Arama

Pervane Nedir?

Güncelleme: 4 Aralık 2015 Gösterim: 6.170 Cevap: 2
MaRCeLLCaT - avatarı
MaRCeLLCaT
Ziyaretçi
4 Aralık 2008       Mesaj #1
MaRCeLLCaT - avatarı
Ziyaretçi
pervane
isim (perva:ne) Farsça perv¥ne
1 . Geceleri ışık çevresinde dönen küçük kelebek, kepenek (II):
Sponsorlu Bağlantılar
"Ötede mum yanıyor bir şeyler dönüyor / Pervaneler art arda ne çabuk ölüyor"- B. Necatigil.
2 . Döndüğünde bir mekanizmayı işleten bir eksene dikey olarak bağlanmış, iki veya ikiden çok kanattan yapılmış alet, uskur:
"Türk uçaklarının pervane gürültüleri uğulduyor."- A. Gündüz.

3 . tarih Selçuklularda ve İlhanlılarda has, zeamet, tımar ile ilgili olarak verilen ferman.

4 . sıfat, mecaz Bir kimsenin yanından hiç ayrılmayan.
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
plum - avatarı
plum
Ziyaretçi
1 Mart 2013       Mesaj #2
plum - avatarı
Ziyaretçi
Propeller 2. Moth. Bir eksene dikey olarak bağlanan iki veya daha çok kanattan ibaret, içinde bulunduğu akışkana (hava veya sıvı) itme veya çekme hareketi veren alet. Geceleri ışık etrafında dönen kelebeklere de pervane denir. Büyük ve Türkiye Selçuklularında, İlhanlılarda dirliklerle (has, zeamet, tımar) ilgili fermana da pervane adı verilirdi

Sponsorlu Bağlantılar
Pervaneler dönen bir milin göbeğinde bağlantılıdırlar. Mil dönünce pervaneler de döner. Kanatlar katı olmayan akışkana gerekli hareketi verebilmesi için değişik şekillerde eğik olarak yapılır. Deniz araçlarında kullanılanlar kısa ve geniş, uçaklardakiler ise uzun ve dardır. Pervaneye gerekli hareket verildikten sonra dönmesiyle meydana getirdiği enerji, içinde bulunduğu akışkanı (suyu, havayı) harekete geçirir. Bu hareketten doğan enerji, su üzerindeki pervaneli deniz aracını hareket ettirir. Uçaklardaki pervanenin hasıl ettiği enerji ise bu vasıtayı havalandırır ve havada uçurur. Vasıtaya önden bağlanan pervane çekici, arkadan bağlanmışsa itici vazife görür.

Kullanıldığı yerler değişik olan pervanelerin çap ve biçimleri, gördüğü hizmete göre hesap edilir. Bilhassa uçağın belli bir hıza ulaştıktan sonra kalkabilmesi ve havada süratle yol alabilmesi için kullanılacak pervanenin çap ve biçiminin çok iyi hesap edilmesi gerekir. Bu hesaplamada pervanenin çapı, kanatların faydalı yüzeyiyle bütün yüzeyi arasındaki oran gibi hususlar dikkate alınır. Gemi pervaneleri bronz, dökme demirden, bazen da çelikten, uçaklarda kullanılanlar ise tahta, maden alaşımı veya çelikten yapılır.

On sekizinci asırda pervane kullanma fikri doğmuş ve 1776’da Bushuell yaptığı denizaltıda iki pervane kullanmıştır. Üzerinde yapılan devamlı çalışmalar sonucunda pervaneler, 1840 yıllarında gemilerde kullanılmaya başlandı. Zamanla çarkların yerini alan pervaneler bilhassa dalgalı denizde çarktan daha faydalı olmaktaydı. Augustin Normand adındaki bir Fransız, yaptığı çok kanatlı bir pervaneyle saatte yirmi kilometreye yakın bir hız sağladı. Bundan sonra pervaneler bütün motorlu ve buharlı deniz vasıtalarında kullanılmaya başlandı. Gemilerde, teknelerde yaygın olarak kullanılan pervaneler, 20. asırda insanların havada uçmasını sağlayan en önemli unsur oldu. Zamanımızda da bazı uçaklarda hala pervane kullanılmakta, helikopterdekilerse, aracın her yöne hareketiyle havada dengesini sağlamaktadır.

