Arama

Sanem Nedir?

Güncelleme: 20 Eylül 2015 Gösterim: 3.793 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
24 Nisan 2008       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Sanem

Sponsorlu Bağlantılar
isim, eskimiş Arapça ¹anem
1 .
Put ( I ).
2 .
mecaz Çok güzel kadın.

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
20 Eylül 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
SANEM a. (ar. sanem). Esk.
1. Put.
Sponsorlu Bağlantılar
2. Çok güzel kadın.'
3. Sanem-i mehlika, ay yüzlü güzel. || Sanem-perest, puta tapan.

—Ed. Divan şiirinde sevgilinin tapılacak kadar güzel (mecazi güzel) olduğunu belirtmek için kullanılan benzetme öğesi; ‘Sen sanem zülfüne güya ki veriptir gönlün / Ki Fuzuli iğen hali perişan görünür" (Fuzuli, tapılan tanrı heykeli [put] kadar güzel olan sana gönlünü kaptırmıştır; bundan dolayı hali perişan görünüyor [sevgilinin saçının perişanlığıyla âşığın durumu arasında benzerlik kurulmuştur]) [Fuzuli],

—Tasav. Tanrı güzelliklerini yansıtan varlık. (Tüm varlıklar, Tanrı güzelliklerinin duyu dünyasına yansımalarıdır [tecelli]. Tüm yaratıkların en yetkin ve en güzeli olan insan, Tanrı'yı en iyi yansıtan varlıktır. Tanrı, insanda görünüş alanına çıktığından, insan, Tanrı tecelligâhı olan bir sanemdir.)

—ANSİKL. isi. İslam dininde Allah’tan başka tapılan, kutsanan ve Tanrı yerine konan her şey, put olarak değerlendirilir. “Sanem” sözcüğü, Kuran'ın beş ayetinde geçer ve bunlarda ne türden olursa olsun puta tapmanın yasak olduğu bildirilir. Cahiliye* devrinde putlar çoğunlukta taş, çamur, ağaç gibi nesnelerden yapılır ve bunlara, Allah ile insanlar arasında birer aracı ve şefaatçi sayılarak tapılırdı. Genellikle her kabilenin, Kâbe hareminde korunan özel bir putu vardı. Kuran'da Araplar' ın Vad, Suvaa, Yagus, Yeuk, Nasr, Lat, Me- nat ve Uzza adlı putlarının adı geçer.

Kaynak: Büyük Larousse


Benzer Konular

3 Temmuz 2008 / recruit87 Sinema tr