Arama

Kam Nedir?

Güncelleme: 14 Şubat 2016 Gösterim: 6.135 Cevap: 3
Gabriella - avatarı
Gabriella
Ziyaretçi
20 Mayıs 2008       Mesaj #1
Gabriella - avatarı
Ziyaretçi
kam
isim Şaman.
Sponsorlu Bağlantılar
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
10 Temmuz 2012       Mesaj #2
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Kam
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Temasta olduğu hareketli bir makine parçasına, döndüğünde, her dönüşünde aynı hareketi yaptıran dairesel olmayan disk. Kamlar, bağlı bulundukları mil döndükçe, iticilerini mile dik bir doğrultuda hareket ettirirler. Kamların bağlı bulunduğu mile kamlı mil ya da eksantrik mili denir. Çoğunlukla içten yanmalı motor ve buhar makinelerinde supapları yönetmekte kullanılırlar. Entertip ve linotip dizgi makinelerinde de birçok otomatik hareket, değişik profilli kamlarla sağlanır.

In science we trust.
bekirr - avatarı
bekirr
VIP VIP Üye
2 Kasım 2012       Mesaj #3
bekirr - avatarı
VIP VIP Üye
Kam (Şaman)

13. yüzyıldan itibaren metinlerde görülmeye başlayan şaman kelimesi, Türkçeye Batı kaynaklarından bir antropoloji terimi olarak girmiştir (Fransızca "chaman"). Eski Türklerde şaman kelimesi yerine "kam" kullanılmıştır. Dinî törenleri yöneten kişiye "kam" denildiğini Çin kaynaklarından anlamaktayız. Uygurlarda kam kelimesinin "din adamı" karşılığı olarak değil, "büyücü" anlamında kullanıldığı da bilinmektedir.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
14 Şubat 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
KAM a. (esk. türkç. söze.). Şaman.

KAM a. (ar. (tam0). Esk.
1. Kahretme, ezme.
2. Zapt etme, buyruğu altına alma.
3Kam etmek, ezmek; buyruğu altına almak.

KAM a. (alm. Kamm, tepe, diş tarağı'n- dan). Mak. san.
1. Bir dönme devinimini, az ya da çok karmaşık bir yasaya göre ve tam olarak hesaplanmış bir profille, ötelenme devinimine dönüştüren çok çeşitli mekanizmalara verilen ad. (Bk. ansikl. böl.)
2. Kam mili, merkeze uzaklığı değişen çıkıntılarla donatılmış ve dönüşü, bu çıkıntılara dayanan parçaların almaşık olarak radyal ötelenme devinimi yapmasını sağlayan, özellikle de içten yanmalı motorların supaplarının açılıp kapanmasına kumanda eden mil. || Düşmeli kam, kılavuzlanan organın yavaş yavaş kalkmasını, ardından da ani olarak düşmesini sağlayan kam. || Radyal-eksenel kam, geometrik özellikleri, kumanda edilen organa birbirine dik iki doğrultuya göre bir devinim vermek üzere, hem dönme eksenine olan uzaklığa, hem de bu eksen boyunca konuma bağlı olan kam. || Silindirsel kam, profili içi boş bir silindirin doğurucularının uzunluğuyla belirlenen kam. || Yivli kam, çektirme yayının kullanımını ortadan kaldırmak için, kumanda edilen organa bağlı tekerciğin yerleştirildiği bir yiv (bir disk, bir silindir, bir koni vb. üzerine açılmış) içeren kam. || Yürek kam, sabit hızlı doğrusal ve almaşık bir devinim sağlayan, helisel bakışımlı bir profile sahip kam.

—Oto. Kam mili, EKSANTRİK MİLİ’nin eşanlamlısı.

—Saatç. Bir levyeyle (sıfırlama işlevi gören yürek kam) devindirilen ya da bir levyeyi, bir çarkı (çalıştırma sistemlerini kurma kamı) kaldıran sarmal, logaritmik vb. profilli döner parça.

—ANSİKL. Mak. san. Kam döner bir parçadan oluşur; bu parça genellikle çembersel olmayan bir disktir ve kam dönerek diskin profiline dayanan devingen organa (tekercik, dayanak vb.) bir gidip gelme devinimi iletir. Kamın profili, geometrik tanımlı ya da deneysel çizimli çok çeşitli eğrilerden yararlanarak sözkonusu organın gerçekleştireceği devinime göre belirlenir. Kamlar özellikle modern mekanizmaları otomatikleştirmede ve giriş supapları ile egzos supapların kalkışına kumanda etmede kullanılır.


Kaynak: Büyük Larousse
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

5 Haziran 2013 / _EKSELANS_ Mühendislik Bilimleri
14 Şubat 2016 / Safi X-Sözlük