Arama

Öbek Nedir?

Güncelleme: 11 Aralık 2015 Gösterim: 4.350 Cevap: 2
chateaobriande - avatarı
chateaobriande
VIP VIP Üye
14 Mart 2009       Mesaj #1
chateaobriande - avatarı
VIP VIP Üye
Genellikle grup olarak bilinen bu matematiksel yapı, soyut cebirin en temel yapısıdır. Öbek, öncelikle bir kümedir, öğeleri boş olmayan bir küme ve üzerine tanımlı bir ikili işlemi olan bir kümedir. Öbek kuramı, bu işlemin özelliklerine göre öbekleri inceler. Soyut cebirin halka, cisim, modül gibi diğer yapılarının temelini oluşturur.
Sponsorlu Bağlantılar
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
_KleopatrA_ - avatarı
_KleopatrA_
Ziyaretçi
31 Aralık 2009       Mesaj #2
_KleopatrA_ - avatarı
Ziyaretçi
öbek -ği

Sponsorlu Bağlantılar
isim

1 .
Küme:
"Bahçeye iner, bir çiçek öbeğinin dibinde bir hasır iskemleye otururdu."- F. R. Atay.
2 .
gök bilimi Genel olarak yaş, kimyasal yapı, uzay dağılımları ve hızları bakımından benzer özellik gösteren yıldızlar veya yıldızlar kümeleri.
3 .
dil bilgisi Özne, yüklem veya çeşitli tümleçlerle birlikte kullanılan sözlerin bütünü:
"Özne öbeği. Yüklem öbeği."- .

Birleşik Sözler
bağlaç öbeği nesne öbeği özne öbeği yüklem öbeği
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
11 Aralık 2015       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
ÖBEK a.
1. Birbirine benzer ya da aynı cinsten şeylerin bir araya gelmesiyle oluşan küme, grup, takım: Çiçek öbekleri. Çocukları öbeklere ayırın.
2. Öbek öbek, toplu olarak, yığın yığın, küme küme: Çocuklar öbek öbek yerlerini aldılar. Bahçede öbek öbek güller, ortancalar vardı.

—Astrofiz. On ile yirmi arasında gökcismi içeren küçük gökadalar kümesi. || Yerel öbek, Gökadamıza ait küçük gökadalar kümesi. (Bu küme maksimum genişlemesi yaklaşık 7 milyon ışık yılı olan bir elipsoit hacim içine dağılmış, aralarında Macellan Bulutları ile Andromeda"’nın M 31 gökadasının da bulunduğu otuz kadar gökcismini kapsar.) || Yıldız öbeği, bir gökadanın, ortak kimi özelliklere (yaş, kimyasal bileşim vb.) sahip yıldızlarının oluşturduğu topluluk. (Bk. ansikl. böl.)

—Bilş. Bilgisayar belleğine kaydedilmiş olan ve ayrışmaz bir bütün halinde işlenmesi ya da aktarılması gereken karakterler ya da sözcükler grubu. || Manyetik bir şeritte kayıt ayırıcı iki boşluk arasında yer alan kayıt. || Bir bilgisayarda, aynı işleve katkıda bulunan devreler kümesi. (Nitekim, hesap öbeği ve bellek öbeğinden söz edilir.)

—Biyol. Hayvanbilim ya da bitkibilim sınıflandırmalarında kullanılan, hiyerarşideki yeri (sınıf, takım, cins, şube vb.) belirtilemeyen ya da belirtilmek istenmeyen alt- bölüm.

—Böcbil. Öbek odağı ya da alanı, özel ekoloji koşullarıyla donan, göçmen kırçekirgelerinin öbekçilik ve göç alışkanlıklarını başlattıkları bölge. (Bu bölgelerin bilinmesi, çekirge istilalarını başlatan koşulları önceden belirleme olanağı verir.)

—Dilbil. Bir öğeyle birlikte kullanılan sözcüklerin tümü: Özne öbeği, nesne öbeği. || Dil öbeği, köken, coğrafya ya da tıp gibi nedenlerin göz önünde tutulmasıyla bir araya getirilen diller bütünü. || Sözcük öbeği, geleneksel dilbilgisinde, bir dizi sözcükten oluşan cümle kurucusu. (Bu, kavrama, yapısal dilbilim dolaysız kurucudan, üretici dilbilim ad, fiil diziminden vb. söz ederek kesinlik kazandırır.)

—Mant. ve Mat. Genellikle KüME'nin eşanlamlısı olarak kullanılan terim. (Öbek terimi, küme olmayan büyüklük ya da çoklukları adlandırmak üzere, küme terimiyle birlikte kullanılır. Örneğin sıra sayılar öbeği, kardinal sayılar öbeği birer küme değildir.)

—Polim. Öbekleşme olayına bağlı olarak iki faza ayrılma sırasında ortaya çıkan akışmazlığı en yüksek faz.

—Sesbilg. Türdeşliği iki durak arasında yer almasından ya da aynı vurgu çevresinde toplanmasından kaynaklanan sözce kesiti.

—ANSİKL. Astrofiz. Yıldız öbeği. Bu kavram, ilk kez f944'te amerikalı Baade tarafından ortaya atıldı. Yıldızların, önce öbek I ve öbek II diye iki gruba ayrılmasına yol açan bu kavram, daha sonra, 1974' te, öbek III adı verilen yeni bir yıldız sınıfı varlığının kabul edilmesiyle genişletildi. Çok sönük ve kırmızı renkte olan bu cüce yıldızlar gökadaların çevresinde yoğun bir hale oluşturabilecek güçtedir. Böyle bir halenin varlığı da, özellikle sarmal gökada disklerinin kararlılığını açıklamayı sağlayacaktır.


Kaynak: Büyük Larousse

Benzer Konular

16 Eylül 2011 / Daisy-BT Matematik
14 Mart 2009 / chateaobriande X-Sözlük