Arama

Karina Bulutsusu

Güncelleme: 18 Aralık 2012 Gösterim: 2.811 Cevap: 2
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
23 Şubat 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Karina Bulutsusu
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar
Karina Bulutsusu
300px Eta Carinae Nebula 1

3372, Hubble UzayNGC Teleskobu fotoğrafı

Karina Bulutsusu (ayrıca Karina'daki Büyük Bulutsu, Eta Carinae Bulutsusu, veya NGC 3372 olarak da bilinir), çevresindeki açık yıldız kümesiyle birlikte büyük ve parlak bir bulutsu. Eta Carinae ve HD 93129A, Samanyolu içindeki en büyük kütleli ve parlak yıldızlardır. Bulutsu, Karina takımyıldızı yönünde Dünya'dan yaklaşık olarak 6,500 ile 10,000 ışık yılı uzaklıkta bulunmaktadır ve çoklu O-tipi yıldızlar içerir.
Bulutsu, gökyüzündeki en büyük salma bulutsudur. Her ne kadar meşhur Orion Bulutsusu'ndan dört kat daha büyük ve parlak olsa da, Güney yarıkürede yer aldığından daha az bilinen bir bulutsudur. Nicolas Louis de Lacaille tarafından 1751–52 yıllarında keşfedilmiştir.
Büyük parlak bulutsunun küçük bir özelliği de Eta Carinae'nin çevresindedir. Bu küçük bulutsu, Homunculus Bulutsusudur ve 1841 yılında gökyüzünde görülen ikinci parlak yıldız olacak kadar büyük patlamayla Eta Carinae tarafından ortaya çıkarılmıştır.

Karina Bulutsusu içindeki nesneler

Eta Carinae


700px NGC 3372d

Karina Bulutsusu, Hubble Uzay Teleskobu yapay olarak renklendirilmiş fotoğraf (Yakınlaştırılabilir versiyon); Kaynak: HST/NASA/ESA


Eta Carinae, aydınlatma gücü çok yüksek üstündev bir yıldızdır. Kütlesi, Güneş kütlesinden 100 - 150 kat fazla ve aydınlatma gücü dört milyon kat daha yüksektir.

180px EtaCarinae

Süper büyük kütleli yıldız Eta Carinae, Hubble Uzay Teleskobu




180px Light and Shadow in the Carina Nebula   GPN 2000 000880

Karina bulutsusu'nun önceden görülemeyen gizemli ve karmaşık yapısı


Bu nesne şu ana kadar büyük bir ayrıntıyla incelenmiş en büyük yıldızdır. Daha aydınlık ve daha büyük kütleli yıldızlar da vardır, ancak bu yıldızlarda elde edilen veriler bu kadar güvenilir değildir. Bu tip yıldızların kütleleri genellikle Güneş'ten 80 kat daha fazla ve aydınlatma gücü de bir milyon kat daha fazla olabilir. Bu yıldızlar çok nadirdir ve Eddington sınırı yakınlarında adeta felaketle flört ederler, radyasyonun dış basıncı neredeyse yerçekimine karşı gelecek kadar güçlüdür. Güneş kütlesini 120 kat aşan yıldızlar teorik olarak Eddington sınırını aşarlar ve kütleçekim kuvvetleri radyasyon ve gazı tutacak kadar güçlüdür. Bunun sonucu olarak yakın geleceklerinde bir süpernova veya üstünnova olabilirler.
Eta Carinae'nın etkileri bulutsu üzerinde doğrudan görülebilir. Yukarıdaki resimde de görülen karanlık damlacıklar ve diğer az görünen nesnelerin, uzaktaki büyük kütleli bir yıldızı işaret eden kuyrukları bulunur.

180px Keyhole Nebula   Hubble 1999

Anahtar Deliği Bulutsusu, Hubble Uzay Teleskobu fotoğrafı.