Sözlükte "pervane" ne demek?
1. Geceleri ışık çevresinde dönen küçük kelebek; geceleri ışık çevresinde dönen küçük kelebek.
2. Döndüğünde bir mekanizmayı işleten bir eksene dikey olarak bağlanmış, iki ya da ikiden çok kanattan yapılmış aygıt; döndüğünde bir mekanizmayı işleten bir eksene dikey olarak bağlanmış, iki ya da ikiden çok kanattan yapılmış aygıt.
3. Selçuklularda ve ılhanlılarda has, zeamet, tımar ile ilgili olarak verilen ferman; selçuklularda ve ılhanlılarda has, zeamet, tımar ile ilgili olarak verilen ferman.

Cümle içinde kullanımı
Ötede mum yanıyor bir şeyler dönüyor / Pervaneler art arda ne çabuk ölüyor.
- B. Necatigil

Pervane kelimesinin ingilizcesi
n. propeller, moth, rotor

Köken:
Farsça


Kaynak
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
4 Aralık 2015       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
PERVANE a. (fars. pervane).
1. Genellikle karanlıkta ortaya çıkarak ışık çevresinde toplanan gecekelebekleri (Hetero- cera) öbeğinden pulkanatlılara halk arasında verilen ortak ad.
2. Gemilere, torpidolara, uçaklara takılan ve bir motorla çalıştırılan itme, çekme ya da tutunma aygıtı. (Gemi pervanesine USKUR da denir.) [Bk. ansikl. böl. Flavc. ve Denize.]
3. Pervane gibi, sürekli olarak dönen şeyler için kullanılır; birinin yanından hiç ayrılmayan kimseler için söylenir: Etrafında pervane gibi dönüyor, ne isterse hemen koşturuyordu. || (Birine) pervane olmak, büyük bir sevgi ve ilgiyle birine bağlanarak yanından ayrılmamak.

—Esk Pervanevar, pervaneveş. pervane gibi: "Yana yana kıldılar pervane veş mahv-i vücud" (Kâzım, XIX. yy.)

—Ask. havc. Pervane toplu motor, pervane göbeğinden ateş eden otomatik bir topla donatılmış uçak motoru.

—Denize Pervane çıkmaları, çift pervaneli gemilerde, geminin kıç omuzluklarına, su kesiminin hemen üstüne, pervanelerin seviyesine yerleştirilen ve küçük deniz taşıtlarının pervanelere sokulmasını önleyen kavisli çıkmalar. (Eşanl. USKUNDURA.) || Pervane evi, baş, kıç bodoslaması ile omurga arasında yer alan ve içinde pervane dönen boşluk. || Pervane piçi, per vane kanatlarının pervane göbeğiyle oluşturduğu açı. || Çift pervane, geminin kıç bodoslamasının her bir yanına çift olarak takılmış pervaneler. || Dikey pe vane. suya dikey olarak giren ayarlanabilir palalarla donatılmış yatay bir diskten oluşan pervane. (istenen herhangi bir yöne doğru itici bir güç sağlar ve böylece de gemiye büyük bir manevra kabiliyeti verir.) || Manevra pervanesi, enine bir tünel içine yerleştirilen ve bir motorla tahrik edilen pervane; geminin yanal yer değiştirmesini sağlar. (Bu pervane, gemilerin limanlarda manevra yapmasını ve römorkör yardımı olmadan yanaşmasını kolaylaştırır. Ayrıca kimi balıkçı gemilerine ya da okyanus araştırması yapan gemilerin, harekât alanlarında hareketsiz kalmasını sağlar. Bu nedenle, kimi gemilerde bir ya da birçok manevra pervanesi bulunur.) || Padıl pervane. yandan çarklı eski gemilerde kullanılan pervane tipi. || kontrollü pervane, palaların pervane göbeğiyle yaptığı açı hidrolik bir mekanizma yardımıyla değiştirilebilen ve böylece de değişik hız kademeleri elde etmeyi sağlayan pervane. (Bu pervane makinenin aşırı aşınmasını önler. Geminin durdurulması gerektiğinde pervanenin açısı sıfır dereceye getirilir ve pervane döndüğü halde gemide ileri ya da geri bir hız oluşmaz.) || Pruva pervanesi, dar ve ıskarça limanlarda çalışan araba varuplarının baş tarafında bulunan pervane.

