Arama

Polonya ve Polonya Tarihi

Güncelleme: 11 Haziran 2012 Gösterim: 20.166 Cevap: 2
kompetankedi - avatarı
kompetankedi
VIP Bir Dünyalı
5 Ekim 2006       Mesaj #1
kompetankedi - avatarı
VIP Bir Dünyalı
Polonya Devleti, 10. yüzyılın ortalarında ortaya çıkmış ve 963 yılı ülke tarihinin başlangıcı olmuştur. Polonya ve Vistula nehirleri arasında yaşamış olan Islav kabilelerinin kurmuş olduğu bir devlettir. O zamanki bu Islavlara"yayla insanları" manasına gelen "Polane" deniyordu. Zamanla bu isim Polonya haline dönüştü.

Sponsorlu Bağlantılar
Polonya 14. yüzyıldan 17. yüzyıla kadar geçen süre içinde Avrupa'da güçlü bir devlet halindeydi. "Üç parçalanmadan" ilki 1772 tarihine kadar olan çeşitli hanedanlıklar idaresindeydi. Bu tarihten itibaren Polonya'nın çöküş dönemi başladı. 1772 tarihinde Prusya, Rusya ve Avusturya, ülke topraklarını aralarında paylaştılar. Bunu 1793 ve 1795 paylaşmaları takip etti. Polonya'nın elinde sadece doğu Prusya civarı kaldı. Birinci Dünya Savaşından sonra uzun mücadele ve sıkıntılardan sonra 1918 yılında Versay Antlaşmasıyla bağımsızlığı sağlandı.

1939 yılında aynı anda Hem NaziAlmanyasının ve hem de Rusya'nın işgaline uğradı. Harp boyunca altı milyon Polonyalı öldürüldü. Daha sonra Alman orduları müttefiklere teslim oldu. İşgal sırasında kurulan sürgündeki Polonya hükümeti işbaşına geldi. 1947 yılında yapılan seçimlerde komünistler hükümeti kurdular ve ülkeyi Rusya'nın peyki durumuna soktular. İkinci Dünya Savaşınin bu zor günlerinden sonra Polonya, Rusya'ya verilen 178.842 km²lik bölgeye karşı 1945'te Alman topraklarından 102.400 km²lik bir bölgeyi aldı. Oder-Neisse hattının doğusunda kalan bu bölge Silezya, Pomerania, Batı Prusya ve Doğu Prusya'yı da içine almaktaydı.

Polonya idaresine komünistlerin gelmesiyle, büyük mülkiyetler kaldırıldı, endüstriler millileştirildi, okullardaki eğitim sistemleri komünistleştirildi. Üretim azaldı. Bütün bunların neticesinde 1956 yılında Poznan'da isyan çıktı. 1970 yılında yeni ağır vergiler ve aşırı fiyat yükselmeleri yeni isyanlara yolaçtı. 1980 yılında olaylar daha şiddetlendi. Lenin tersanelerinde gelişen "İşçi Grevleri" sonunda, işçinin yanında olduğunu söyleyen komünist idare "21 imtiyazı" vermek mecburiyetinde kaldı. Gdansk adıyla bilinen bu grevler sonunda, bağımsız işçi sendikaları kurma hakkı elde edildi.

Olayların gidişinden ürken Rusya'nın tehditleri ülkede sıkıyönetim ilanına sebep oldu. İşçi ayaklanmalarını organize eden Dayanışma Sendikası liderleri tutuklandı. 1982 yılında ABD baskısı neticesi sıkıyönetim kaldırıldı. 1983 yılında yine Gdansk'ta Lenin Tersanelerinde hükümet aleyhtarı gösteriler yapıldı. 1 Mayıs'ta Polonya İşçileri, İşçi hükümetinden haklarını talep etmek üzere "İşçi Bayramını" grevlerle kutladılar. Askeri idare işçilere bazı haklar verdi.

1985 seçimlerinden sonra başa geçen Jaruzelski, Batıyla ilişkilerini geliştirmeye çalıştı. DayanışmaSendikasına karşı takip edilen sert politika 1986'da yumuşamaya başladı. Artan ekonomik problemler 1988'de büyük bir grev dalgasına sebep oldu. 1989 Haziranında yapılan seçimlerde, o tarihe kadar iktidarda olan Birleşik İşçi Partisi ağır hezimete uğradı. Dayanışma Sendikasının teklifi üzerine Tadeusa Mazowiecki başkanlığında bir koalisyon hükümeti kuruldu. 1990'daki devlet başkanlığı seçimlerini Lech Walesa kazandı.

