Arama

IP Adresi Nedir?

Güncelleme: 28 Ocak 2012 Gösterim: 19.559 Cevap: 3
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
5 Mayıs 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
IP
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

IP adresi (İngilizce: Internet Protocol Address), internete ya da diğer herhangi bir ağa bağlı cihazların, ağ üzerinden birbirlerine veri yollamak için kullandıkları adres. İnternet'e bağlanan her bilgisayara bir IP adresi atanır, diğer bilgisayarlar bu bilgisayara bu adres ile ulaşırlar. Yani iki farklı cihaz aynı yerel ağda olmasa dahi, IP adresi birbirleri ile iletişim imkânı sağlar.
IP adresleri şu anda yaygın kullanımda olan IPv4 için 32 bit boyunda olup, noktalarla ayrılmış 4 adet 8 bitlik sayıyla gösterilirler. Örneğin: 192.167.10.5
Bir internet sayfası sunucusuna, ağ tarayıcısı IP adresi yazarak da bağlanılabilir; ancak bu rakamları yazmak pratik olmadığından IP adresine karşılık gelen bir alan adı sistemi kullanılmaktadır. İnternet Servis Sağlayıcılarında bulunan Alan Adı Sunucularından (DNS -Domain Name System) oluşan bir ağ, hangi alan adının hangi IP adresine karşılık geldiği bilgisini eşler ve kullanıcıları doğru adreslere yönlendirir. İnternet'te trafik Başlıca IP adreslerince sağlanmaktadır.

Kullanılan bilgisayarın IP'sini öğrenme
WindowsXP 'de başlat/çalıştır a tıklandıktan sonra komut satırına
cmd /k ipconfig/all > C:\IP.txt
yazılırsa IP'ye ait bazı bilgiler
c:\ dizininde IP.txt
isimli dosyaya kaydedilerek görülebilir. Ancak bu komut sonucu dönen değerler internette dolaşırken kullanılan IP numarası değildir. Burada yeralan bilgiler, Windows IP yapılandırması ve ethernet bağdaştırıcı yerel ağ bağlantısı (DNS'ye ait bazı bilgiler) ile ilgili bilgilerdir.
İnternette dolaşırken kullanılan IP adresini görmek için IP adresini gösteren sitelerden yararlanılabilir. IP adresi Internet Explorer'da yazılırsa, bilgisayarın 80 portundan bağlanılmış olunur (aksi belirmediği sürece browserlar 80 portuna erişir. Örn: [PayPal Labs] port 6688'e erişir).
Eğer bilgisayarda bir web sunucu yazılımı mevcutsa yayındaki index sayfasını görüntülenir. Ancak çoğu zaman eğer port yönlendirme yapılmamışsa ADSL modemler DHCP sunucusu olarak görev yaptıklarından onların paneline giriş yapılan şifreli alan çıkacaktır. Bilgisayara doğrudan erişebilmek için tarayıcıya "localhost" yazılması yeterlidir (bu genelde 127.0.0.1 manasına gelir). Eğer bilgisayarda ApacheTriad v.s.. sunucu programı yüklü değilse, "Sayfa görüntülenemiyor" sayfası gelecektir.

Dinamik ve Statik adresler
Telefon ile (ADSL veya çevirmeli bağdaştırıcı) internete bağlanan kullanıcının IP adresi çoğu zaman dinamiktir, yani servis sağlayıcıda o an boş bulunan bir IP adresi atanır. Bu yüzden her bağlantıda IP adresinin belli kısımları değişebilir.
Statik IP adresleri olan bilgisayarların adresleri değişmez. Sunucu görevi gören bilgisayarlar için tercih edilir.

