 2013 / Bachata Tiyatro tr
12 Mart 2010 / _KleopatrA_ Siyaset tr