Arama

Turnuva Nedir?

Güncelleme: 24 Mart 2009 Gösterim: 7.854 Cevap: 0
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
24 Mart 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Turnuva
MsXLabs.og & Temel Britannica
Sponsorlu Bağlantılar
Alıntı

isim Fransızca tournoi
Oyuncu veya takımlar arasında sırayla yapılan yarışma dizisi:

"Şu son turnuvada dört futbolcu hastanelik olmuş."- H. Taner.

Şövalyelerin zırhlarını giyip, kı­lıçlarını kuşanarak savaşa gittikleri günlerde, büyük kalabalıklar önünde turnuva denen dövüş gösterileri düzenlenirdi. Amaç gerçek savaş için hazırlık yapmaktı. Ama bu turnuva­lar şövalyelerin soylu hanımlar önünde göste­riş yapmalarına da olanak sağlıyordu. İki şövalyenin at üstünde birbirlerine saldırarak birinin öbürünü mızrağıyla attan düşürmeye çalıştığı mızrak dövüşlerinden oluşan turnu­valar tahtalarla çevrili alanlarda yapılırdı.
Turnuvalar büyük bir olasılıkla Norman istilasından birkaç yıl önce Fransa'da başladı. Şövalyeler mızraklarla dövüştükleri için bir­birlerini yaralıyor, hatta öldürüyorlardı. Bu yüzden krallar ve papalar bazı dönemlerde turnuvaları yasakladılar. 1179'da turnuvada öldürülen şövalyeler için Hıristiyan gelenek­lerine uygun cenaze töreni yapılması yasak­landı. II. Henry İngiltere'de turnuvaları kal­dırdı. Oysa ünlü bir şövalye olan oğlu I. Richard (Aslan Yürekli Richard) bu karşılaş­maları yeniden başlattı. Turnuvalar kralların ve prenslerin düğünlerinin, Dizbağı Nişanı törenlerinin bir parçası haline geldi.
13. yüzyılda mızrakların uçları körleştirildiğinden turnuvaların tehlikesi azaldı. Bir yüz­yıl sonra da mızrak uçlarına taç biçiminde bir parça takılarak zırhı delmemeleri sağlandı. Kılıçlar da artık ağır ve keskin değildi. Şöval­ye ve at zırhlarının içi, vuruşlara karşı yumu­şak malzemeyle kaplandı. Atların kulaklarına pamuk tıkandı ve gözleri bağlandı. O yıllarda turnuvalarda ödül olarak değerli taşlar, şahin­ler ve atlar veriliyordu.
15. yüzyılın başlarında, turnuvalarda mız­rak dövüşüne ek olarak geçit töreni de düzen­leniyordu. Şövalyeler araya konan bir engelin ötesinden birbirleriyle dövüşüyorlardı. Bir yüzyıl sonra ise turnuvalar artık yalnızca bir eğlenceye dönüştü.
Günümüzde turnuva sözcüğü oyuncuların yarışarak birbirlerini elediği spor karşılaşma­larını anlatmak için kullanılmaktadır. Bunun­la birlikte, at üstünde mızrakla yapılan dövüş­lerden oluşan ortaçağ tipi turnuvalar da zaman zaman festivallerde yer almaktadır. İlk ortaya çıktığında silahlı beceri yarışması olan, İngiltere'deki Londra Kraliyet Turnuvası gü­nümüzde askeri bir gösteriye dönüşmüştür.

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!