Arama

Yapay Nedir?

Güncelleme: 20 Mart 2016 Gösterim: 10.988 Cevap: 4
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
26 Şubat 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Yapay

Sponsorlu Bağlantılar
sıfat
1 .
Doğadaki örneklerine benzetilerek insan eliyle yapılmış veya üretilmiş, yapma, suni, sentetik, doğal karşıtı:
"Yapay gübre."- .
2 . Yapmacık:
"En yapay, en saçma sorunları bile güncelleştirip kitleye mal etmekte üstüne yoktu."- T. Yücel.
Birleşik Sözler
  • yapay böbrek
  • yapay dil
  • yapay dölleme
  • yapay döllenme
  • yapay ipek
  • yapay kalp
  • yapay solunum

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
18 Haziran 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
YAPAY sıt.
1. Doğal olmayıp insan eliyle yaratılmış olan şey için kullanılır; yapma, suni: Barajın oluşturduğu yapay bir gibi.
Sponsorlu Bağlantılar
2. Doğal olmayan, ekinsel alışkanlıklardan kaynaklanan şey için kullanılır; suni: Reklamlann yarattığı yapay gereksinimler.
3. Yapmacık.

—Ask. Yapay anza, askeri bir harekât alanında, harekâtı engellemek amacıyla bölgede yaşayanlar tarafından aslına benzer biçimde yapılmış yerleşim, endüstri bölgeleri ile tahkimat tesisleri.

—Çekird. fiz. Yapay radyoaktiflik, doğal elementlerin yüklü parçacıklarla ya da nötronlarla ışınlanması sırasında oluşan ve belli sayıda kararlı atomun radyoaktif atomlara dönüşmesinden kaynaklanan radyoaktiflik. (Yapay radyoaktifliği, alüminyumun parçacıklarıyla bombardımanı sırasında radyofosfor oluştuğunu ortaya çıkaran i. Curie ve F. Joliot bulmuşlardır.)

—Dağc. Yapay tırmanış, doğal tutanak noktaları olmadığı zaman kullanılan tırmanma yöntemlerinin tümü. (Bu durumda piton ve ip merdivenler, düz ve dik ya da dışa çıkıntılı yüzeyleri tırmanmayı sağlar. Güçlükler kayanın niteliğine, çatlakların yoğunluğuna göıe dört derecede (A1' den A4'e kadar) değerlendirilir.

—Der. hast. Yapay deri hastalığı, mekanik, fiziksel ya da kimyasal zararlı bir etkenin neden olduğu deri lezyonu. (Bk. arr- siki, böl.)

—Deric. Yapay deri, doğal derinin yerine kullanılan ve deri liflerinin, lateks ya da reçine ya da bireşinısel elastomerin sıvı halde dağılımı yoluyla toplaşması sonucu elde edilen taklit deri.

—Dilbil. Yapay dil, evrensel anlaşmayı sağlamak için bir kişi ya da bir topluluk tarafından dizgeli bir biçimde yaratılan dil. (Bk. ansikl. böl.)

—Fels. Yapay fikirler, Descartes'ta zihnin ortaya koyduğu fikirler. Bunlar, doğuştan fikirlerin ve dıştan fikirlerin karşıtıdır.

—Gökbil. Yapay gezegen, Güneş çevresinde yörüngeye oturtulmuş yapay uydu.

—Götölçm. Yapay ufuk, bir cıva banyosuyla oluşturulan ve yıldızları yansıma yoluyla gözlemlemeyi sağlayan ufuk.

—Süslem. sant. Doğaya öykünerek ya da ondan esinlenerek değişik gereçlerle yapılan çiçekler, bitkiler ya da meyveler için kullanılır.

—ANSİKL. Der. hast. Mekanik, fiziksel ya da kimyasal herhangi bir etken, ne kadar zararsız olursa olsun, belirli koşullarda bir deri lezyonuna neden olur. Bundan ötürü de kendiliğinden oluşan deri hastalıkları ile yapay deri hastalıkları arasındaki sırım saptamak olanaksızdır. Sadece etkenlerden bazılan bunu daha sık yapar. Yapay deri hastalıkları, deri hastalıklarının en basitinden en ağırına kadar her biçiminde görünebilirler.

—Dilbil. Kimi kişiler doğal dil sayısı ve çeşitliliği karşısında (tüm dünyada birkaç bin), dilsel alınganlıkların engeline takılmayacak ve usçul yöntemlerle yaratıldıklarından daha düzenli olacak ve daha kolay öğrenilebilecek bir dil yaratma sorunu üzerinde durmuşlardır. Daha 1629'da Descartes "öğrenmesi, söylemesi ve yazması çok kolay evrensel bir dil" tasarlamıştır. XIX. yy.'ın sonundan beri çok sayıda yapay dil (uluslararası yardımcı diller de denir) önerisi yapılmıştır: bu diller arasında, volapük (1879), esperanto (1887), interlingua (1903,1950'ye doğru yenilenmiştir), ido (1907), novial (1928) sayılabilir. Bu dillerin tümünde çıkış noktası bir dil ya da dil öbeğidir ve bunlardan en yaygın sözcük kökleri, türetme yöntemleri ve dilbilgisel yapılar aktarılmıştır. Genelde, günümüzde bu tür girişimlerin başarısızlığa uğradığı görülmüştür: örneğin esperanto, tüm dünyada 100 000 kişi tarafından konuşulur. Bu sayı küçümsenemez, ancak temel amaç göz önünde tutulunca hiçbir önem taşımadığı kolaylıkla anlaşılır.
Kaynak: Büyük Larousse

Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
18 Haziran 2015       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
YAPAYLIK a.
1. Doğallıktan, içtenlikten yoksunluk.
2. Yapay olan tutum ve davranışın niteliği.

Kaynak: Büyük Larousse
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
6 Şubat 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
yapay ingilizcesi

1. artificial, synthetic, imitation.
2. artificial, affected.
3.artificial, synthetic affected, mannered, phoney
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
20 Mart 2016       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM
yapaylık ingilizcesi
  • artificiality
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

25 Ekim 2018 / HipHopRocK Uzay Bilimleri
29 Aralık 2015 / selmanooo Cevaplanmış
29 Mayıs 2021 / Misafir Mühendislik Bilimleri
3 Mayıs 2016 / Ziyaretçi Cevaplanmış
29 Mayıs 2011 / Misafir Cevaplanmış