Arama

Tasarı Nedir?

Güncelleme: 21 Temmuz 2015 Gösterim: 5.491 Cevap: 1
MaRCeLLCaT - avatarı
MaRCeLLCaT
Ziyaretçi
24 Mayıs 2008       Mesaj #1
MaRCeLLCaT - avatarı
Ziyaretçi
tasarı
isim
1 . Olması veya yapılması istenen bir şeyin zihinde aldığı biçim:
Sponsorlu Bağlantılar
"Kafamdaki hayaller ve tasarılar epeyce açık saçık şeylerdi."- H. E. Adıvar.
2 . hukuk Hukuki bir işlemin, o işlemi yapmakla yetkili kurul veya organ önüne getirildiği andaki durumu, üstünde görüşme ve oylama yapılabilir durumdaki metin, layiha:
"Bütçe Kanunu tasarısı üzerine yazdığım bir yazı."- Y. K. Karaosmanoğlu.
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
21 Temmuz 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
TASARI a.
1. Ulaşılmak istenen amaç; niyet, proje, plan: Yazlık evimizi genişletme tasarımızı gerçekleştirdik. Çocuklarınız için ne gibi tasarılannız var?
Sponsorlu Bağlantılar
2. Kabataslak çizgileriyle ortaya konan bir şeyi yapma düşüncesi: Tasarısı kabul edildi. Bir tasarıyı uygulamak. Bir arsada konutlar inşa etme tasarısı.
3. Bir kimse için bazı tasarıları olmak, o kimse, onun geleceği ile ilgili, tasarladığı şeyler olmak.

—Fels Heidegger'e göre insanın, dünyayı önceden belirlemesine ve onu aşmak yeteneğini belli bir biçimde ortaya koymasına yarayan şey; Sartre'a göre, bilincin var olmak, yani hiçbir zaman bir durum içinde donup kalmaksızın, durmadan gelişmek ve yenilenmek biçimi. (Bk. ansikl. böl.)

—Huk. Yasa tasansı, hükümetin bir yasada değişiklik yapmak ya da yeni bir yasa çıkarmak için yasama meclisine sunduğu taslak. (Yasa tasarılarının TBMM’de görüşülme usul ve esasları içtüzükle düzenlenir [Anayasa md. 88].)

—ANSİKL. Fels. Heidegger’e göre tasarı, insan ve dünya arasında bir bağıntı biçimidir. Şöyle der: "Bir insan gerçekliği bakımından dünya, herkes kendi niyetinin bütünselliği olduğu için, kendi kendisi karşısında bu gerçeklik tarafından üretilir. Dünyayı ‘kendi kendisi karşısında üretmek' demek, inşan gerçekliği için, varoluşanın ortasında olduğundan, onunla bir ilişki sürdürebileceği anlamında, kendi öz olanaklarını başlangıçta tasarlamak demektir” (Fragen [Sorular]).
Sartre'a göre varoluş, her şeyden önce kendini zaman içinde tasarlamak olgusudur. Şöyle yazar: "İnsan ilkin var olur, yani insan ilkin bir geleceğe doğru atılan ve kendini gelecekte tasarladığının bilincinde olan şeydir [...]. Bu tasarıdan önce hiçbir şey yoktur [...] ve insan ilkin olmayı tasarlayacağı şey olacaktır” (Varoluşçuluk bir hümanizmadır) [L'eistentialisme et un humanisme]
Kaynak: Büyük Larousse


Benzer Konular

19 Mayıs 2012 / Misafir Soru-Cevap