Arama

Kangren Nedir?

Güncelleme: 17 Şubat 2016 Gösterim: 2.049 Cevap: 3
Yavru_Aslan - avatarı
Yavru_Aslan
VIP VIP Üye
19 Mart 2009       Mesaj #1
Yavru_Aslan - avatarı
VIP VIP Üye
kangren
isim, tıp (***) Fransızca gangrène
Sponsorlu Bağlantılar

Vücudun bir yerindeki dokuların ölmesi:
"Onun bacağını kangren tehdit edip de tecrit ettiğimiz vakit daha iyi tanıdım onu."- H. E. Adıvar.

Atasözü, deyim ve birleşik fiiller
kangren olmak


Kaynak


Son düzenleyen Safi; 17 Şubat 2016 15:28
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
17 Şubat 2016       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
KANGREN a. (fr. gangrdne). Vücudun herhangi bir bölgesinde nekroza (sfasel) kadar varabilen ve gittikçe yayılma eğilimi gösteren doku ölmesi süreci.

Sponsorlu Bağlantılar
—Patol. Gazlı kangren, toprakta bulunan anaerobi mikroorganizmaların neden olduğu kangren şekli. (Bk. ansikl. böl.) || iskemik kangren, dolaşımın durmasına (iskemi) bağlı kangren. (Bk. ansikl. böl.) || Mikroplu kangren, anaerobi mikroplara bağlı kangren (akciğer kangreni, kangrenli kolesistit, üreme organları kangreni, ağız kubbesi kangrenli flegmonu, kol ya da bacak kangreni, vb.) [Bk. ansikl. böl. Vet.]

—ANSIKL. Patol. Gazlı kangren. Özellikle savaş dönemlerinde toprakla kirlenmiş yaralarda görülür. Lezyonlar hızla yayılır, dokuları harap eder, çürümeye bağlı gaz kabarcıkları belirir. Serum tedavisine ve yaraların açılmasına rağmen genellikle ölümcül olan zehirleyici bir sendrom buna eşlik eder. Bu hastalıkla savaşmanın en iyi yolu, koruyucu önlemler almaktır: ezik yaralardan ölü dokular çıkartılarak tüm yaranın özenli temizlenmesi, geniş drenaj ve Kangal’dan bir görünüm antibiyotik tedavisi.

iskemik kangren. Kan dolaşımı olmayan, yani oksijenlenmeyen her doku ölür.
Eğer bu süreç iç organda gelişirse bu bir enfarktüstür; kemikte gelişirse osteonekroz'dur. Kangren terimi pratikte deri de işe karışmış ise kullanılır, iskemi değişik kökenli olabilir: toplardamar (flebit), atardamar (travma, amboli, delici hastalık, arterit) ya da kılcaldamar (donma, yatma eskarları). Kangren daha çok kol ve bacakların uç kısımlarında, özellikle ayaklarda görülür. Atardamar kökenli kangren, büyük bir atardamarın ani tıkanması sonucu olmuşsa çok yaygınlaşabilir; acil bir müdahalede bulunulmamışsa (damarın açılması, tıkanıklığın giderilmesi, bu yapılamamışsa organın kesilmesi) kötü sonuçlar doğurur Kol ve bacak kangrenlerinde, önce bedeni çaba gösterildiğinde beliren ve aylarca, hatta yıllarca süren ağrılar görülür, sonra dinlenme halinde bile ağrılar başlar ve kangren ilerleyici biçimde yavaş yavaş oluşur. Ancak yerel dolaşımı artırarak eski haline getiren tedaviler hasta organının kesilmesini önleyebilir.

—Vet. Kangrenli septisemi bulaşıcı vibriyondan ve clostridium cinsi çeşitli anaerobi mikroplardan ileri gelir ve özellikle atlarda, ameliyat ya da kaza travmalarından sonra karmaşa olarak ortaya çıkabilir. Sığırlarda özellikle dış üreme organlarında yaralayıcı cerrahi bir müdahale gerektiren doğumlardan sonra ortaya çıkabilen ve bu nedenle doğum şarbonu adıyla da anılan bir gazlı kangren septisemi vibriyonundan ileri gelir Koyunlarda kırkımdan ya da koyun çiçeği aşısından sonra görülen gazlı kangren, bazı sürülerde süreklilik kazanabilir. Çokdeğerli serum kullanılarak yapılan tedavi erken ve yeterli uygulanmak koşuluyla çok etkili olabilir Anaerobi bir enfeksiyon tehlikesi gösteren her kaza ya da ameliyat travmasından sonra kangren serumunun koruyucu olarak kullanılması çok yerinde bir önlemdir. Bradsot, Clostridium perfringens1 li bağırsak zehirlenmeleri, doğum şarbonu gazlı kangren grubuna girer.


Kaynak: Büyük Larousse

SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
17 Şubat 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Kangren
  • Yun: Canlı vücudun belirli bir kısmında hücrelerin ölmesiyle meydana gelen bir hastalık.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
17 Şubat 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
kangren ingilizcesi
  • gangrene.
  • – olmak to have gangrene; to become gangrenous.
SİLENTİUM EST AURUM