*
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen kompetankedi; 24 Mart 2007 15:11
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
28 Ekim 2006       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Polonya

Sponsorlu Bağlantılar
Polonya Cumhuriyeti, ya da kısaca Polonya, kuzeyinde Baltık Denizi ve Rusya, doğusunda Litvanya, Beyaz Rusya ve Ukrayna, güneyinde Çek Cumhuriyeti ve Slovakya, batısında ise Almanya ile çevrelenmiştir.

125px Flag of Polandsvg
Bayrak


Coğrafi Bilgiler

Yüzölçümü 312.685 kilometre karedir. Uzun ve sert kışlarla karakterize olan kıtasal iklim görülür. Yağış oranı orta düzeydedir ve yaz aylarında maksimum düzeyine ulaşır. Varşova'da ısı Ocak ayında ortalama -4,3 C, Haziran aylarında 17,9 C düzeyindedir. Yıllık yağış miktarı 465 milimetredir.

LocationPoland

Demografik Yapı


2005 yılının Ocak ayı verilerine göre nüfusu 38.635.144'tür. Nüfusun yaş gruplarına göre dağılımı şu şekildedir:
  • 15-64 yaş: % 70,3 (erkek 13.506.153/kadın 13.638.265)
  • 65 yaş ve üstü: % 13 (erkek 1.912.431/kadın 3.108.260)

Yıllık nüfus artış hızı % 0,03'tür.

85px Herb Polski
Arma
Siyasi Yapı

Yönetim şekli cumhuriyettir. Cumhuriyetin ilan ediliş tarihi 11 Kasım 1918'dir.

* Cumhurbaşkanı: Lech Kaczynski (23 Ekim 2005'ten beri)

1 Ocak 1999 tarihinde yapılan idari reformla daha önce 49 idari bölgeye ayrılmış Polonya, 16 il biçiminde idari bölgelere ayırmıştır. Bu iller Dolnoslaskie, Kujawsko-Pomorskie, Lodzkie, Lubelskie, Lubuskie, Malopolskie, Mazowieckie, Opolskie, Podkarpackie, Podlaskie, Pomorskie, Slaskie, Swietokrzyskie, Warminsko-Mazurskie, Wielkopolskie, Zachodniopomorskie'dir.

Sözleri J. Wybicki tarafından yazılıp M. Oginski tarafından bestelenmiş olan "Dabrowski'nin Mazurka"sı "Jeszcze Polska nie zginela" (Polonya Daha Ölmedi) marşı, Polonya'nın ulusal marşıdır.Milli sembolü Beyaz Kartaldır. Milli rengi kırmızı ve beyazdır.

Ekonomi

1990'ların başından beri istikrarlı bir ekonomik liberalizasyon politikası izleyen Polonya, geçiş süreci ekonomileri arasında bir başarı örneği olarak öne çıkmaktadır. Buna rağmen, Polonya ekonomisinin gelişimi için başta işsizlik oranının düşürülmesi olmak üzere atılması gereken birçok adım bulunmaktadır.

Devletin sahibi olduğu küçük ve orta ölçekli işletmelerin özelleştirilmesi, yeni firmaların kuruluşunu düzenleyen liberal bir kanunun kabul edilmesi özel sektörün gelişimini teşvik etse de, süregelen yosuzluklara ilaveten yasal ve bürokratik engellerin bulunması özel sektörün daha da gelişmesini baltalamaktadır. Tarım sektörü, işçi fazlası, verimsiz küçük tarlalar ve yatırım eksikliği nedeniyle gelişememektedir. Kömür, çelik, demiryolları ve enerji gibi "hassas sektörlerin" yeniden yapılandırılması ve özelleştirilmesi süreci başlatılsa da, bu süreç yavaş işlemektedir. Sağlık, eğitim, emeklilik sistemi ve devlet yönetiminde yapılan reformlar devlet bütçesine beklenenden daha fazla yük getirmiştir.

Kamu maliyesinin gelişimi kamu iktisadi teşekküllerinden kaynaklanan kayıpların azaltılmasına, kayıtdışı ekonominin kayıt altına alınmasına ve vergi reformu gerçekleştirilmesine bağlı gözükmektedir. Polonya Hükümeti, 2004 yılında kamu harcamalarını 2007 yılına kadar yaklaşık olarak 17 milyar ABD Doları azaltmaya yönelik bir ekonomik paket yürürlüğe koymuştur.

