Arama

Tebligat Nedir?

Güncelleme: 20 Mart 2016 Gösterim: 41.268 Cevap: 2
MaRCeLLCaT - avatarı
MaRCeLLCaT
Ziyaretçi
1 Nisan 2008       Mesaj #1
MaRCeLLCaT - avatarı
Ziyaretçi
tebligat
isim (tebli:ga:tı) Arapça tebl³¦¥t
Bildirim.
Sponsorlu Bağlantılar
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
28 Temmuz 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
TEBLİGAT, -tı a. (ar. teblîğ’in çoğl. tebIigâl, bildiriler, bildirmeler). Huk. Hukuksal işlemlerin, yazı ya da ilan yoluyla ilgili kişilere resmen bildirilmesi. (Bk. ansikl. böl.)

Sponsorlu Bağlantılar
—verg. huk. Vergi tebligatı, üzerinde ödenecek verginin miktarını ve tarihini gösteren ve yükümlüye bildirilen belge, ihbarname (Yazı ile bildirilmesi gereken tebligat genellikle postayla gönderilir. Bununla birlikte gelir vergisinde olduğu gibi yükümlünün beyanına dayanılarak vergi tarh edildiğinde, kural olarak tebligata gerek kalmamaktadır. Bazı durumlarda memur eliyle ilan yoluyla ya da listeler asmak suretiyle de tebligat yapılmış olur.)

—ANSİKL. Huk. Tebligat önemli hukuksal sonuçlar doğuran bir işlemdir. Bu nedenle sıkı kurallara bağlanmıştır. Mahkemeler, genel ve katma bütçeli daireler, belediyeler, köy tüzel kişileri, barolar ve noterler tarafından yapılacak tebligat, 11 şubat 1959 tarih ve 7201 sayılı Tebligat k. ile bu yasaya dayanarak çıkanlan Tebligat nizamnamesi hükümlerine göre yapılır Ülke içindeki tebligat, kural olarak, FTT aracılığıyla olur. Yurtdışındaki türk vatandaşlanna yapılacak tebligat oradaki türk siyasi memuru ya da konsolosu aracılığıyla gerçekleştirilir. Tebligat bilinen en son adrese yapılır. Tebligat yapılacak kişi adresinde bulunmazsa, birlikte oturduğu aile fertlerinden ya da hizmetçilerden birine de yapılabilir.

Kaynak: Büyük Larousse

_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
20 Mart 2016       Mesaj #3
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Tebligat, genel anlamda hukusal bir işlemden ilgili kimseden haber almasını sağlamak amacıyla, yetkili makamın yasal biçimde ve yazı veya ilan ile yapacağı belgeleme işidir. Tebiliği gereken işlem, usulüne uygun tebliğ edilmedikçe, o işlemin ortaya çıkarması gereken hukuksal sonuçlar ortaya çıkmaz. Tebligat usulune uygun gerçekleşmezse, yapılan işlem, çoğu kez hüküm ifade etmez ve devamlılık göstermesi gereken işlemler kesintiye uğrar.

uludağ sözlük
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

28 Temmuz 2015 / Misafir Soru-Cevap