Anahtar Deliği Bulutsusu

19. yüzyılda John Herschel'in Anahtar Deliği Bulutsusu adını verdiği bulutsu, Karina Bulutsusu'nun bir parçasıdır. Anahtar Deliği Bulutsusu, gerçekte soğuk moleküller ve tozun çok küçük ve karanlık bulutlardaki sıcak parlak lifler ve floresan özellikteki gaz ile çok daha parlak arka plandaki bulutsuya karşı bir silüet olarak kendini gösterir.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
9 Aralık 2010       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı
Kozmik Buz Heykeli: Karina Bulutsusu’ndaki Toz Sütunlar

Sponsorlu Bağlantılar
hs 2010 29 a web

Uzayın soğuk vakum ortamında devasa kütleli yıldızlar ışımalarıyla soğuk moleküler bulutlarını bir heykeltıraş gibi davranarak şekillendirir. Karina Bulutsusu’nda yer alan ve bir ışıkyılı boyunda olan toz ve soğuk hidrojenden oluşan sütunlar Hubble Uzay Teleskobu tarafından görüntülendi.

Görüntü, Karina Bulutsusu bölgesinden Hubble’ın Gelişmiş Araştırma Kamerası (Advanced Camera for Surveys) ile 2005 yılında ışıma yapan hidrojen atomları gözlemleri ve 2010’da ışıma yapan oksijen atomlarının gözlemlerinin birleştirilmesiyle elde edilmiştir.Uçsuz bucaksızmış gibi görünen Güney yarıküre takımyıldızlarından Karina (Carina)’da bulunan Karina Bulutsusu tahmini olarak 7500 ışıkyılı uzaklıktadır.

Kaynak:HubbleSite(01 Ekim 2010)

Son düzenleyen nötrino; 18 Mayıs 2015 11:28
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
18 Aralık 2012       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı
268 Mega Piksellik 'Teleskopla' Çekilen Karina Nebulası

121212esooohlarge

268 mega piksellik kameraya sahip teleskopla çekilen Karina Nebulası.

Bilim insanları, Dünya’dan yaklaşık 8 bin ışık yılı uzaklıktaki Karina Nebulası’nı, teleskoba bağladıkları bir kamera ile görüntüledi. Avrupa Güney Gözlemevi (ESO) tarafından çekilen fotoğraf, aynı zamanda yeni VLT teleskobunun ilk resmi çalışması oldu.Gök bilimciler, süper çözünürlüklü kameraya sahip bir teleskop kullanarak derin uzayı görüntüledi. ESO’nun yeni Çok Büyük Teleskobu (VLT), 268 mega piksellik kamerayla, Samanyolu Galaksisi’nin spiral kollarından biri olan Yay Kolu’nun üzerinde yer alan dev Karina Nebulası’nı görüntüledi.

Dünya’dan uzaklığı 7.500 ışık yılı olan Karina Nebulası, gezegenimize çok uzak olmaması sayesinde yeni teleskopların denenmesinde sıkça kullanılan bir kozmik yapı. 2.6 metre boyundaki VLT, dünyanın görünür ışıkta Uzay’ı gözlemlemek için kullanılan en gelişmiş teleskop olarak tanıtılıyor.


İki Ay Büyüklüğünde Görüyor

ESO, yeni VLT teleskobunun en önemli özelliğinin, inanılmaz derecede büyük olan görüş alanı olduğunu belirtti. VLT, Dolunay’ın tam iki katı büyüklüğünde bir alanı gözlemleyebiliyor. Kısaca, modern teleskopların birçoğu tek bir zamanda Uzay’ın belli bir noktasını gözlemlerken, VLT çok daha geniş bir alana bakabiliyor.VLT’nin ‘görüş’ yeteneğini kazandıran özelliği ise OmegaCAM olarak adkandırılan 268 mega piksellik CCD kamera. Beş ayrı bilim kurumu tarafından ortaklaşa geliştirilen VLT, Samanyolu Galaksisi, Güneş Sistemi, dış galaksilerde yer alan nebulalar ve diğer birçok kozmik yer ve cismi incelemek için kullanılacak.


Kaynak : Ntvmsnbc / BBC (12 Aralık 2012,12:29)
Son düzenleyen nötrino; 18 Mayıs 2015 11:30

Benzer Konular

21 Ocak 2010 / BiRuMuT Sinema ww
3 Mayıs 2009 / HipHopRocK Uzay Bilimleri
27 Şubat 2016 / Baturalp X-Sözlük