—Flavc. Pervane esintisi, bir pervanenin kardığı hava tarafından tedirgin edilen uzay bölgesi. (Flaplar ve yatay dümenler pervane esintisinden etkilenebilir.) || Pervane redüktörü, itici ile pervane arasında yer alan ve devindirici milin dönme hızını, pervanenin en iyi çalışabileceği hıza dönüştüren dişlilerin tümü. (Dönme hızı çok yüksek olan türboproplarda, pervane redüktörü fazla yer tutar ve çok daha karmaşıktır.) || Pervane regülatörü, bir pervanenin dönme rejimini kontrol eden uzaktan kumandalı aygıt. || Boşluk pervanesi. palalarının hücum kenarı sivri ve keskin, kaçış kenarı ise kalın ve kesik olan, özel profiliyle boşluk oluşmasını ya da bundan yararlanılmasını sağlayan, dönme hızı yüksek pervane. || Değişken adımlı pervane, adımı, direnç çiftini değiştirecek şekilde ayarlanabilen pervane. || Karinalı pervane, halka biçiminde bir karina içine yerleştirilen, gürültüyü azaltmak ve verimi iyileştirmek için çapı küçültülmüş pervane. (Bk. ansikl böl.) || Tersinir pervane, makine aynı yönde dönmesini sürdürürken, eksenleri çevresinde dönen palaları ileri, durma ve geri konumlara geçebilen pervane.

—Kur. tar. Büyük Selçuklularda, Anadolu Selçuklularımda ve İlhanlIlarda has, tımar, zeamet gibi dirlikler ile ilgili olarak çıkarılan fermanlara verilen ad.

—Mak. san. içinden geçen akışkana bir basınç enerjisi ve bir kinetik enerji kazandıran türbomakina

