Arama

Potin Nedir?

Güncelleme: 9 Aralık 2015 Gösterim: 21.301 Cevap: 1
Gabriella - avatarı
Gabriella
Ziyaretçi
2 Kasım 2008       Mesaj #1
Gabriella - avatarı
Ziyaretçi
potin Fr. bottine is. Koncu ayak bileğini örtecek kadar uzun olan, bağcıklı veya yan tarafı lastikli ayakkabı: Soyunmaya hatta potinlerini çıkarmaya takati yoktu. -S. F. Abasıyanık.
Güncel Türkçe Sözlük
Sponsorlu Bağlantılar

potin
< Fr. bottine: Erkek ayakkabısı (Erzincan Merkez)
Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

potin
< Fr. bottine: fotin
Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

potin
İskarpin, erkek ayakkabısı
Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

potin
Fr.bottine Koncu ayak bileğini örtecek kadar uzun olan, bağcıklı veya yan tarafı lastikli ayakkabı, potin: § İkisinin de şemsiyeleri, potinleri, fistanları rengindeydi. -Ahmet Midhat Efendi, Müşahedat, 21. § Bu potinleri, çocukların bayramlık potinleri gibi koynuma alırdım.-Adalet Ağaoğlu, Geçerken, 68. § Ne yeni, süslü elbiselerim, ne su geçirmez potinim ne sıcak paltom vardı. -Ahmet Hamdi Tanpınar, Saatleri Ayarlama enstitüsü, 22. § Fakat ayağıma potin alamıyorum. -Peyami Safa, Canan, 53. § Potinleri yırtık. -Nazım Hikmet Ran, Kan Konuşmaz, 205. § Hüsmengilin kız, örgülü başını neftî potinlerine yaslamış. -Ruşen Eşref Ünaydın, Hikâyeler, 33. § Çarpık potinleri akşam karanlığının içinde harabenin taşlarına takılıyor. -Reşat Nuri Güntekin, Damga, 106. § Altından su alır potinler hep bunları görmüştü. -Sami Paşazade Sezai, Bütün Eserleri II, 223.§Pantolon, parçalarından yenik; yermeye benzeyen övmeyi andırır gibi bağlı potinleri yeni. -Ahmet Rasim, Eşkâl-i Zaman, 56. § Mesele işte bu gizli gerçeği yüreklere nakşedebilmektedir ve camilerde, imamın arkasında, bir hamla mareşali, bir potin boyacıyla atom âlimini yan yana görebilmekte. -Necip Fazıl Kısakürek, Aynadaki Yalan, 110. § Zehranın hatırı olmasa potinlerinin kabaralı burnunu ezerdi. -Attila İlhan, Kurtlar Sofrası, 84.
Türkçede Batı Kökenli Kelimeler Sözlüğü
Son düzenleyen Safi; 9 Aralık 2015 22:00
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
9 Aralık 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
POTİN a. (fr. botta, bot- fıne’den). Giy.
1. Koncu ayak bileğine değin uzanan bağcıklı. düğmeli ya da yandan lastikli ayakkabı. (Bk. ansikl. böl.)
Sponsorlu Bağlantılar
2. Potin bağı, bazı potinlerin önünde bulunan çift sıra zımbalı deliklerden geçirilip bağlanarak potinin ayağa oturmasını sağlayan, ucuna küçük borucuklar takılmış bağcık.

—ANSİKL. Potin daha çok XIX. yy.'dan sonra yaygınlaşmış bir ayakkabı türüdür. Boyu incik kemiğine değin çıkar, önden ya da yandan bağcık, düğme vb ile kapatılır. Giyilip çıkartılmasında kolaylık olması için yan tarafına lastik konmuş potinler de vardır. OsmanlIlarda düğmeli potinler daha çok varlıklı çevrelerde giyilir, üzerine küçük bir tozluk geçirilirdi. Çeşitli dönemlerde modaya göre alçak, yüksek topuklulan; küt, sivri burunluları; glase ya da süetten yapılmış olanları kullanıldı.

Kaynak: Büyük Larousse