Arama

Yörük Nedir?

Güncelleme: 27 Haziran 2015 Gösterim: 9.159 Cevap: 2
Kral_Aslan - avatarı
Kral_Aslan
VIP MsXTeam
8 Mart 2008       Mesaj #1
Kral_Aslan - avatarı
VIP MsXTeam
Yörük (II) -k'ü
özel, isim (yörüğü)
Sponsorlu Bağlantılar

Hayvancılıkla geçinen, genellikle Toroslar'da yaşayan göçebe Türk oymağı.

Birleşik Sözler

Yörük çadırı




Yörük Kültürü Hakkında

.
Son düzenleyen Kral_Aslan; 21 Mayıs 2008 17:15
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Hayatın ne anlamı var.. Yanımda sen olmayınca....
AndThe_BlackSky - avatarı
AndThe_BlackSky
VIP VIP Üye
4 Haziran 2013       Mesaj #2
AndThe_BlackSky - avatarı
VIP VIP Üye
Yörük

Sponsorlu Bağlantılar
Hayvancılıkla geçinen göçebe Türkmen boyu. Yürük de denir. On birinci yüzyılın sonlarından başlayarak, özellikle Malazgirt Savaşı’ndan sonra doğudan Anadolu’ya birçok göçebe topluluk geldi. On üçüncü yüzyıldan başlayarak Anadolu’nun çeşitli kesimlerine yayılan bu göçebe aşiretlerden köy ve kasabalara yerleşmeyi seçenlere Türkmen, geleneksel yaşamı sürdürenlere ise Yörük denildiği sanılmaktadır.


Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
27 Haziran 2015       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
YÖRÜK ya da YÜRÜK a. (esk. türkç. söze.). Orta, G. ve B. Anadolu ile Rumeli'de konargöçer yaşamı sürdüren türkmen boylarından olan kişiye XIV. yy. sonlarından başlayarak verilen genel ad.

♦ a. [Tamlayan olarak] Yörükler'e özgü, onlara ilişkin oianı belirtir: Yörük çadın.

—Etnol. Yörük çadın, yörüklerin mesken olarak kullandığı kıldan dokunmuş, tavanlı bir tür çadır. (Kıl çadır, kırk pencereli konak da denir.) [Bk. ansikl. böl ]

—Kur. tar. Osmanlılar'da yeniçerilere katılan yaya askerlere verilen ad.

—Mutf. Yörük kebabı, koyun etiyle hazırlanan bir tür kebap. (Soğan, yağda kavrulduktan sonra tencereye iri parçalar halindeki koyun eti, baharat, tuz, havuç ve salça katılıp pişirilir. Yanına et suyunda haşlanmış erişte konur.)

—ANSİKL. Etnol. Yörük çadırı genellikle deve tüyünden dokunur. Bunun yerine keçi kılı, koyun yünü kullanılarak yapılanları da vardır. Dokuma sırasında kıllar birbiriyle örtüştüğünden yağmur geçirmez. Orta direk çevresinde 5, 7,9 direk üzerine kurulur, büyüklüğüne göre iki ya da üç kapılıdır. Tavanın ortasında havalandırmayı sağlayan tütsü deliği bulunur. Çadır etekleri kazıklara, el dokuması kolanlarla bağlanır. Yer ve iç duvarlar, el dokuması yörük kilimleriyle bezelidir. Genellikle birkaç bölmeden oluşur. Yatma ve oturma yerleri ayrıdır. Büyüklerinde hayvanlar için de ayrı bölme bulunur Yerlere minder ve yastıklar döşenir. Konuklar kapının karşısına gelen bölümde ağırlanır. Herkesin oturabileceği yer belirlenmiştir. El dokuması erzak, giyecek çuvalları aynı zamanda dekoratif bir öğe oluşturur.

Kaynak: Büyük Larousse

Benzer Konular

26 Nisan 2018 / The Unique Asker tr
31 Mayıs 2011 / Misafir Türkiye Cumhuriyeti
6 Mart 2010 / Misafir Taslak Konular
30 Ağustos 2012 / _AERYU_ Taslak Konular
27 Haziran 2015 / Safi Bilim tr