—ANSİKL. Havc. ve Denize. Pervane, sürekli bir dönme hareketi yapan helisel bir yüzeyden oluşan ve daldırıldığı akışkanda, somun içindeki vida gibi ilerleyen bir mefihnizmadır; pervane böylece takılı olduğu taşıtı sürükler. Helisel yüzey genellikle süreksizdir: pervane, helisel bir yüzey üzerinde yer alan belli sayıda paladan (çift palalı, üç palalı, dört palalı vb. pervane) oluşur; bu palalar, devindirici bir mil üzerine bağlanan bir göbeğe monte edilmiştir.
Bir pervanenin başlıca öğeleri şunlardır:
1. çap;
2. dönme yönü ve pervaneyi belirtmekte kullanılan helikoitin adımı;
3. bu adımın kesiri, yani palaların yüzeyi ile bu helikoitin tam bir sarımının yüzeyi arasındaki oran;
4. pala sayısı;
5. palaların biçimi ve dik kesitlerinin profilleri.
Sert bir somun içinde dönen bir vidanın tersine, işleyen bir pervanede pervanenin her deviriyle ilerleyen taşıt ile pervanenin adımı arasında kayma ya da gerileme denilen bir fark vardır. Ayrıca, pervanenin adımı, bütün çapı boyunca zorunlu olarak düzgün değildir ve palanın kendi ekseni çevresinde dönmesiyle değişebilir (değişken adım). Bu durumda, pervanenin göbeğinde, palaların açısal konumunu istenildiği ölçüde ters adıma kadar değiştirmeyi sağlayan bir mekanizma bulunur; bu da, dönme yönünü değiştirmeden, itme etkisi yerine bir frenleme etkisi oluşturmayı sağlar (ters manevra).
Uçaklarda, pervaneler kanadın önüne yerleştirilmişse çekici, kanadın arkasına ya da gövdenin en arkasına yerleştirilmişse iticidir. Tandem pervaneler, arka arkaya yerleştirilmiş, ama birbirlerinden bir motor gövdesi ya da tüm uçak gövdesiyle ayrılmış iki pervaneden oluşur; bunlar, çift düzdönüşün rahatsız edici etkisini gidermek için birbirlerine ters yönde döner. Eşeksenli pervaneler (ya da çift pervane), birbirlerine ters yönde dönen, ama biri diğerinin hemen arkasına yerleştirilmiş pervanelerdir; bunlar, ayrı motorlardan çıkan eşeksenli millerle ya da hız düşürücü özel bir dişli kutusuyla tahrik edilir: eşeksenli pervaneler, verimi bir miktar artırarak pervanelerin çapını sınırlamak amacıyla çok güçlü donanımlar (10 000 B.B ve daha fâzla) için kullanılır.
Pala sayısı genellikle 2 ile 5 arasında değişir; göbek içinde bulunan elektrikli ya da hidrolik adım değiştirme mekanizmasının karmaşıklığı nedeniyle de bu sayının artması güçtür; palalar ağaçtan (küçük uçaklarda) ya da metalden (hafif alaşımlardan) yapılır; ama, 70'li yıllarda, titreşim ve gürültü düzeyinin azaltılmasını sağlayan karma malzemeden yapılmış, çok daha hafif ilk pervaneler ortaya çıkmıştır. Pervane adımı üzerine etki eden ve hem motorun işleyiş koşullarını hem de pervanenin işleyiş parametrelerini hesaba katan, tümüyle otomatik ayar mekanizmaları, dönme rejimini sabit tutarak pervaneden maksimum verim elde etmeyi sağlar. Bir motorun arızalanması durumunda, pervane otomatik olarak direnç küçültme konumuna geçer (ilerlemeye karşı direnci azaltmak için palalar rüzgâr yatağına çevrilir) ya da pervaneye uygun bir adım verilerek, minimum sürüklenmeyle pervanenin dönmesi sağlanır. Çok pervaneli uçaklarda, rahatsız edici vuruntuları önlemek için dönme rejimini duyarlı biçimde eşzamanlı hale getiren tamamlayıcı bir sistem kullanılır.
Bir pervanenin aerodinamik işleyişi, bir kanadınkine benzemekle birlikte çok daha karmaşık mekanizmalara bağlıdır. Birbirini izleyen birçok kuram ortaya atılmıştır, "burgaçlı kuram" denilen son kuram, deneylerde gözlemlenen olayları doyurucu bir biçimde açıklamayı ve özellikle de bir pervanenin ayırtedici özelliklerini tam bir kesinlikle hesaplamayı sağlar. Türbo jetlerin ortaya çıkmasıyla belli bir süre önemini yitiren pervane, nakliye uçaklarında daha sistemli bir biçimde kullanılması amaçlanarak yeni incelemelere konu oldu, çünkü pervanenin mükemmel olan itme verimi yakıttan tasarruf etmeyi sağlıyordu. Özel profilli, karma malzemeden yapılmış eğri palalar (yatağan biçiminde), pervaneden, 700-750 km/sa'lik seyahat hızlarında yararlanmayı sağladı Bunun ötesinde, ötelenme hızı ile dönme hızının bileşimi, palaların ucunda sesinkine çok yakın hızlar oluşturur ve bunun ilk sonucu olarak verim büyük ölçüde düşer. Uzmanlar, amerikalı yaratıcıları tarafından “propfan” adı verilen bu pervanenin, gündemde olan sorunları çözüldükten sonra 1990’a doğru hizmete girebileceğini tahmin etmeMedir.
Karinalı pervane Karinalı pervane kuramı, bu pervaneyi özellikle kendi imalatı hava yastıklı trende kullanan Bertin şirke- ti'nin çalışmalarıyla önemli ölçüde gelişti. Çalışma biçimi bakımından bu pervane, çift akılı birtürbojet motorunun fanına benzer; Turbomeca şirketi, Astafan adı altında, klasik iki akılı türbojet ile karinalı pervane arasında bir halka oluşturan değişken adımlı bir fanı çalıştıran bir türbojet tipi gerçekleştirdi.

