Arama

Körük Nedir?

Güncelleme: 20 Mart 2017 Gösterim: 37.212 Cevap: 1
SiyahLALE - avatarı
SiyahLALE
Ziyaretçi
29 Ekim 2008       Mesaj #1
SiyahLALE - avatarı
Ziyaretçi
körük -ğü
isim
Sponsorlu Bağlantılar


1 . Ateşi canlandırmak için kullanılan ve açılıp kapandıkça içindeki havayı üfleyen araç:
"Bir taraftan ha bire körüğün ipini çekiyordu."- R. Enis.

2 . Bazı araçların açılıp kapanabilir üst üste katlanmış bölümü:
"Biz faytonun körüğü altında fotoğraf çekmeye uğraşıyorduk."- N. Eray.

3 . müzik Bazı müzik araçlarında hava vermeye yarayan, el veya ayakla işletilen meşin veya kâğıt bölüm:
"Akordiyon körüğü."- .

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
20 Mart 2017       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye

KÖRÜK


1. Teknol. Bükülgen malzemeden yapılmış kapalı bir hacimden oluşan ve emerek havayla dolması için genişletildikten sonra sıkıştırılarak boşaltılan, böylece de bir lüleyle yönlendirilmiş hava huzmesi oluşturan aygıt, düzenek. (Küçük el körükleri bir ateşi canlandırmak için kullanılır; elle ya da mekanik olarak çalıştırılan büyük körüklerden ise zanaatsal demirhanelerde yararlanılır)
Ad:  Körük.jpg
Gösterim: 1855
Boyut:  28.3 KB
  • içine konulan toz halindeki ilacı hava akımıyla püskürten araç: Bağ körüğü.
  • Bir şeyin üst üste katlanmaya elverişli bölümü.
  • Körük gibi solumak, yorulup hızlı hızlı soluk alıp vermek.
Arıc. Arıcı körüğü, arıları tütsülemeye yarayan aygıt.
Sponsorlu Bağlantılar

Dy. Vagonların uçlarında bulunan ve vagonlararası geçişe olanak veren esnek geçit. (Modern vagonlar, koşum işlemlerini basitleştiren ve taşıtları birbirine yaklaştırarak vagon dizisine daha iyi bir aerodinamik profil veren ara geçit yastıkları ile donatılmıştır.)

Foto. Kimi fotoğraf makinelerinde karanlık odayı oluşturan, akordeon biçiminde katlanmış, deri ya da bezden yapılmış, uzayıp kısalabilen parça.

-- Fotomakrografide kullanılan, fotoğraf makinesinin baskısını değiştirmek için objektifle kutu arasına takılan ve akordeon biçiminde katlanmış, uzayıp kısalabilen bir parçası bulunan aksesuar.

Isı bil. ÜFLEÇ'in eşanlamlısı.

Marokene Çanta, evrak çantası, portföy gibi eşyaların dip kısmında bulunan ve boyuna olan kıvrımları açılıp kapandıkça çanta hacminin büyümesini ya da küçülmesini sağlayan parça.

Metalürj. Dökümcülerin kalıp çeperleri üzerine su ya da hava göndermek için kullandıkları aygıt. (Körükler ya basınçlı havayla ya da ağızla üfleyerek çalışır. Her iki durumda da bir parfüm spreyi gibi çalışırlar.)

--Gaz körüğü, düşük hızda dönen (30 ile 80 dev/dk) pistonlu bir gaz motoruyla çalıştırılan kompresör.

--Hava körüğü, bir yüksekfırının (yüksekfırın kompresörü) ya da bir konverterin (Thomas çelikhanesi kompresörü) çalışması için gerekli havayı üflemek amacıyla kullanılan kompresör.

Mim. Alevli gotik üslubunda, pencere kafesinin doğrusal bir eksene göre az çok uzun bir kalp biçimi verilen süsü.

Müz. Körük takımı, orgun tüm körükleri.

Nalbantl. Ateşe hava vermekte kullanılan el yapısı meşin ya da fabrika yapısı metal alet.

Oto. Yağmurlu havalarda, üstü açık arabalarda (açılır tavanlı araba karoserileri) bulunanları yağmurdan korumayı sağlayan açılır kapanır esnek örtü. (istendiğinde elle ya da elektrikle katlanabilen bir kemer takımının üzerine monte edilmiş çift-yüzlü geçirmez bir bezden ya da yapay deriden oluşur.)

--Körük geçirme, üstü açık tipte bir arabaya körük takma.

Teknol. Hava körüğü, VANTİLATÖR'ün eşanlamlısı.

Terz. Bir giysiyi genişletmek ya da süslemek amacıyla sırt, kol, cep üstü vb. yerlere yapılan iki ucu tutturulmuş plikaşe. (O bölüme kumaş eklenerek de yapılır.)

-- Binici pantolonunda, budun dış tarafındaki kabarık bölüm.

-- Cep körüğü, giysi üzerine sonradan eklenen takma ceplere, genişletmek ya da süslemek amacıyla yapılan iki ucu kapalı plikaşe.

ANSİKL.
Arıc. Arıcılıkta kovanla ilgili her işlemde (yoklama, değiştirme, bal alma.vb.) arıların sokmasından korunabilmek için onları bulundukları yerde sürekli kanat çırparak kıpırdamaz duruma getirmek gerekir. Bu da onların üzerine körükle duman üflenerek sağlanabilir. Çerçevesiz kovanlarda duman önce giriş yerine üflenir, böylece arılar geriye doğru itildikten sonra, kovanın içine duman verilir. Çerçeveli kovanlarda giriş tarafı tütsülendikten sonra çerçeveleri örten tahtalar çıkartılır ve bir süre daha yukarıdan aşağıya doğru duman verilir. Her çerçeve kaldırılırken ya da yana yatırılırken aralara yine duman üflenir. Bal alınırken bol duman üflenmelidir.

İlke olarak arıcı körüğü iki kısımdan oluşur: organik bir maddenin (paçavra, karton, çürük tahta, vb.) yakıldığı hazne bölümü ve dumanı üflemeye yarayan üfleç bölümü.

Metalürj. Körükler ya gaz körükleridir ya da türbokörük'lerdir. Pistonlu gaz körükleri uygulamada artık kullanılmamaktadır. Bunların yerine daha iyi bir verim ve kullanım esnekliği nedeniyle, elektrik motorlarıyla ya da buharlı türbinlerle devindirilen eksenel türbinli kompresörler tercih edilmektedir.

Kaynak: Büyük Larousse

"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.