Arama

ATM Nedir?

Güncelleme: 10 Mart 2013 Gösterim: 37.240 Cevap: 2
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
6 Mayıs 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
ATM
-1-
Sponsorlu Bağlantılar
Eşzamansız Aktarım Modu
Vikipedi, özgür ansiklopedi
ATM (Asynchronous transfer Mode), bir paket anahtarlama teknolojisidir. ATM, verileri byte büyüklüğünde hücrelere (cell) ayırır ve aynı anda 53 hücrelik paketler halinde iletir. ATM, daha çok donanım tabanlıdır ve yüksek veri işleme/iletme hızları elde edilebilir. En çok kullanılan standart hızlar, 155 Mbps ve 622 Mbps'dir. 10 Gbps hızlara kadar da çıkılmıştır (1996 sonu itibarıyla). ATM, BISDN protokolünün de en temel elemanıdır.
ATM, Asynchronous Transfer Mode (Eşzamansız Aktarım Modu), verileri, 53 byte sabit büyüklüğünde hücreler halinde ileten bir ağ tekniğidir. Veri iletimi için paket anahtarlamanın bir türü sayılabilecek bir yöntem olan hücre aktarımı (İngilizce; cell relay) tekniğini kullanır. Bu teknik sanal devreler oluşturarak devre anahtarlamanın avantajlarından da faydalanır.

Gelişimi
ATM, broadband ISDN'nin 1970'li ve 1980'li yıllarda gelişiminde yeralmış bir teknolojidir. Teknik olarak paket anahtarlamanın (İngilizce; packet switching) evrimleşmiş bir hali olarak düşünülebilir. Beklenilenin aksine yerel ağlarda kullanımı kısıtlı kalmış, günümüzde daha çok iletişim ve bilgisayar ağları arasında hızlı omurga (İngilizce; backbone) yapıları oluşturmak için kullanılır olmuştur.

Özellikleri
ATM ile yüksek veri işleme/iletme hızları elde edilebilir. En çok kullanılan standart hızlar, 155 Mbps (HDTV için) ve 622 Mbps dir ve, 10 Gbps hızlara kadar da çıkılabilmiştir (1996 sonu itibariyle). ATM ağlarının üstün hız performansı yöneltmenin donanım tabanlı gerçekleşmesinden, paketlerin de sabit büyüklükte ve küçük olmasından kaynaklanmaktadır. Sabit büyüklükteki kısa paketleri donanım ile anahtarlamak (İngilizce; switching) değişken büyüklükteki paketleri yazılım ile yöneltmekten çok daha hızlıdır (mesela IP paketleri). Ayrıca paketler küçük olmaları sebebiyle bant genişliğini uzun süre işgal etmezler. Bu tür veri alış verişi sırasında anahtarlama/yöneltme yapan ağ donımlarına ATM anahtarı adı verilir.
ATM, B-ISDN protokolünün temel öğelerindendir.

Çalışma Şekli
ATM ağları bağlantı kaynaklı olduklarından, taraflaradan biri veri iletişimini başlatmak için önce bir bağlantı kurulum paketi gönderir. Kurulum paketi geçtiği ATM anahtarlarına bağlantının varlığı ve ihtiyaç duyduğu kaynaklar hakkında bilginin kaydolmasını sağlar. Bu bağlatıya sanal devre yol bilgisine de sanal yol adı verilir. Bağlantıya duyulan ihtiyaç geçici değilse, bilgiler devamlı olarak anahtarlama tablolarında saklı tutulur. Bu tür devamlı bağlatılara kalıcı sanal devre denir. Her bağlantının sadece kendine ait bir kimlik bilgisi vardır.
Bağlantı kurulduğunda her iki taraftan biri veri göndermeye başlayabilir. Veriler 5 byte başlık ve 48 byte bilgi olmak üzere 53 bytelık hücrelere dönüştürülürler. Başlık, bağlantı kimliğini de içerdiğinden, ATM anahtarları gelen hücreleri ne tarafa iletmeleri gerektiğini bilirler. Bu yüzden bütün hücreler aynı yolu takip ederler. Her ne kadar hücreler belli bır sırayı takip etseler de, hücrelerin hedefe varıp varmadığı genelde kontrol edilmez.
ATM, daha çok donanım tabanlı olmasına rağmen OSI Modelinin 1., 2. ve 3. katmanları ile karşılaştırılabilir tanımlamalar içerir. Bunlar Fiziksel Katman, ATM katmanı ve ATM Uyum Katmanı olarak adlandırılırlar.

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
6 Mayıs 2009       Mesaj #2
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
ATM
-2-
Sponsorlu Bağlantılar
Otomatik Vezne Makinesi
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Otomotik vezne makinaları ya da kısaca ATM (İng. Automated Teller Machine), günümüzde ticari bankalar tarafından kullanılmakta olan bir dağıtım kanalı olup, önceleri sadece para ödeme ve ekstre basma gibi basit hizmetler sunabilirken, günümüzde, para yatırma, EFT, fatura ödeme ve yatırım enstrümanları kullanımı gibi birçok konuda müşterilere hizmet vermektedir.
Tokyo Metrosundaki bir ATM cihazı
800pxatmshinginkotokyon

ATM cihazlarının geçmişine bakıldığında, tam anlamı ile ilk ATM sayılabilecek cihaz 27 Haziran 1967 tarihinde De La Rue firmasınca Barclays Bankası için üretilerek, Londra'nın Enfield Kasabası'nda hizmete sunulmuştur.
Çoğunlukla üzerinde manyetik bir banda sahip plastik kartlar ile işlem yapılabilen ATM'lerde, işlemlere başlanmadan önce kullanıcı'dan karta ait şifre (PIN) talep edilerek güvenli giriş temin edilmektedir. Bunun yanısıra yıllar geçtikçe, ATM cihazlarına kartsız işlem menüleri de dahil edilerek işlem çeşitliliği arttırılmıştır.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
10 Mart 2013       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ATM aşağıdaki anlamlara gelebilir:
ATM (Asynchronous Transfer Mode-Eşzamansız Aktarım Modu), 1980'lerin sonunda bulunan bu teknoloji standardı sayesinde network üzerinde her tür data (tv sinyali,telefon hattı,veri v.b.) network donanımları yardımıyla önce parçalanıp sonra bütünleşme sayesinde çok daha hızlı taşınabilinir olmuştur.
ATM (İngilizce Automatic Teller Machine), Bankamatik olarak da bilinen otomatik vezne makinesi.
Atmosfer (birim) ("atm"), atmosfer basıncı birimi.
Mayınlar Not: ATM (Anti Tank Mine), "Anti tank mayını" sözcüklerinin baş harflerinden oluşur.
ATM-6 ve ATM-7 mayını, Avusturya yapımı anti-tank mayını.
ATM 2000E, Avusturya yapımı anti-araç mayını.
ATM 96 mayını, Avusturya yapımı tanksavar mayın.
ATM-72 mayını, Kuzey Kore yapımı tanksavar mayın.
ATM-74 mayını, Kuzey Kore yapımı tanksavar mayın.

Benzer Konular

29 Kasım 2011 / Misafir Soru-Cevap