Arama

Dünya'ya Benzeyen Gezegen

Güncelleme: 7 Eylül 2015 Gösterim: 14.337 Cevap: 0
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
9 Mart 2009       Mesaj #1
Avatarı yok
Yasaklı
Dünya'ya Benzeyen Gezegen

Güneş sisteminin dışında, kendi güneşi etrafında dönen ve Dünya'ya benzeyen bir gezegen keşfedildi.Dünya'dan bir kaç derece daha sıcak olduğu tahmin edilen gezegenin kendi içinde ya da uydusunda su ve oksijen bulunma ihtimalinin çok yüksek olduğu belirtildi.Fizikçi Stephen Hawking geçtiğimiz yıl, “İnsanlık neslini sürdürmek istiyorsa çok yakında yeni gezegenleri kolonileştirmeli' demişti. Amerikalı astronomlar bununla ilgili ilk adımı atmayı başardı ve Güneş sistemi dışında ilk kez Dünya’ya ikizi kadar benzeyen bir gezegen keşfetti. 41 ışık yılı uzaklıkta bulunan 55 Cancri isimli yıldızın etrafında bulunan beş gezegenden dördü çok sıcak gazlardan oluşuyor.
Sponsorlu Bağlantılar

Ancak “55 Cancri F' ismi verilen beşincisi güneşe göre pozisyonu ve yüzey ısısı ile Dünya'nın neredeye aynısı ve gezegenlerden son keşfedilen, Dünya’ya ikizi kadar benziyor.

Bir ‘Yılı’ 260 Gün Sürüyor

18 yıllık bir araştırma sonucunda ortaya çıkartılan gezegen, Dünya'dan 45 kat daha büyük olmasına rağmen, kendi güneşine Dünya'nın Güneş'e olan uzaklığıyla aynı mesafede. Dünya, Güneş etrafındaki bir dönüşünü 365 günde tamamlarken 55 Cancri F için bu 260 gün sürüyor. Dünya'dan bir kaç derece daha sıcak olduğu tahmin edilen gezegenin kendi içinde ya da uydusunda su ve oksijen bulunma ihtimalinin çok yüksek olduğu belirtildi.

Güneş sistemi dışında başka bir sistemin keşfedilmesinin müthiş bir şey olduğuna işaret eden California Üniversitesi bilimadamlarından Geuff Marcy, “Böyle bir gezegenin varlığını öğrenmek beni havalara uçurdu' diye konuştu. Araştırmacılar, yeni keşiflerin, gezegenlerle dolu bizimki gibi bir sürü güneş sistemi olabileceğini ortaya koyduğunu düşünüyor.

Küçük Bir Uzaklık Problemimiz Var

Bilim dünyasını heyecanlandıran Dünya’nın ikizine şu anki teknolojiyle gitmek hayal... Işığın 1 yılda katettiği mesafe olan ışık yılı, 9.4 trilyon kilometreye karşılık geliyor. Bu gezegenin bize uzaklığı olan 41 ışık yılı ise 400 trilyon kilometreye denk geliyor. Yani ışık hızında giden bir uzay gemisi yapılmış olsa, bu gezegene ulaşmak tam 41 yıl sürecek. Mevcut uzay mekikleriyle yakıt sorunu aşıldığı taktirde bile 250 bin yıl sürüyor.

18 YILLIK DEV ARAŞTIRMAYLA ORTAYA ÇIKARILDI

Yeni gezegen sistemi Californa’daki Lick Gözlemevi'nde bulunan Shane Teleskobu ile ve Hawaii’deki Keck Rasathanesi'nde 18 yıldır yürütülen çalışmaların birleştirilmesiyle bulundu.

Kaynak: Bilimnet

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen nötrino; 7 Eylül 2015 11:23

Benzer Konular

12 Mayıs 2014 / nano Soru-Cevap
22 Nisan 2009 / ThinkerBeLL Uzay Bilimleri
26 Mart 2016 / Baturalp Uzay Bilimleri