Arama

Refika Birgül

Güncelleme: 10 Mayıs 2014 Gösterim: 18.078 Cevap: 2
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
29 Nisan 2012       Mesaj #1
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Refika Birgül
refika kitap
Sponsorlu Bağlantılar

1998 Robert Kolej mezunu olan Refika Birgül, 2002 yılında Koç Üniversitesi Psikoloji bölümünden mezun oldu. London Business School’da liderlik eğitimi aldı. İf İstanbul Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali ve Rock and Coke gibi festivallerde çalıştı. Özel Doğan Hastanesi’nde İletişim ve Pazarlama Direktörlüğü yapan Refika, halen hastanenin yönetim kurulu üyesi. “Refika’nın Mutfağı / Cooking New Istanbul Style” adlı bir kitabı var, Hürriyet Gazetesi Cumartesi ekinde Refika”nın Mutfağı adlı köşesinde yemek yazıları yazıyor.
refikabirgul hakknda
Refika yemek yapmaya, boyu ocak seviyesindeyken tüm aileye kahve yaparak başladı. Abisi Tolga ona günbegün iştah bulaştırdı. Zengin Akdeniz mutfağını teyze ve dayılarından, lezzetli İç Anadolu mutfağını ise dede, hala ve yengelerinden öğrendi. En sevdiklerini görmeye gittiği Londra’da damak zevki iyice gelişti. Hep daha farklısını arar oldu, daha farklısı bulamayınca da kendi yapmak istedi. Sevgiyle yapılan yemeğin hem vücudu hem ruhu iyileştirebileceğine inanarak gece uykularından yeni yeni tariflerle uyandı. Mutfakta deneyler yaptı, nefes aldı, matematik sevdasıyla yemeklerin algoritmasını çıkarmaya uğraştı.

Refika mutfak tutkusunu yazıya dökerken tariflerinde hem yaratıcılığı hem de unutulan yerel malzemeleri başrolde oynatmak istemişti. Refika’nın Mutfağı’nın 2010 yılında yayımlanmasından kısa süre sonra Hürriyet’in Cumartesi ekinde yemek yazarlığı yapmaya başladı. O gün bugündür yeni tariflerini ve yemek kültürümüzle ilgili yazılarını her hafta okurlarıyla paylaşıyor. Bugünlerde ise Simotas Binası’nda mutfak deneyleri yapmayı sürdürüyor ve her Pazar NTV ekranlarında yayınlanan Mucize Lezzetler programını hazırlıyor…

Derlemedir...
Biyografi Konusu: Refika Birgül nereli hayatı kimdir.
🌘 🚀
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
6 Temmuz 2013       Mesaj #2
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Sponsorlu Bağlantılar
Refika Birgül, (d.19 Mayıs 1980), İstanbul, doğumlu, kitap/gazete yazarı, Refika'nın Mutfağı'nın kurucusu, program yapımcısı, psikolog
Refika’nın Mutfağı / Cooking New Istanbul Style kitabının yazarı, Hürriyet Gazetesi Cumartesi ekinde Refika”nın Mutfağı adlı köşesinde yemek yazıları yazıyor, NTV’de Mucize Lezzetler adlı yemek programını hazırlıyor.

anasayfarefika

Yaşamı

Anne tarafından Kıbrıs, baba tarfından Nevşehirli olan Refika; aile fertlerinin doktor olduğu bir ailede büyür. İlkokulu Yeşilköy’de Hamdullah Suphi Tanrıöver İlköğretim Okulu’nda, liseyi Robert Kolej’de bitirir. Lise yıllarında siyah beyaz fotoğrafa çok meraklıdır, karanlık odada uzun saatler geçirir. Yine o dönemde, matematik ve fiziği birleştirerek bir dans projesi hazırlar. Koç Üniversitesi’nde Psikoloji okur. Lisans eğitiminden sonra da London Business School’da liderlik eğitimi alır.

İş deneyimi

Üniversitenin ilk yıllarında Yavuz Turgul’un reklam ajansı Medina Turgul’da çalışırken, reklamcı olma hayaliyle okulu bırakmaya karar verir. O dönemde İstanbul depremi gerçekleşince bu kararından vazgeçer ve VoIP ( voice over internet protocol) denilen alanda kendi işini kurar ve ilk parasını da buradan kazanır. Mezun olduktan sonra IF Istanbul Bağımsız Filmler Festivali ve ardından İstanbul Kültür Sanat Vakfı (IKSV) organizasyon bölümünde çalışır. Son olarak da Özel Doğan Hastanesi’nde beş buçuk sene boyunca üst düzey yönetici ve sonrasında genel müdür olarak görev yapar.

