Arama

Kaynak Nedir?

Güncelleme: 15 Kasım 2015 Gösterim: 30.023 Cevap: 2
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
27 Şubat 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Kaynak -ğı
TDK, Türk Dil Kurumu
Sponsorlu Bağlantılar

isim
1 .
Bir suyun çıktığı yer, kaynarca, pınar, memba, göz:
"Sonra yavaşça kaynağa doğru eğildi."- Y. K. Karaosmanoğlu.
2 . Bir şeyin çıktığı yer, menşe:
"İnanılır kaynaklardan alınan haberlere göre..."- .
3 . Gelir, kazanç, sağlık vb.ni sağlayıcı öge:
"Yabancı bir idare, iktisat, ticaret, memleketin bütün kazanç kaynaklarına musallat olur."- F. R. Atay.
4 . Araştırma ve incelemede yararlanılan belge, referans:
"Tapu kayıtları onun XVI. yüzyılda yaşadığını gösteren başlıca kaynaklardandır."- .
5 . Herhangi bir bilim dalında yazılmış olan yazı veya eserlerin bütünü, literatür.
6 .
İki metal veya yapay parçayı ısıl yolla birleştirme yöntemi, kaynaştırıp yapıştırma işi.

7 .
(mecaz) Sırayı beklemeden başkalarının hakkını alarak mevcut sıranın ön taraflarına girme işi.

8 .
(fizik) Herhangi bir enerjinin oluşup çevreye yayıldığı yer:
"Işık kaynağı."- .
"Isı kaynağı."- .
Atasözü, deyim ve birleşik fiiller
  • kaynağını (bir şeyden) almak
  • kaynak yapmak
Birleşik Sözler
  • kaynakhane
  • kaynak kişi
  • kaynak makinesi
  • kaynak suyu
  • bağımlı akım kaynağı
  • buzul kaynağı
  • elektrik kaynağı
  • enerji kaynağı
  • gelir kaynağı
  • güç kaynağı
  • haber kaynağı
  • ilham kaynağı
  • kesintisiz güç
  • kaynağı
  • yer altı kaynakları

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
17 Ağustos 2012       Mesaj #2
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Kaynak
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

İki maddeyi ısı, basınç ya da her ikisini birden ve kimi zaman bir katkı maddesi kullanarak birleştirme tekniği. Daha çok metallere, özellikle demir ve çeliğe uygulanır. Otomobil ve gemi sanayiinde yaygın biçimde kullanılır. Perçin ya da cıvatayla bağlama tekniğinden çok daha iyi sonuç verir. Delik açmak gerekmediğinden, kaynakla birleştirme, malzemenin mukavemetini de azaltmaz. Basınç uygulanarak yapılan kaynağa en iyi örnek demirci kaynağıdır. Isıtılan demir parçaları üst üste getirilerek çekiçlenir. Bu teknik günümüzde hamlaçlarla ya da elektrik akımıyla ısıtılan metallerin hidrolik şahmerdanlarla dövülmesi ya da hidrolik preslerle sıkıştırılması yoluyla uygulanır. Basınçlı kaynağa bir başka örnek de, bakır elektrotlar arasında malzemenin sıkıştırılmasıyla yapılan punta (nokta) kaynağıdır. Çubuk elektrotlar yerine dairesel elektrotlar kullanarak basınçlı dikiş kaynağı da yapılabilir. Örneğin, sacdan yapılan kalorifer radyatörlerinin dilimleri tek tek preste kesildikten sonra bu tür bir kaynak yöntemiyle birleştirilir. Bir başka basınç kaynağı da friksiyon (sürtünme) kaynağıdır. Zıt yönlerde döndürülürken uçlarından birbirine bastırılan iki metal parça, sürtünmeden doğan ısı etkisiyle ısınarak belli bir sıcaklıkta birleşir. Ergitme yöntemiyle yapılan kaynaklarda genellikle ısı kaynağı olarak elektrik arkı ya da hamlaç kullanılır. Elektrik ile birleştirilecek metaller arasında bir elektrik arkı oluşturulur. Arkın sıcaklığıyla metaller ergime noktasına dek ısınır, elektrot da ergiyerek aradaki boşluğu doldurur. Karbon elektrotlar kullanıldığında ayrıca bir dolgu metali de kullanmak gerekir. Bazı metaller çok aktif olduğundan kaynak sırasında oksitlenmenin önüne geçmek gerekir. Bu nedenle kaynak işlemi aktif olmayan bir gaz ortamda yapılır. Gaz altı kaynağı adı verilen bu işlem için çoğunlukla argon ya da helyum gibi bir soy gaz adı verilen bu işlem için çoğunlukla argon ya da helyum gibi bir soy gaz kullanılır. Söz konusu gaz, kaynak bölgesine, elektrodu saracak biçimde bir memeden püskürtülür. Bu işlem sırasında genellikle tungsten elektrot kullanılır. Gaz altı kaynağı, alüminyum ve magnezyum gibi hafif metallerin ve alaşımlarının kaynatılmasında da uygundur. Hamlaçlarla yapılan kaynaklar da, gaz kaynağı adıyla anılır. Bu işlem için genellikle asetilen kullanıldığından asetilen kaynağı da denir. Bu teknikte, hamlacın verdiği yüksek sıcaklığın metali ergitmesinden yararlanılır ve ayrıca dolgu metali kullanılır. Titan ve zirkonyum gibi son derece duyarlı metaller için elektron dikiş kaynağı adı verilen gelişmiş bir teknik uygulanır. Hızlandırılmış elektron demeti, metal üzerine yöneltilerek küçük nokta kaynakları elde edilir. Özellikle küçük parçaların kaynatılmasında uygulanır. Ancak vakumda yapılması gerektiğinden, çok pahalı bir yöntemdir.

