Arama

Şenlik Nedir?

Güncelleme: 6 Eylül 2015 Gösterim: 7.154 Cevap: 1
MaRCeLLCaT - avatarı
MaRCeLLCaT
Ziyaretçi
1 Nisan 2008       Mesaj #1
MaRCeLLCaT - avatarı
Ziyaretçi
şenlik -ği
isim

Sponsorlu Bağlantılar
1 . Şen olma durumu, şetaret:
"Emine'nin yüzüne öyle bir şenlik, çakırımsı şehla gözlerine öyle bir civeleklik geldi ki..."- O. C. Kaygılı.

2 . Belli günlerde yapılan, coşku veren eğlendirici gösterilerin tümü, bayram:
"Ne var ki bu şenlik gününde yüzüne bakan yok."- T. Buğra.

3 . sinema, tiyatro Festival.

4 . mecaz Sevinç, neşe:
"Gece her tarafta şenlik olmuş, çalgılar, davullar çalınmış, kıyamet kopmuş."- M. Ş. Esendal.
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
6 Eylül 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
ŞENLİK a.
1. Şen olma durumu, özelliği.
Sponsorlu Bağlantılar
2. Eğlenti: Bu gece mahallede şenlik var.
3. Bir bayram, bir kutlama dolayısıyla düzenlenen tören ve eğlentilerin tümü: 23 Nisan çocuk şenliği.
4. Belli bir sanat ya da sanatçıya ayrılmış gösteri dizisi; festival: Cannes Film şenliği.
5. Tkz. Kavga, gürültü, patırtı: Bizim komşularda dün gece şenlik vardı.
6. Şenlik görmemiş, kaba, görgüsüz, terbiyesiz kimse için kullanılır.

—ANSİKL. Güz. sant. ve ikonogr. Rönesans döneminde İtalya ve Fransa'da düzenlenen büyük şenliklerin anısı genellikle günümüze ulaşmıştır (Callot’nun Floransa şenliklerini konu alan gravürleri). XVII. -XVIII. yy.'larda, Fransa'da le Brun, İtalya’ da Bernini, Flandre'da Rubens gibi sanatçılardan görkemli şenlikler düzenlemeleri istendi. Genç Cochin ya da Van Thul- den’in gravürleri bu şenliklere tanıklık eder. Fransa’da David önce devrim şenliklerini, sonra da imparatorluk şenliklerini hazırlayıp yönetti.
Şenlikler aynı zamanda sanatçılar için zengin ve çeşitli ikonografi temaları sunuyordu. Dua kitaplarında da (Adelaide di Savoia’nın [Chantilly], Louis de Laval’in [Bibliothâque nationale], RenĞ II de borraine’in [Arsenal] dua kitapları) bu konu ele alındı. Saray şenlikleri, minyatürlerde (Trös Riches Heures du duc de Berry, Chantilly), duvar halılarında (Valois duvar örtüsü, Uffizi, Floransa), özellikle de gravürlerde (isrâel Silvestre'in Gösterili süvari geçidi [1662) ve Büyülü adanın zevkleri [1664]; Genç Cochin'in Louis XV dönemi şenlikleri ve cenaze törenleri) canlandırıldı. En parlak dönemlerde ressamlar, özellikle de Venedikli sanatçılar (Gentile Bellini, Carpaccio, Guardi, Canaletto, Tiepo- lo) bu temayı seve seve işlediler. David ise Imparatorluk'un şatafatını gözler önüne serdi (Napoleon'un taç giymesi, Louvre).
Hollanda’da, Baba Bruegel, Teniers, Rubens, Van Ostade, Steen gibi birçok ressamın sıkça işlediği bir konu olan köy şenlikleri ve kermesler daha canlıdır.
Federasyon şenlikleri (Hubert Robert, Versailles) ve daha sonraları izlenimcileri (Argerıteuilşenliği, Monet özel kol., ABD; 14 temmuz günü Point-du-Jourda Sen ve Marly-le-Roi'da 14 temmuz, Sisley, özel kol., Londra) ya da Van Gogh’u (Paris'te 14 temmuz, özel kol., VVİnterthur) canlılıklarıyla esinleyen şenlikler de halk şenlikleridir. [ KARNAVAL.)

—Sine. Sinema şenlikleri, üretici küçük ülkelerden ya da çalışmaları az tanınan ya da dağıtımı kötü yapılan sinemacılardan dünya pazarına ulaşan filmlerin artmasıyla bağlantılı olarak 50'li ve 60’lı yıllarda büyük bir gelişme gösterdi. Festivaller yarışma amacı güdebilir ya da gütmeyebilir, uzun ya da kısa metrajlı filmlerle bazen ikisi birden, belli bir sinema türündeki filmlere ayrılmış ya da yeni filmlerin bulunmasına ya da retrospektif gösterilere yönelmiş olabilir. Bazı uluslararası şenliklerin düzenlenmesi Uluslararası film yapım dernekleri federasyonu tarafından belirli kurallara bağlanmıştır.
Yedinci sanatın dünya çapındaki büyük gösterileri arasında özellikle şu şenlikleri anmak gerekir: Cannes (1964’ten beri), Berlin (1951 'den beri), \fenedik (1932'de yapılmaya başlandı, 1975'te "askıya alındı" ve 1979’ da yeniden gündeme geldi), San Sebastiân (1954’ten beri), Moskova (1959’dan beri), Moskova şenliği'nin yapılmaya başlamasında sonra bu şenlikle dönüşümlü olarak iki yılda bir gerçekleştirilen Karlovy Vary (1946’dan beri), Locarno (1946’dan beri).
Daha az önem taşıyan, ama nitelikli filmlerin dünyanın çeşitli ülkelerine yayılması açısından oynadıkları rol genellikle daha büyük olan gösteriler arasında şu şenlikleri saymak gerekir: canlandırma sineması için Annecy, Zagreb, Ottawa; kısa metraj için Oberhaussen, Krakövr, lille; belgesel için Leipzig ve Nyon (İsviçre); fantastik sinema için Avoriaz; bilim kurgu için Trieste şenlikleri; daha geniş bir film yelpazesine açık şenliklerden bazılarıysa şunlardır: ABD’de Los Angeles (Filmex), New York, Chicago, Denver ve Telluride; İngiltere'de Londra ve Edinburgh; Fransa’da Hyâres, Poitiers, La Rochelle, Nice, Nantes, Deauville, Biarritz, Orlâans, Sceaux; İtalya'da Pesaro, San Remo, Porretta Terma, Taormina, Floransa; Almanya Federal Cumhuriyetinde Mannheim, Hof; ispanyada Benalmâdena, Valladolid, Huelva; Portekiz’de Figueira da Foz; İrlanda'da Corcaigh; Hollanda’da Rotterdam; Yunanistan’da Selanik; Avustralya'da Sydney ve Melbourne; Hindistan’da Yeni Delhi (ya da Kalküta); Tunus'ta Kartaca; Türkiye'de İstanbul; Hong- kong.

Kaynak: Büyük Larousse


Benzer Konular

2 Nisan 2009 / Nephthys Edebiyat tr