Polonya 2004 yılı Mayıs ayında Avrupa Birliği'ne (AB) üye olmuştur. 2004 yılında Polonya'nın AB ülkelerine olan ihracatında yaşanan artış ülkenin büyümesine katkıda bulunmuştur. Polonya 2006 yılına kadar AB fonlarından yaklaşık olarak 13.5 milyar ABD Doları katkı sağlayacaktır.

Din

Polonya Avrupa'nın en dindar ülkesidir. Katolik olduğunu söyleyenler %90'a, düzenli olarak Kiliseye gittiğini beyan edenler %80'e ulaşmaktadır. Polonya Meclisi (Sejm) Başkan kürsüsünün arkasında Haç vardır. Anayasa'da ilgili her bölümde Katolikliğe atıf vardır. Bu anlamda, Katoliklik devletin resmi dini olarak kabul edilmektedir de denebilir. Kilise, devlet, siyaset ve toplum hayatında gerektiğinde kullandığı ciddi bir nüfuza sahiptir. Bazı Katolik papaz ve gruplar siyasete açıkça girmekte ve bugünkü koalisyon iktidarının en büyük ve en küçük partilerini desteklemektedir. Bugün Polonya'da hiç bir kişi veya resmi veya özel kurumun Katolikliği açıkça reddetmesi ya da eleştirmesi düşünülmemelidir. Kilise ile açıkça ters düşen bir partinin siyasi yaşamda yer sahibi olması neredeyse imkansızdır. Papa II. Jean Paul'e incitici eleştriler yönelten bir gazeteci Mahkeme tarafından mahkum edilmiştir. resmi kurumun Devlet ile Kilise ilişkisini 1989 yılı yasaları düzenlemektedir. Söz konusu yasalar, inanç özgürlüğünü garanti altına almakta, Roma Katolik Kilisesi'nin radyo ve televizyon programları yapmasına, ayrıca okul, hastane ve tarihi değeri olan binaları işletmesine izin vermektedir. Lublin Katolik Üniversitesi ve Varşova İlahiyat Akademisi dışında birçok üniversite ve eğitim kurumunda ilahiyat bölümleri vardır. 28 Temmuz 1993 tarihinde hükümet, Başpiskoposluk ile aralarındaki karşılıklı ilişkileri düzenleyen bir Konkordato imzalamış, söz konusu anlaşma üzerinde 5 yıl görüşmeler yapıldıktan sonra Parlamento tarafından yasallaştırılmıştır. Varşova Başpiskoposu, aynı zamanda Polonya Başpiskoposu'dur (ki 1981'den bu yana bu görevi Kardinal Józef Glemp yürütmektedir). Dini başkent Gniezno'dur ve bu kentin piskoposu doğrudan başpiskopos unvanı alır. 1978 yılı Ekim ayında, Krakov Piskoposu, kardinal Karol Wojtyła (Karol Voytıua), II. Jean Paul (ikinci Jan Pol) adı ile Papa seçilmiştir. Wojtyła, 2005 yılında ölmüştür.

300px Rzeczpospolita

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen asla_asla_deme; 15 Eylül 2010 15:09 Sebep: Kaynak Vikipedi
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
11 Haziran 2012       Mesaj #3
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Polonya
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Kuzeyde Baltık Denizi, doğuda Litvanya, Beyaz Rusya, Ukrayna; güneyde Çek Cumhuriyeti, Slovakya ve batıda Almanya ile sınırlanır. Yüzölçümü 312.683 km2, nüfusu 38.521.000 (1993), başkenti Varşova, başlıca kentleri Lodz, Krakow, Wroclaw (eskiden Breslau), Poznan, Gdansk (eskiden Danzig), resmî dili Lehçe, dini Katoliktir (% 95). Yer şekilleri bakımından oldukça tekdüze bir ülkedir; dörtte üçünü düzlükler (çoğu yerinde ova) kaplar. Burada Oder (Odra), Warta, Vistül ve Bug ırmakları akar. Bununla beraber, güneyde Polonya Karpatları ve Beskidler dağlıktır. Kuzeyde Pomeranya ve Mazurya yöreleri, dördüncü zaman buzullaşmasına ait depoları, gölleri ve bataklıklarıyla ayrı bir fizikî görünümdedir. Öteden beri zengin bir tarım ülkesi olan Polonya, yakın yıllarda sanayinin de gelişmesiyle Avrupa'nın ekonomi bakımından gelişmiş ülkelerinden biri oldu. Başlıca tarım ürünleri şunlardır: Tahıl, patates, şekerpancarı, tütün, keten, kenevir, kolza, Hayvancılık ve hayvansal besin ürünleri üretimi (özellikle peynir ve tereyağı) tarımsal ekonominin ikinci önemli koludur. Ayrıca yılda ortalama 650.000 ton kadar da balık avlanır. Taşkömürü, linyit, kok, doğal gaz, kükürt, kurşun, çinko, bir miktar da petrol çıkarılır. Hemen tamamı termik yoldan olmak üzere 140 milyar kw/s. elektrik üretilir. Demir-çelik, otomobil, gemi, tarım alet ve makineleri, demiryolu malzemesi, kimyasal maddeler, yünlü ve pamuklu dokuma, gübre, ilaç vb. sanayileri vardır.

