Arama

Narsist Nedir?

Güncelleme: 3 Ağustos 2013 Gösterim: 19.483 Cevap: 4
The Unique - avatarı
The Unique
Kayıtlı Üye
18 Aralık 2008       Mesaj #1
The Unique - avatarı
Kayıtlı Üye
Kendine aşık kişi, egoizmin tepe noktası.
Yine tdk'nın işgüzarlığına gelmiş bir kelime. fransızcada narsis (narcisse) veya narsisik (narcissique), ingilizcede ise narsisist (narcissist) diye geçmektedir. tdk hem kelimeyi biçmiş hem de orijinleri karıştırıp fransızcada olmayan narcissist kelimesini referans göstermiş.
Sponsorlu Bağlantılar


X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Bir bildiğim varsa hiç bir şey bilmediğimdir. (:
MaRCeLLCaT - avatarı
MaRCeLLCaT
Ziyaretçi
22 Aralık 2008       Mesaj #2
MaRCeLLCaT - avatarı
Ziyaretçi
Narsisizm veya özseverlik, kişinin kendisine duyduğu cinsi arzu, kabaca tabirle kişinin kendisine aşık olması olarak tanımlanan bir terimdir. Farklı tanımları ve kullanımları mevcuttur. bu yazılar zeynep ağcaya aittir..(z.a)

Sponsorlu Bağlantılar



Sigmund Freud Narsizmi ‘Dış dünyadan soyutlanan libidonun (cinsel enerji) egoya (ben) yönlendirilmesi’ şeklinde açıklamıştır. Yani libidonun büyük bir depoda toplanır gibi egoda toplanması ve daha sonra nesnelere yönlendirilmesi; fakat kolaylıkla tekrar soyutlanarak egoya yönlenmesi durumudur.
Bebek dış dünya ile ilişki kuramadığı erken bebeklik döneminde gerçek bir narsizm durumu içindedir. Libido dış dünyaya yönlendirilmemiştir. Bebeğin nesneleri 'ben olmayan nesneler' olarak algılaması aylar alır. 'ben' ve 'ben olmayan' arasında bir ayrım yapamaz. Dış dünyaya ilgi duymuyordur ve dış dünyada bile değildir. Bebek için tek gerçek kendisidir. Acıkması, susaması, üşümesi bebek için tek gerçekliktir. Bu durumu 'birincil narsisim' olarak tanımlanır.
Bebek büyüdükçe dış dünya ile ilişkileri artar ve dış dünya kurallarını öğrenir. giderek libidosunu nesnelere yönlendirir; nesne sevgisi ve giderek nesnel düşünce ağırlık kazanır. İnsan her ne kadar libidosuna nesne bulabilse de mutlaka görece olarak bir ölçüde narsist kalır. Bu durumu 'ikincil narsizm' olarak tanımlanmıştır.
Narsizm insan için yaşamını sürdürebilmesi açısından bir ölçüde gereklidir. Bazı durumlarda; kişinin narsizmi toplum için hatta kendi akıl sağlığı için makul oranlarda değilse; kişi akıl hastalıklarıyla karşılaşabilir. Önemli psikiyatrik rahatsızlıklar olan nevroz, paranoya hatta psikozda narsizm etkileri görülmektedir. Birincil narsizmde bebek dış dünyanın ayrımına varmamışken; ikincil narsizmde dış dünya gerçekliğini yitirmiştir.
Narsizmin çok özel bir türü de; Roma sezarları, Mısır firavunları, diktatörler gibi çok güçlü kişilerde bulunan türüdür. Bu insanlar adeta nefes alıp yürüyen yeryüzü tanrıları gibidirler kendi gözlerinde. Yaşam ya da ölüm gibi önemli doğa olaylarına bile bir tek cümleyle karar verebilmekteydiler. En büyük korkuları güçlerini kaybetmeleri, ölüm, etraflarındaki herkesin kendilerine düşman olmasıydı. Güçlerinin ve şehvetlerinin bir sınırı yokmuş gibi davranmaya çalışırlar, sayısız insan öldürüp, sayısız şatolar kurarlardı. Varlıklarının kendilerinin de çözemediği sorununu insan değilmiş gibi çözmeye çalışsalar da aslında durumları düpedüz deliliktir. Dış dünya 'ben' olmadığı için, narsist kişi dış dünyayı anlayamaz/algılayamaz ve bu durum kişide korku yaratır. Diktatör gitgide daha yıkıcı, daha yalnız ve korkak olur.
Narsisistik kişilik bozukluğu olan kişiler, başkalarının düşünce ya da isteklerine gereken ilgiyi gösteremeyen kişilerdir. Plan ve hedeflerine ulaşamadıklarında, gereken ilgiyi göremediklerinde aynı Narkissos gibi erirler, çökerler. Başkalarının hakkına saygı göstermeden ve gerçeklerle bağdaşmasa bile daima kendilerini haklı göstererek ve o hedefi, gerekli emeği vermeden bile haketmiş sayarak en onde, en gözde ve tek olmak isterler. Kendilerini başkalarının yerine koyamaz ve başkalarini anlayamazlar. Sanki her şey sadece kendileri için vardır ve ne olursa olsun her şeyin kendi amaçlarına hizmet etmesi gerekir. Başkalarının fikir ve hareketleri kendi amaçlarına hizmet ediyorsa vardır, aksi halde bu fikir ve hareketler tahammül edilemez düşüncelerdir. Gerçekle bagdaşmayan, başkalarinin zararına olup sadece kendi çıkarlarına uygun, kendi plan ve hedeflerine hitap eden maddi ve manevi kazanç sağlayabilecek plan ve hedeflerine ulaşamadiklarinda öfkelerine hakim olamaz, saldırganlaşır, çöker hatta ağır psikotik tablolara girerler .

kaynak : wikipedia
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
21 Ocak 2010       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
narsizim: yarınki analitik kuramlar finalinde kafami ağirtacak olan aptal konulardan yanlızca biri... olusmasi icin gelişimin 2 hattinda da problem olmali yani hem bebegin buyuklemeci kendilik yapisinda hemde yuceleştrdigi ebeveynlern davranislarinda,,, narsistlerin kisilik yapisinda hem dikey hemde yatay yarilma vardir,, ve bastirmada inkarda varidir der kohut... falan filan işte Msn Grin
_VICTORY_ - avatarı
_VICTORY_
VIP Silent storM
31 Temmuz 2013       Mesaj #4
_VICTORY_ - avatarı
VIP Silent storM
Narsislik
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Kişinin kendine hastalıklı tutkunluğu.
Terim, güzelliğiyle ünlü efsane kişisi Narsis'in adından gelir. Narsis bir gün su yüzünde gördüğü kendi imgesine vurulmuş, bu imgeyi ele geçiremeyeceğini anlayınca eriyip yok olmuş, çiçek biçimine (nergis) girmiştir. Narsislik bir cinsel sapıklıktır ve kendine bağımlılıkla belirgindir. Narsislik psikanaliz okuluna göre psikoseksüel gelişimin bir evresini karşılar. Okulun bazı kişileri bu evrenin varlığından kesinlikle söz edilemeyeceğini bildirirler.
Tesadüfen Zirveye Çıkılmaz... Çıkılsa Bile Durulmaz...
_AERYU_ - avatarı
_AERYU_
Ziyaretçi
3 Ağustos 2013       Mesaj #5
_AERYU_ - avatarı
Ziyaretçi
Narsis Nedir?
MsXLabs.org

Kendi benliğini seven anlamına gelir.


Benzer Konular

27 Ocak 2016 / Ziyaretçi Taslak Konular