IP Adresi Sınıfları
Kullanım alanlarına göre IP Adresleri sınıflandırılır.
Örneğin;
  • A Sınıfı IP Adresleri 1..aaa.bbb.ccc / 127.aaa.bbb.ccc
  • B Sınıfı IP Adresleri 128.aaa.bbb.ccc / 191.aaa.bbb.ccc
  • C Sınıfı IP Adresleri 192.aaa.bbb.ccc - 255.aaa.bbb.ccc aralığındadır. SubnetMask Olarak 255.255.255.0

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
LaDyGaGa - avatarı
LaDyGaGa
Ziyaretçi
12 Ocak 2012       Mesaj #2
LaDyGaGa - avatarı
Ziyaretçi
IP Adresi Nedir?
IP adresi ya da numarası, İnternet de dahil olmak üzere, TCP/IP ağındaki uç noktalara tahsis edilen benzersiz bir kimlik numarasıdır. IP adresi, her birisi 0-255 aralığında değişen dört sekizli rakamdan oluşmaktadır. Statik IP Statik IP adresi, servis sağlayıcı tarafından verilen ve hiç değişmeyen bir IP adresidir. İnternet'teki her bilgisayarın bir adresi vardır ve bu adres IP numarası ile belirlenir. Örneğin İnternet sitelerinin önemli bir bölümünün adresi statiktir. Pratik açıdan İnternet kullanıcılarının ip adreslerinin statik olmasına pek gerek yoktur.
Dinamik IP Dinamik IP adresi, İnternet Servis Sağlayıcı (ISP) tarafından kullanıcıya her internete bağlandığında geçici olarak tayin edilen bir IP adresidir. Büyük bir ihtimalle, sizin IP adresiniz de dinamiktir. İnternet bağlantınızı kesip tekrar bağlanarak bu siteyi yeniden ziyaret ederseniz, IP numaranızın değiştiğini görebilirsiniz. Çoğu bireysel kullanıcının IP adresi bu şekilde dinamiktir.
Sponsorlu Bağlantılar
Candy_Girl - avatarı
Candy_Girl
Ziyaretçi
28 Ocak 2012       Mesaj #3
Candy_Girl - avatarı
Ziyaretçi
IP Adresi
IP adresi (Yani İnternet Protokol adresi), TCP/IP (İletim Kontrol Protokolü/İnternet Protokolü) standardını kullanan bir ağdaki cihazların birbirini tanımak, birbirleriyle iletişim kurmak ve veri alışverişinde bulunmak için kullandıkları benzersiz bir numaradır. İnternet bağlantısı bulunan her cihazın bu cihaza tahsis edilen bir adresi olması gerekir. Bu adres ya da numara, iletilen bilginin doğru adrese gönderilmesini, ya da verinin doğru adresten alınmasını sağlar.
Bugün halen kullanılmakta ve test edilmekte olan iki tür İnternet Protokolü bulunmaktadır: IPv4 ve IPv6:

IPv4

Bu, halen kullanılmakta olan standart İnternet protokolüdür ve 32 bitten, başka bir ifadeyle sekiz bitlik 4 rakamdan oluşur. Bu rakamlar, 0 ila 255 arasında değişir. IPv4 protokolündeki bir adres 1.0.0.0 ila 255.255.255.255 arasında herhangi bir numara olabilir. Bu protokol kullanılarak 4 milyardan fazla adres üretilebilmektedir.

IPv6

Ancak, IP adreslerinin bloklar halinde tahsis edilmesi nedeniyle, birçok IP adres aralığı kullanılamamaktadır, bu nedenle artan ağ kullanıcısı sayısına bağlı olarak, daha büyük bir IP adresine ihtiyaç duyulmaktadır. IPv6 bu ihtiyaçtan doğmuştur. IPv4'ten farklı olarak IPv6, 128 bit genişliğindedir, bu da 2128 adet, başka bir ifadeyle 3 x 1038 adet benzersiz adres demektir.

IP adresi ne işe yarar?