• Fransız Duquet, 1727'den başlayarak Arkhimedes vidasının gemilere uygulanmasını önerdi ve bu öneri 1768'de Paucton tarafından yeniden ele alındı. 1775'te, Bushnell’in inşa ettiği yumurta biçimindeki küçük denizaltı Tortue, biri itmeye, diğeri dalmaya yarayan iki pervaneyle donatılmıştı; Fulton'un Nautilus'u da (1800), icatçısı tarafından ayrık kanatlı volan diye adlandırılan iki kollu bir pervaneyle çalışıyordu. Ama, gemilerde itici olarak pervanenin kullanılmasında en önemli pay dört kişinindir: 1839'da Arkhimedes'le pervaneyi deneyen İngiliz F. R Smith; 1837'de Frands B. Ogden gemisine pervaneyi uygulayan isveçli (daha sonra amerikan uyruğuna geçti) John Ericsson; fransız Frâdâric Sauvage ve Augustin Normand. Yekpare ve tam bir sarmaldan oluşan Sauvage'ın pervanesi çok ağırdı ve fazla yer kaplıyordu. Augustin Normand, bu pervaneyi birçok palaya ayırdı. Bu uygulama büyük bir başarı kazandı ve Corse avizo su, Normand pervanesiyle 10 deniz millik bir hıza ulaştı.
Günümüzde kullanılan pervaneler, bir dönme milinin kesik konisel ucuna takılan bir dönme göbeğinin çevresine eşit aralıklarla dağıtılmış 2 ile 6 (kimi petrol tankerlerinde 7) paladan oluşur. Kimi pervaneler tek parçadır; diğerlerinde ise göbeğe takılan ve yönleri sabit olabilen ya da uygun bir kumanda mekanizmasıyla değiştirilen bağımsız palalar bulunur. Pervanelerin üretiminde, dökme demir, çelik ve özellikle de çok dayanıklı özel bronzlar kullanılır. Pervane, kendisini taşıyan milin ucuna, kamalanmış ya da kamalanmamış olarak takılır. Hidrolik bir somunun kullanılması, ön ısıtma yapmaksızın pervanenin milin ucuna iyice oturmasını sağlar. Palaları ayarlanabilen pervaneler, römorkörlerde olduğu gibi, rüzgâra göre sık sık yön değiştirmesi gereken gemilerin verimini iyileştirmiştir. Kimi pervaneler, akışkanın akışını düzgünleştiren bir lülenin içine yerleştirilir; lüle ve pervaneden oluşan bütün, gemiye bağlıdır, ama su içinde yönlendirilebilir. Bu sistem, küçük gemilerde kullanılır. Çok hızlı gemilerin pervanelerinin büyük bir hızla dönmesi gerektiğinden, bu tür gemilerde kullanılmak üzere boşluk pervaneleri geliştirilmiştir. Çok hızlı uçakların kanat profillerinden esinlenerek palaların profillerinin arkası kesilmiştir. Böylece küçük tonajlı gemiler 100 deniz milinin üstüne çıkabilir.


Kaynak: Büyük Larousse

Benzer Konular

9 Mart 2010 / Misafir Taslak Konular
12 Haziran 2009 / ThinkerBeLL Rüya Tabirleri