RESMİ sıf. (ar. resm ve -/'den resmi).
1. Hükümetle, idareyle ilgili olan, yasal bir nitelik taşıyan ve yetkililerce açıkça kabul edilmiş olan şey için kullanılır: Resmi bir yazı. Resmi atama.
2. Kamu görevlilerince yapılan (özellikle özelin karşıtı) şey için kullanılır: Resmi ziyaret. Resmi gezi. Resmi tören.
3. Kamu görevlilerine ait olan bir şey için kullanılır: Resmi araba.
4. Yasal yetkisi, kamusal görevi olan kimse ya da kimseler için kullanılır: Resmi zevat tribündeki yerini aldı.
5. Yetkili makamlardan kaynaklanan, doğruluğu, gerçekliği onaylanmış şey için kullanılır: Olay resmi kaynaklarca doğrulandı. Resmi kaynaklara göre ölü sayısı otuzu aştı. (Karşt. resmi olmayan.)
6. Gerçek bir veri gibi sunulan, ancak başka gerçekliği de düşünmeye iten şey için kullanılır: Resmi tarih.
7. Başkalarıyla ilişkilerinde ölçülü, mesafeli davranan, biçime önem veren kimse, bu kimsenin tutumu için kullanır.
8. Hesmı dil, bir ülkede yasayla belirtilip kabul edilmiş olan dil: Türkiye'de resmi dil türkçedir. || Resmi elbise, giysi, törensel nitelikli toplantılarda giyilmesi zorunlu, belirli nitelikleri olan elbise; üniforma. || Resmi nikâh, dini nikâha karşıt olarak, yasalara göre nikâh memurunca kıyılan ve kayıtlara geçirilen nikâh. || Resmi olmayan, resmen onaylanmamış olan, resmi makamlardan kaynaklanmayan şey için kullanılır; gayri resmi: Seçimlerin resmi olmayan sonuçları alındı. Resmi olmayan kaynaklardan öğrenildiğine göre olaylarda çok sayıda insan öldü.
—Esk. Resim ya da yazıyla ilgili. || Gayri resmi - GAYRİ. || Nim-resmi, yarı resmi.
—Eğit. Resmi eğitim, devlete bağlı öğretim ve eğitim kurumlan tarafından verilen eğitim.
—Huk. Resmi evrak, hukuksal işlemleri belgelemek yetkisine sahip organlarca düzenlenen ya da onaylanan yazı ve belge. || Kamu görevlilerinin görevleri gereği yaptıkları işlemleri içeren belge. (Mahkeme kararlarıyla noterlerin düzenledikleri resmi evrak, aksi kanıtlanıncaya kadar kesin delil sayılırlar.) || Resmi evrakta sahtekârlık - SAHTEKÂRLIK. || Resmi senet - SENET. || Resmi sicil, kimi haklarla hukuksal durumların doğuşunu ya da kanıtlanmasını sağlamak amacıyla devlet tarafından tutulan kütük (tapu sicili, ticaret sicili, nüfus kütüğü vb ). || Resmi şekil - ŞEKİL. || Resmi tasfiye - TASFİYE. || Resmi vasiyetname - VASİYETNAME.
—Postc. Resmi pul, katma ve özel bütçeli resmi dairelerle döner sermayeli kurluşıara aır posıa gonaerııerıne yapıştırılan pul.
Kaynak: Büyük Larousse