Mutfakla İlişkisi

Mutfakla ilişkisi, boyu ocak seviyesindeyken tüm aileye bol köpüklü Türk kahvesi yaparak başlar. Akdeniz mutfağını Kıbrıslı annesinden, teyze ve dayılarından; İç Anadolu mutfağını ise Nevşehirli babasından, dede, hala ve yengelerinden öğrenir. Akrabalarını görmek için gittiği Londra’da damak zevki iyice gelişir. Hep daha farklısını arar, bulamayınca da kendi yapmak ister. Matematik sevdasıyla yemeklerin algoritmasını çıkarmaya çalışır. Bir röportajında “bazı insanların dünyaya sevmek için geldiğine inanıyorum. Ben onlardanım. Yemek yapmak da bu sevgiyi gösterme halinin basit bir şekilde vücut bulması aslında” diyor.

Kitabı

Nisan 2010’da çevirisini de kendisinin yaptığı Refika’nın Mutfağı/Cooking New Istanbul Style ingilizce/türkçe olarak çıkar. İlk baskı 1,5 ayda tükenir. New York MoMA (Museum of Modern Art) Destination: Istanbul sergisi, kitabın MoMA’da satılmasını uygun görür.

Gazete Yazıları

Mayıs 2010'dan beri Hürriyet Cumartesi ekinde tam sayfa, mevsime uygun Türk mutfağından tarifler vermekte ve fikir yazıları yazmaktadır.

Refika’nın Mutfağı Atölyesi

Refika İstanbul’da Kuzguncuk’ta oturur. Kitabı çıktıktan sonra bir mutfak atölyesine ihtiyaç duymaya başlar. Kuzguncuk’ta, Rum mimar Simotas tarafından yapılan ve 30 yıldır uykuda olan binada uzun süren bir tadilata girişir. Hayalinde “her metrekaresinde farklı bakış açılarının ve meslek gruplarının yer aldığı, farklı bir iş disiplinin hüküm sürdüğü, sadece 35 yaş altı genç insanların çalıştığı, özellikle ilk işini kuran insanlara bir kuş yuvası niteliğinde olan bir bine ve mutfak atölyesi” olduğunu söyler. Bugün Simotas Binası'nda mimar, avukat, reklamcı, dansçı, terzi, heykeltıraş, fotoğrafçı gibi farklı meslek gruplarından insanlar birlikte çalışıyor.

TV Programı

2011 Ekim’de, Kuzguncuk’taki kendi mutfak atölyesinde Mucize Lezzetler adlı programını hazırlamaya başlar. Program NTV‘de her hafta sonu yayınlanmaktadır. Programı, kitabın da fotoğraflarını çeken Alp Korfalı, her programda farklı bir konsept uygulayarak çekmektedir.
Kendi deyimiyle en büyük düşü bir Fransız’ın evinde lahmacun yaptığı günü görebilmek olan Refika, bugün Kuzguncuk’taki atölyesinde program çekimlerine, her hafta Hürriyet Cumartesi ekinde tam sayfa yazı yazmaya devam etmektedir.

Yayınlanmış Kitapları

Refika'nin Mutfağı / Cooking New Istanbul Style , 2010, 372s, Boyut




🌘 🚀
_AERYU_ - avatarı
_AERYU_
Ziyaretçi
10 Mayıs 2014       Mesaj #3
_AERYU_ - avatarı
Ziyaretçi
Refika Birgül
MsXLabs.org


aptığı leziz yemeklerle, tariflerine bulduğu neşeli isimlerle, kariyerini bırakıp yemek tutkusunun peşinden gitmesiyle, Simotas Apartmanı’nı baştan yaratma hikayesiyle, Simotas Apartmanı’nı baştan yaratma hikayesiyle, Kuzguncuk’a olan aşkıyla, mahalle kültürünü yaşatma sevdasıyla ve yüksek enerjisiyle sanki hep hayatımızdaydı Refika Birgül.

Günümüzde birçok kişi kendi mutfağına yabancılaşırken Refika Birgül yerel ve geleneksel tatlara farklı yorumlar katıyor. Kuzguncuk’ta, hala mahalle kültürünün yaşadığı bu şirin semtte geçiriyor vaktinin birçoğunu. Bakkal, manav ve kasabın mahalleyi oluşturan en önemli unsurular olduğunu düşünüyor ve esnafla iki lafın belini kırmadan kendini eksik hissediyor. Türk filmlerinden fırlamışçasına samimi ve bizden biri Refika Birgül. Belki de herkesin aileden biri gibi görmesinin nedeni bu samimiyeti.

Sadece yemek yapmıyor Refika Birgül, domateslerle, rokalarla, nanelerle aşk yaşıyor adeta ve bu aşk öyle güzel yansıyor ki yaptığı yemeklere, hayran kalıyorsunuz her defasında. Aldığı psikoloji eğitiminden sonra farklı sektörlerde çalışıyor ama yemek tutkusu bırakmıyor peşini. En yoğun olduğu dönemlerde bile hafta sonları ya da kendine kalan zamanlarda sevdiklerine en güzel yemekleri yapıp, en özenli sofraları hazırlıyor.

Kaynak:

Benzer Konular

15 Aralık 2009 / BiRuMuT Edebiyat tr
12 Haziran 2009 / MaRCeLLCaT X-Sözlük