5. ve 6. yüzyıllarda bölgeye yerleşen İslâv kökenli toplulukların oluşturduğu Polonyalıların çok hareketli bir tarihleri vardır. Doğal sınırlarından yoksun bir ova ülkesi olan Polonya, birkaç kez komşuları arasında paylaşılmış ve haritadan silinmiştir. I. Dünya Savaşı öncesinde Avusturya, Prusya ve Rusya arasında bölüşülmüştü. Özellikle Prusyalılar ve Ruslar, Polonya halkına kendi kültürlerini benimsetmeye çalıştılar. Savaştan sonra (1918) kurulan bağımsız Polonya Cumhuriyeti, Polonya topraklarının tamamını kapsamadı. Baltık kıyısına çıkışını sağlamak amacıyla Polonya'ya eklenen "Danzig Koridoru", Hitler'in II. Dünya Savaşı'nı başlatmak için kullandığı nedenlerden biri oldu. Savaş, Polonya'nın Almanlar tarafından istilâsıyla başladı. İşgal döneminde Polonyalılar sürgünde kurdukları hükümetler ve meydana getirdikleri ordularla bir yandan Müttefikler yanında savaşırken bir yandan da ülke içinde direniş hareketini örgütlediler. Yaklaşık 5,5 milyon ölü verdikleri savaş sonunda yeniden bağımsızlıklarına kavuştular. Polonya, sosyalist blok içinde yer aldı. Ancak sınırlarında büyük değişiklikler oldu, doğuda küçülüp batıda genişleyerek Almanya'ya doğru kaydı. 1952'de çıkarılan bir anayasayla cumhurbaşkanının yerini bir devlet konseyi aldı. Sosyal, ekonomik ve siyasî hayatta yapılan değişiklikler ise varlıklı sınıfları geriletirken işçi ve köylülerin hoşnutluğunu kazanamadı ve Katolik kilisesinin etkisini de sarsamadı. 1956'da ilk ayaklanmalar patlak verdi. Olaylar hükümet politikasının yumuşatılması ve partiden çıkarılmış olan Wladislaw Gomulka'nın yeniden yönetime gelmesiyle sonuçlandı. 1968 yılında öğrenci hareketleriyle başlayan karışıklıklar devlet başkanı Ochab'ın istifasına ve ülkede bir yıl sürecek olan Yahudi aleyhtarı bir kampanyaya yol açtı. Tarım sorununu halledemeyen Polonya'da yiyecek maddeleri fiyatlarına yapılan zamlar işçilerde büyük tepkilere yol açtı. Gösteriler yapıldı, güvenlik kuvvetleriyle çatışmalar oldu.

