Arama

Portre Nedir?

Güncelleme: 17 Şubat 2016 Gösterim: 4.558 Cevap: 1
Kral_Aslan - avatarı
Kral_Aslan
VIP MsXTeam
14 Ocak 2009       Mesaj #1
Kral_Aslan - avatarı
VIP MsXTeam
portre
isim (po'rtre) Fransızca portrait
Sponsorlu Bağlantılar

1 .
Bir kimsenin yağlı boya, sulu boya, karakalem vb. bir yolla yapılmış resmi:
"Biri ötekinin portresini yapıyor, biri kitap okuyor ve öteki notlar alıyor."- P. Safa.

2 .
edebiyat Bir kimsenin, bir şeyin sözlü veya yazılı tasviri:
"Milliyet'in eski pazar eklerinde on beş hafta boyu portreler yazmıştım."- H. Taner.

Kaynak:TDK

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Hayatın ne anlamı var.. Yanımda sen olmayınca....
Baturalp - avatarı
Baturalp
Ziyaretçi
17 Şubat 2016       Mesaj #2
Baturalp - avatarı
Ziyaretçi
PORTRE
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Portre, resim, fotoğraf, heykel ve benzeri sanat türlerinde bir kişinin yüzünün ve yüz ifadesinin betimlenmesi ile oluşturulan eserdir. Bu eserlerin amacı, kişinin görünüşünü, kişiliğini ve ruh hâlini yansıtmaktır. Bu sebeple fotoğrafçılıkta portreler enstantane olarak değil, belirli bir kompozisyon dahilinde kişinin poz vermesiyle çekilir. Portrelerde genelde, betimlenen kişi ressama ya da fotoğrafçıya doğru bakar ve bu sayede kişinin izleyiciye en başarılı şekilde aktarılması sağlanır.

Krallar ve imparatorlar gibi önemli kişilere ait olmayan en eski portrelerden bazıları, Feyyum mumya portreleridir. Mısır'ın Feyyum bölgesindeki mezarlarda, mumyaların konulduğu tabutlara çizilen bu portreler, kuru iklim koşulları sayesinde bugüne ulaşmıştır. Bunlar, çeşitli freskler haricinde, bugüne ulaşmış olan tek Roma dönemi portre türüdür.

Roma heykel sanatı dahilinde portreler, özellikle övücü olmayan gerçekçi betimlemeler yapılmaktaydı. 4. yüzyıl civarında, kişilerin görünüşleri, idealize edilmiş biçimlerde betimlenmeye başladı. Avrupa'da gerçekçi portre anlayışına dönüş, Orta Çağ'ın sonlarında, Burgonya ve Fransa'da gerçekleşti.

Antik uygarlıklar arasında portreler üreten birkaç kültürden biri de Peru'daki Moche uygarlığıydı. Bu eserlerde kişilerin anatomik özellikleri ayrıntılı biçimde ve kesin doğrulukta betimlenirdi. Portreleri yapılan kişiler yönetici seçkin zümre, rahipler, savaşçılar ve ünlü sanatçılardı. Bu kişiler, hayatlarının çeşitli evrelerinde betimlenirdi. Tanrıların portreleri de yapılırdı. Bu eserlerde başlıklar, saç stilleri, takılar ve yüz makyajları gibi detaylara önem verilirdi.

Batı uygarlığına ait en bilinen portrelerden biri, Leonardo da Vinci'nin kimliği belirsiz bir kadının portresi olan Mona Lisa eseridir. Bilinen en eski portre ise, 2006'da Fransa'daki Angoulême yakınlarında yer alan Vilhonneur mağarasında keşfedilen ve 27.000 yıllık olduğu tahminlenen duvar resmidir.


Benzer Konular

23 Şubat 2012 / Ziyaretçi Soru-Cevap
 Portre
11 Haziran 2012 / ThinkerBeLL Sanat
12 Haziran 2009 / ThinkerBeLL Rüya Tabirleri