Arama

Nimet Abla

Bu Konuya Puan Verin:
Güncelleme: 26 Ağustos 2010 Gösterim: 7.529 Cevap: 2
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
26 Ağustos 2010       Mesaj #1
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Nimet Abla
Sponsorlu Bağlantılar

Ad:  Nimet_abla.jpg
Gösterim: 758
Boyut:  66.3 KB

Nimet Abla (tam adı: Melek Nimet Özden)
Doğumu: 1899, İstanbul
Ölümü: 28 Temmuz 1978, İstanbul
Milli Piyango satıcısı.

1928 yılında eşinin Eminönü'ndeki dükkânında (o günlerdeki adıyla Türk Tayyare Cemiyeti) Milli Piyango biletleri satmaya başlamasıyla kendisinin de ünlü olma yolundaki yaşamı başlamış oldu. Tanıtım amacıyla dağıtılan biletlerin parasını toplayamayınca iflasın eşiğine gelen aile, "Nimet Abla"nın girişimiyle kurtuldu: Nimet Özden, Türk Tayyare Cemiyeti'nden bayiilik aldı. 1931 yılında sattığı bir bilete büyük yılbaşı ikramiyesi olan yüzbin lira çıkması ve basının bu durumu fotoğraf ve röportajlarla kamuoyuna sunması, Nimet Abla gişesinin ününü artırdı. 1938'de Eminönü'deki istimlak çalışmaları nedeniyle şimdiki yerine taşınan bilet gişesi, giderek Türkiye çapında tanınmaya başladı. Reklama önem veren Nimet Abla, bilet alanlara kazandırdığı paralar için gazetelere ilan verdi. Rahatsızlanarak felç yaşadığı 1970'lere kadar yoğun şekilde çalışan Melek Nimet Özden, Milli Piyango idaresi üzerinde etkin bir öneme sahip olup, Türk halkının "bilinirlikleri" sıralamasında üst sıralarda yer almaktadır. Nimet Abla gişesinin bugün merkez dışında iki de şubesi bulunmaktadır.


Ad:  Nimetabla_gise.jpg
Gösterim: 569
Boyut:  38.3 KB



Vikipedi

Biyografi Konusu: Nimet Abla nereli hayatı kimdir.
kyle - avatarı
kyle
VIP katekolamin
26 Ağustos 2010       Mesaj #2
kyle - avatarı
VIP katekolamin
Nimetabla

Sponsorlu Bağlantılar
My one regret in life is that I am not someone else.
1392 - avatarı
1392
Ziyaretçi
26 Ağustos 2010       Mesaj #3
1392 - avatarı
Ziyaretçi
Nimet hanım’dan Nimet Abla’ya

Nimet Abla, o yorucu yılları daha sonra kendisiyle 1952 yılında röportaj yapan Akın gazetesi muhabiri Bur­han Rıza Aköz’e kısaca şöyle anlatacaktı:
“O yıllarda çok ça­lıştım, çok didindim, çok yo­ruldum. Dükkanın üzerinde yattığım için, sabah 6′da kal­kıp karda kışta, gece yarısına kadar çalışıyordum. Hakika­ten bu mücadele çok çetin ol­du. Ama Cenab-ı Allah’ın da yardımı ile muvaffak oldum. Ne kadar şükretsem azdır. İşte bu satışlarda, biletlerimin birçoğuna büyük ikramiyeler çıkmıştı. Ben de reklam olsun diye, ikramiye çıkan biletleri dükkanıma astım. Bu vaziyeti gören halk, o günden sonra bana ‘Nimet Abla’ demeye başladı. O gün bugündür, her­kesin Nimet Ablası’ yımdır.”
nimet5
Eminönü’ndeki ‘Talihli Gişe’nin adı ‘Nimet Abla’ gi­şesi olarak değiştirilirken, istimlak nedeniyle yeri de deği­şir. Nimet Abla gişesi 1938 yı­lında, bugünkü yerine taşınır. En büyük rakibi ‘Tek Kollu Cemal’ de hemen bitişiğindeki yeti tutar.
Gençliğini bilenlerin “Alımlı, çalımlı, boylu, poslu bir güzel” olarak tanımladık­lar Nimet Abla’nın bir özelliği de hayırseverliğiydi. Kendisi­ne bilet için de­ğil de, para için uzanan elleri geri çevirmiyor, yoksul ço­cukları giydiri­yor, parasız gençleri üniversi­tede okutuyor, çocuğu olma­dığından, manevi evlat edindi­ği kızların her şeyiyle yakın­dan ilgileniyordu.

Benzer Konular

1 Ocak 2016 / SiyahLALE X-Sözlük
23 Mart 2010 / The Unique Siyaset tr
7 Haziran 2009 / KisukE UraharA X-Sözlük
17 Haziran 2009 / nünü Rüya Tabirleri
13 Kasım 2011 / Misafir Edebiyat tr