Bunun üzerine, 20 Aralık 1970'te Gomulka parti birinci sekreterliğinden istifa etti ve yerine Edward Gierek getirildi. 1970-1980 yılları arasında Batı ülkelerine olan borcu milyarlarca dolara ulaşan Polonya'da ekonomik ve toplumsal bakımdan düzelme sağlanamadı, huzursuzluklar önlenemedi. 1980'ler ise Polonya'ya Gierek ekibinin başarısızlığıyla birlikte yeni çalkantılar getirdi. Besin maddeleri de içinde olmak üzere günlük tüketim maddelerinin yetersizliği, dolayısıyla bu mallarda ortaya çıkan karaborsa, yönetici kadrolarda görülen yozlaşma, enflasyon vb. giderek eşitsizliğin artmasına yol açınca halkın gittikçe genişleyen muhalefetiyle sonuçlandı. Özellikle Gdansk'ta başlayıp kurulması için de işçilerin yönetime karşı mücadele vermiş oldukları Bağımsız Dayanışma Sendikası'nın önderliğinde bütün ülkeye yayılan grevler ve çeşitli direnişler bir yandan yönetimin sertleşmesini, öte yandan da direnişin güçlenmesini getirdi. 1981'de ordu yönetime el koydu ve Genelkurmay Başkanı General Jaruzelski başbakan oldu. General Jaruzelski yönetiminde, ordunun duruma el koyması ve ülkede sıkıyönetim ilân edilmesi de huzursuzluğu sona erdiremedi. Dayanışma Sendikası'nın lideri Lech Walesa ve diğer önderleri tutuklandı. Temmuz 1983'te sıkıyönetim kaldırılarak siyasî tutuklular serbest bırakıldı. Kasım 1985'te yapılan seçimlerden sonra Meclis, Jaruzelski'yi cumhurbaşkanı seçti ve başbakanlığa da Zbigniew Massner getirildi. Uygulanan iktisadî önlemler grevlerin sürmesi nedeniyle etkisiz duruma geldi. Messner hükümeti ekonomik reformları uygulayamadığı için istifa etti. Ülkedeki grevler 1989 Ocağı'nda PBİP Merkez Komitesi'nin Dayanışma Sendikası'nın koşullu olarak yasallaşmasını kabul etmesine dek sürdü. Dayanışma önderleriyse koşullara karşı çıktılar.

Haziran 1989 seçimlerinde Dayanışma'nın desteklediği adaylar Meclis'te kendilerine ayrılan kısıtlı sayıda sandalyenin tümünü ve Senato'daki 100 üyelikten 99'unu alarak ezici bir çoğunluk sağladılar. Walesa'ya Dayanışma grubu tarafından başbakanlık önerildi. Walesa bu öneriyi kabul etmedi. Başbakanlık görevi Cumhurbaşkanı Jaruzelski tarafından Eylül 1989'da Dayanışma grubundan Tadeusz Mazowiecki'ye verildi. 29 Aralık'ta Komünist Parti'nin öncü rolüne son verilerek ülkenin resmî adından "Halk Cumhuriyeti" ifadesi çıkarıldı. Özel mülkiyetin korunmasına ilişkin madde anayasaya eklendi. 1990'ın ikinci yarısında yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerini Leh Walesa kazandı. 22 Aralık'ta göreve başlayan Leh Walesa ilk iş olarak Jan Olszewski'yi hükümeti kurmakla görevlendirdi, ancak hükümetin bileşimi konusunda anlaşamadılar ve Olszewski görevi bıraktı. Daha sonra ülkenin hızla piyasa ekonomisine geçmesini savunan Jan Krzysztof Bielecki başbakanlığa atandı. Bir yandan Katolik Kilisesi'nin etkisinin yoğun bir biçimde hissedildiği yeni bir sivil toplum kurulurken, üretim mekanizmasındaki işsizliğin ve fiyatların tırmanmasına yol açan bozulma, ülkede birbiri ardı sıra gelen beş başbakanın üstesinden gelemedikleri bir bunalıma yol açtı. Bunun sonucu olarak Solidarnosc'a karşı bir güven krizi ortaya çıktı ve Eylül 1993'te yapılan seçimlerde eski Komünist saflardan gelen adayların şansları arttı; Waldemar Pawlak başbakan oldu, Mart 1995'te Josef Oleksy, ardından Şubat 1996'da Wlodzimierz Cimoszewicz başbakanlığa getirildiler. Komünist Parti'nin sosyal demokratlara dönüşmesini sağlayan Alexandre Kwasniewski, Kasım 1995'te cumhurbaşkanlığına seçildi. 1997'de yeni bir anayasa benimsendi. Aynı yıl yapılan seçimlerde Solidarnosc taraftarları iktidara geldi. Avrupa ile bütünleşme süreci devam etti (Polonya Avrupa Birliği'ne ve NATO'ya aday olarak kabul edildi).
theMira

Benzer Konular

29 Eylül 2014 / Misafir Soru-Cevap
6 Ekim 2012 / Ziyaretçi Soru-Cevap
11 Haziran 2011 / Misafir Soru-Cevap