Arama

Kağnı Nedir?

Güncelleme: 29 Şubat 2016 Gösterim: 16.664 Cevap: 5
MaRCeLLCaT - avatarı
MaRCeLLCaT
Ziyaretçi
6 Şubat 2009       Mesaj #1
MaRCeLLCaT - avatarı
Ziyaretçi
kağnı
isim
İki tekerlekli, tekerlekleri tek parça, dingili tekerlekle birlikte dönen öküz arabası:
Sponsorlu Bağlantılar
"Kağnıyı araba ile, kamyonet ile değiştiriyor."- E. İ. Benice.
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
DERUNİ - avatarı
DERUNİ
Ziyaretçi
1 Haziran 2011       Mesaj #2
DERUNİ - avatarı
Ziyaretçi
Kağnı Alm. Ochsenkarren mit zwei Rädern, Fr. Chariotm àdeux roues, İng. Ox-cart with two wheels. İki tekerlekli, tekerlekleri dingile bağlı çift öküz veya camızla çekilen ekseriya yük taşımada kullanılan araba. İnsanların tekerlekleri yapıp kullanmasından sonra kağnı tipindeki arabalar onun en büyük yardımcısı olmuştur. Yapılan kazılarda tekerlekli arabalara ilk defa milattan 4000 yıl önce, Sümer ülkesinde rastlanmaktadır. Buradan Anadolu yolu ile Avrupa’ya yayılan tekerlekli arabalar, M.Ö. 2000 yıllarında İskandinavya’ya kadar ulaşmıştır. Anadolu’da yapılan kazılar bu hususta yeni bilgiler elde edilmesine yardımcı olacaktır.

Sponsorlu Bağlantılar
Kağnı sözüne, Orhun Yazıtlarında rastlanmaktadır. Bu bakımdan kağnının, Türkler tarafından kullanılması çok eskidir. Uygurcada boyunduruk kayışı tabiri geçmektedir. Anadolu’da yüzyıllardır kullanılan kağnı, Özellikle İstiklal Harbinin sembolü haline gelmişti. Yolsuz, izsiz, çamurlu yerlerde, cephede, malzeme ve insan taşımada kağnıdan çok istifade edilmişti. Ağır yük altında tekerleklerden çıkan gıcırtılar iniltilere benzetilerek zaman zaman edebiyata konu olmuştur.

Kağnılar teker, kağnı evi ve boyunduruk olarak üç parçadan meydana gelir. Tekerlekler ay biçimi iki tahta ile bunların arasında bir göbekten ibarettir. Tekerin çevresine bir cm kalınlığında iki üç cm genişliğinde demir çember kızdırılarak geçirilir. Böylece tahta tekerleğin kısa zamanda parçalanıp elden çıkması önlenmiş olurdu. Tekerlekleri birleştiren dingil üzerine oklar, bu okların üzerine de kağnı evi tabir edilen kısım oturtulurdu. Boyunduruk ise hayvana kayışlarla bağlanan kısımdır.

Kağnıyı idare eden kimse ayakta veya oturarak elindeki iki metre boyundaki meses veya üvendere adı verilen ucu nodullu (sivri demir) değnekle öküzleri yönlendirir. Anadolu’nun bazı yörelerinde hala kağnılara rastlanmaktadır.

Kaynak: Rehber Ansiklopedisi
Son düzenleyen Safi; 12 Şubat 2016 16:08
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
7 Temmuz 2012       Mesaj #3
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Kağnı
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

İki tekerlekli ilkel öküz arabası. Dingili, tek parça olan tekerleklerle birlikte döner. Yük taşımaya yarayan kağnıya çift öküz koşulur.
In science we trust.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
12 Şubat 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
KAĞNI a.
1. Tek parça ağaçtan yapılmış iki tekerlekli, dingili tekerleklere birlikte dönen öküz arabası.
2. Kağnı gibi, taşıtların çok ağır, çok yavaş gidişini belirtmek için kullanılır: Kağnı gibi giden hurda bir otobüsle yolda perişan oldular.

Kaynak: Büyük Larousse
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
12 Şubat 2016       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM
kağnı ingilizcesi
  • oxcart
Baturalp - avatarı
Baturalp
Ziyaretçi
29 Şubat 2016       Mesaj #6
Baturalp - avatarı
Ziyaretçi
KAĞNI
MsXLabs.org & Vikipedi, özgür ansiklopedi

250px KaC49FnC4B1

Eskiden insanların yük taşımak için kullandıkları araç. Genellikle öküzler tarafından çekilmek suretiyle, bazen de at veya eşekle de kullanılır.

Kağnılar; teker, kağnı evi ve boyunduruk olarak 3 parçadan meydana gelir. Tekerlekler ay biçimi 2 tahta ile bunların arasında bir göbekten ibarettir. Tekerin çerçevesine 1 cm kalınlığında 2-3 cm genişliğinde demir çember kızdırılarak geçirilir. Böylece tahta tekerleğin kısa zamanda parçalanıp elden çıkması önlenmiş olur. Tekerlekleri birleştiren dingil üzerine oklar ve bu okların üzerine de kağnı evi tabir edilen kısım oturtulurdu. Boyunduruk ise hayvana kayışla bağlanan kısımdır. Kağnıyı idare eden kimse ayakta veya oturarak, elindeki 2 metre boyundaki meses veya üvendere (Yozgat'ta böyle söylenir.) adı verilen ucu nodullu (sivri demir) değnekle öküzlere yön verir. Boyundurukta dört adet ucunda ip veya kayış bağlı zelve olur.Birde ısınmayı ve dönerin yanmsını önlemek içinkağlağı denen bir kap olur,içinre yağ ve kayısı çekirdeği ezmesi olur.

Benzer Konular

6 Haziran 2009 / KisukE UraharA Rüya Tabirleri