Kaynak (II)
Yeraltındaki suların yeryüzüne doğal olarak çıktığı yer. Köy yerleşmelerinin çoğunda ve kimi kentlerde kaynak sularından yararlanılır. Kaynaklar, çok çeşitli ve farklı özellikle bulunurlar. Çoğunlukla içlerinde erimiş durumda türlü maddeler bulunur. Bu bakımdan kaynaklar; tatlı su kaynağı, tuzlu sular, kireçli sular ve madensuları adlarını alırlar. Soğuk su kaynaklarına pınar, sıcak su kaynaklarına ılıca adı verilir.

In science we trust.
Teknikyaz - avatarı
Teknikyaz
Ziyaretçi
15 Kasım 2015       Mesaj #3
Teknikyaz - avatarı
Ziyaretçi
Kaynak nedir?Kaynak, malzemelerin kendisi veya ilave bir malzemeyle sökülemeyecek şekilde birleştirme işlemidir. Isı ve basınç veya her ikisi birden kullanılarak yapılan bir montajlama işlemidir. Genellikle metal ve termoplastik malzemelere uygulanır. Burada metaller ile yapılan kaynak işlemi üzerinde duracağız.

Isı, basınç veya her ikisini birden kullanarak, aynı cinsten iki metali, benzer özelliklerde ilave malzeme ekleyerek veya eklemeden yapılan montaj işlemine "metal kaynağı" adı verilir. İki parçanın birleştirilmesinde ilave bir malzeme kullanılırsa, bu malzemeye "ilave metal" adı verilir.
Peki uygulama nasıl yapılır?
Öncelikle kaynatılacak iki parça uygun pozisyonda ve mesafede yerleştirilir. En basit teknik, çalışma parçalarının kaynak yapılacak kısımlarının eritilmesi ile başlamaktadır. Eritilen bu kısma dolgu malzemesi eklenmekte, ardından da ek yeri soğutularak sertleşme sağlanmaktadır. Bir takım durumlarda ise, ısı ile birleştirme işlemi, belli bir basınç altında yapılmaktadır.

Kaynak imalat yöntemi için kullanılan başlıca enerji kaynakları şunlardır;

Gaz alevi
Elektrik arkı
Lazer
Elektron ışını
Sürtme
Ultra ses dalgaları


İhtiyaç doğrultusunda, açık hava ortamlarında, su altında, uzay boşluğunda ve benzer birçok farklı ortamda kaynak işlemi gerçekleştirilebilir. Bu yöntemler bazı tehlikeleri doğurabilir. İnsanın, aleve, elektrik çarpmasına, zehirli dumanlara ve ultraviyole ışınlara karşı önlem alması gerekmektedir.

Kaynak işlemi ilk olarak demircilerin malzemeyi ısıtma ile metali ergime noktasına yaklaştırarak dövme işlemi yardımıyla birleştirme yapılması olarak anılırken günümüzde uygun ekipman ile bu işlem daha profesyonel hale gelmiştir. Daha sonraları gelişen teknolojiyle beraber elektrik ark ve oksi-gaz kaynağı keşfedilmesiyle gerçek anlamda kaynak adını almıştır. Daha sonrasında direnç kaynağı bulunmuş ve savaşlarında etkisi ile teknolojinin hızlı gelişmesi neticesinde lazer ışın kaynağı, elektron ışın kaynağı gibi modern kaynak yöntemleri ortaya çıkmıştır. Günümüzde ise robotların kullanımı ve entegrasyonu ile kaynak yöntemleri ve teknikleri sürekli olarak gelişmektedir.

Başlıca kaynak yöntemleri alttaki gibidir;
Elektrik ark kaynağı
Mig/ Mag Kaynağı
Tig Kaynağı
Oksi – Asetilen kaynağı
Elektrik direnç kaynağı
Enerji ışın kaynakları
Sürtünme kaynağı
Katı hal kaynak yöntemleri
Çeşitli Gazaltı kaynak yöntemleri vb.
kaynak çeşitleri
Sürtünme kaynağı ( basınç+ısı)


Kaynak yöntemi, lehim ve sert lehim ile fark göstermektedir. Çünkü lehim ve sert lehim de birleştirme işlemi, kullanılan ilave malzemenin düşük ergime sıcaklığından dolayı, düşük erime noktalarında gerçekleştirilmekte ve çalışma parçaları da erimeden oluşmaktadır. Tam olarak kaynak sayılamamakla beraber bir yapışma işlemi sağlanmaktadır. Yani ergiyen metal ana malzemelere tutunarak birleştirmektedir. Bu işlem kağıdı yapıştırıcıyla yapıştırmaya benzer, farkı ısıtma yoluyla eriyen metalin yüzeye yapışmasıdır.
Teknik Yazılar: Kaynak Nedir? Nasıl Yapılır?

Benzer Konular

7 Ekim 2012 / Misafir Soru-Cevap
1 Aralık 2013 / OquyomBeNYha Soru-Cevap
2 Ekim 2012 / Misafir Soru-Cevap
23 Aralık 2013 / Misafir Soru-Cevap
9 Mart 2010 / _KleopatrA_ X-Sözlük