IP adresi ya da numarası, bugün suçluların takibinden online satış ve pazarlamaya kadar çok çeşitli alanlarda yaygın olarak yararlanılan bir veridir. IP numarasına bakarak kullanıcının bulunduğu ülkeyi, kenti, enlem ve boylamı ve ISS'yi (İnternet Servis Sağlayıcısı) belirlemek mümkündür. Bu amaçla on binlerce IP numarasının bulunduğu büyük veritabanlarına ve IP numarasına denk düşen ülke, kent, ISS gibi verileri alacak program koduna ihtiyaç duyulmaktadır.
  • Sayfanın, ziyaretçinin ana dilinde ve para biriminde gösterilmesi
  • Ziyaretçilerin, coğrafi bölgeye göre farklı sayfalara yönlendirilmesi
  • Sayısal hakların yönetimi
  • Şifre paylaşımının ve hizmet istismarının önlenmesi
  • Kredi kartı dolandırıcılığının önlenmesi
  • İnternet ziyaretçi trafiği istatistiği ve analizi
  • Online formlarda ülkeyle ilgili formun otomatik olarak seçilmesi
  • İş yapmak istemediğiniz ülkelerden erişimin engellenmesi
  • Satışların ve bağlantı tıklama oranının (click-through) artırılması için coğrafi hedefleme (geo targeting)
Bugün dünyada, bu tür büyük veritabanları oluşturan ve düzenli olarak güncelleyen firmalar mevcuttur. Ancak bu tür verilerden yararlanmak için ciddi tutarlara varan aylık abonelik ücretleri ödemek gerekmektedir. IP-numaram olarak, IP adresi ve ülke gibi bilgileri kendi sitelerinde ziyaretçilerine göstermek isteyen site yöneticileri için ücretsiz bir hizmet veriyoruz. Sitene Ekle sayfamızda yer alan kodlardan dilediğinizi kopyalayıp sitenizde uygun bir yere eklemeniz halinde, ziyaretçilerinizin IP adresini sayfalarınızda gösterebilirsiniz.

IP adresinden Kimlik Bilgileri!

Değerli bir ziyaretçimiz, IP adresinden kesin kimlik, telefon ve adres bilgilerine ulaşılıp ulaşılamayacağını soruyor. Aynı türden soruların olabileceği düşüncesiyle, genel bir bilginin daha yararlı olacağı kanısına vardık:
  • Eğer IP adresi statik ise ve bir alan adı ile ilişkilenmiş ise, yani sadece söz konusu alan adına (siteye) tahsis edilmiş ise, IP adresinden alan adına ve oradan da whois bilgileri doğru ise diğer kimlik bilgilerine ulaşmak mümkündür.
  • Eğer IP adresi bir site ile ilişkili, ancak paylaşımlı bir IP adresi ise (Shared IP), bu durumda aynı IP üzerinde birden fazla site bulunacağı için, sadece söz konusu IP tahsisini yapan hosting servisinin ayrıntılarına ulaşılabilir.
  • Eğer IP adresi bireysel kullanıcının internet bağlantısıyla ilişkilenen bir IP ise, bu durumda bireysel kullanıcı normal yollardan yukarıdaki türden bilgilere ulaşamaz. IP adresinden ulaşabileceğiniz en ayrıntılı bilgi, İnternet Servis Sağlayıcının adres ve irtibat bilgileri olacaktır. Yani, sitenizi ziyaret eden veya size email atan birisinin IP'sinden yola çıkarak o kişiyi bu türden programlarla tespit edemezsiniz.
Bu konuda yapabileceğiniz tek şey, eğer bir istismar veya İnternet suçuyla karşı karşıya iseniz, ilgili servis sağlayıcının istismarla ilgili birimiyle irtibat kurmanızdır, çünkü söz konusu adres bilgileri sadece onların kayıtlarında vardır. Bu tespit işlemini savcılıklar aracılığıyla (suç duyurusu) da yapabilirsiniz
JamioNe - avatarı
JamioNe
Ziyaretçi
28 Ocak 2012       Mesaj #4
JamioNe - avatarı
Ziyaretçi
IP adresi senin bilgisayarının kimliğidir.

Benzer Konular

21 Temmuz 2007 / hellboy726 Bilgisayar
14 Ekim 2010 / Misafir Soru-Cevap
4 Ocak 2017 / merve93 Cevaplanmış
2 Ekim 2009 / Misafir Soru-Cevap