Arama

Albedo (Yansıtabilirlik)

Güncelleme: 15 Temmuz 2015 Gösterim: 2.991 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
15 Ocak 2009       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Albedo (Yansıtabilirlik)
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar
Ad:  albedo_1.PNG
Gösterim: 461
Boyut:  7.0 KB
Ad:  albedo_2.PNG
Gösterim: 604
Boyut:  9.4 KB
Yansıtabilirlik ya da Albedo (Latince albus=beyaz), yüzeylerin yansıtma gücü; veya bir yüzeyin üzerine düşen elektromanyetik enerjiyi yansıtma kapasitesidir. Genel olarak güneş ışığını yansıtma kapasitesi için kullanılır. Albedo, cismin yüzey dokusuna, rengine ve alanına bağlı olarak değişir. Elektromanyetik tayfın tümünde veya belirli bir bölümünde hesaplanabilir.
Uzaydan dünyamıza bakıldığında, bulutlar parlak, okyanus yüzeyi ise genelde koyu olarak gözükür. Beyaz bulutlar üzerlerine düşen ışığın büyük bölümünü yansıtırlar; yani albedoları yüksektir. Deniz yüzeyi ise üzerine düşen ışığın büyük bölümünü emer, ancak çok küçük bölümünü yansıtır; yani albedosu düşüktür. Gezegenimizin yüzeyinde en yüksek albedo oranına sahip olan cisimler arasında kar ve kum sayılabilir. En düşük albedo değerlerine ise yeni sürülmüş nemli topraklarda ve ormanlık alanlarda rastlanır.

Birim Tanımı

Geometrik Albedo
Sıfır evre acısında iken cismin parlaklığının aynı konumda ve görünür büyüklükte iken mükemmel dağılım gösteren diskin parlaklığına oranıdır.

Bond Albedosu

Soğurma olmadan uzaya yansıtılan ısınımın Güneşten gelen enerjiye oranıdır. Gezegensel albedo olarak da adlandırılır. Albedonun belirli bir birimi yoktur, iki şekilde tanımlanabilir:
Yüzde olarak
Cismin üzerine çarpan ışığı yansıtma oranının yüzde olarak ifadesi. Bu tanıma göre, üzerine çarpan ışığın tümünü yansıtan cismin albedosu %100, hiç yansıtmayan cismin albedosu %0, yarısını yansıtan - yarısını emen cisminki ise %50 olarak ifade edilir.
0 ve 1 arasında bir sayı ile
Üzerine çarpan ışığın tümünü yansıtan cismin albedosu 1, üzerine çarpan ışığın tümünü emen ve hiç yansıtmayan cismin albedosu 0, yarısını yansıtan cismin albedosu ise 0,5 olarak kabul edilir.

Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
15 Temmuz 2015       Mesaj #2
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
ALBEDO (ing. söze.; lat. albedo,beyaz lık). Bir cisimden yansıyan ya da yayınabilir ışıma enerjisinin kesiri. (Bk. ansikl. böl.) —Nük. müh. Parçacık akışının bir yüzey de ya da bir ortamda yansıyan bölümü.
—ANSİKL Albedo kavramını bilime kazandıran amerikalı gökbilimci W.C. Bond'dur (1789-1859). Siyah bir cismin albedosu O’dır. Yeni yağmış karın albe- dosu ise, görünen dalga boylarına göre 0,9 dolaylarındadır, iklimbilimde albedo, yerle atmosferin ara yüzeyinde, atmosferin içinde ve üstünde ölçülür (üstteki değer, yer-atmosfer sisteminin toplam albe- dosudur). Ara yüzeyde albedo, yeryüzünün yapısına göre değişir: ormanda °/o 10 (zayıf albedo = zayıf ışınım yitimi), karda ya da buzda °/o 50-90 (güçlü albedo = güçlü ışınım yitimi). Albedo, ayrıca gelen ışınların dalga boyuna, mevsime ve enleme göre farklı değerler gösterir. Öte yandan atmosferde bulutların albedosu güçlüdür; kalınlıklarına, yapılarına ve Gü- 'neş’in yüksekliğine göre % 40 ile 90 arasında değişir. Dolayısıyla bulutlar, yeı -atmosfer sisteminin en önemli yansıtıcu tandır. Günümüzde atmosfer üstünde'âl-' bedo uyduyla saptanmaktadır (her iki yarıküre göz önüne alındığında, tüm siste min albedosu °/o 33'tür). Yeryüzünde albedo ölçümleri gezegenimizin ısıl kuşaklara bölünmesini açıklar (buzlu ve karlı bölgelerin albedosu yuçıüdür). Öte yandan; atmosferde ve sistemin tepesinde ortaya çıkan albedo reğişimleri, genel atmosfer dolaşımında Deliren çalkantıları, iklimde görüle., \arar 'iziıkları ve değişimleri aydınlatabilir.
Sponsorlu Bağlantılar

MsXLabs & Büyük L.

🌘 🚀