Arama

Prens Nedir?

Güncelleme: 9 Aralık 2015 Gösterim: 2.798 Cevap: 1
Breath - avatarı
Breath
Ziyaretçi
3 Haziran 2009       Mesaj #1
Breath - avatarı
Ziyaretçi
Prens

isim Fransızca prince

Sponsorlu Bağlantılar
1 . Hükümdar ailesinden olan erkeklere verilen unvan:
"Hanedan prenslere dair başka hatıram yoktu."- F. R. Atay.

2 . Bir prensliğin başında bulunan kimse.

3 . Bazı ülkelerde en yüksek soyluluk unvanı.

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
9 Aralık 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
PRENS a. (fr. prince; lat. princeps,-ipis, birinciden).
1. Bir hükümdarlığa sWıip erkek. (Bk. ansikl. böl. Tar)
Sponsorlu Bağlantılar
2. Bir hükümdar ailesine mensup erkek.
3. Fransa' da en yüksek soyluluk unvanı.

—Tar. Krallık prensi, kralın erkek vârisi, veliaht. || Soydan prens, bir hükümdar ailesinde erkek tarafından gelen prens.

—ANSİKL Geç imparatorluk sonunda kaybolan prens unvanı Ortaçağda küçük bir devletin hükümdarını belirtmek üzere, latince biçimiyle (prİnceps), yeniden ortaya çıktı: 774'te, Benevento'nun lombardialı dükü Arechis, Pavia monarşisinin yıkılmasıyla bağımsızlığına kavuşunca prİnceps unvanını aldı. Daha sonra, Benevento prensliğinin parçalanması sırasında (IX. yy.), Capua ve Salerno prenslikleri ortaya çıktıysa da, bunlar bir süre sonra Roberto Guiscardo tarafından ilhak edildiler (XI.-XII. yy.). Bu unvan hıristiyan Doğu'ya büyük bir olasılıkla Normanlar tarafından götürüldü: nitekim burada 1098-1268 arasında Antakya" prensliğine ve ayrıca Celile ya da Taberiye prensliğine rastlanır. İtalya'da, Ortaçağ'ın sonundan itibaren prenslik unvanları çoğalmaya başladı (Roma, Napoli, Sicilya prensleri).
Almanya’da, prens (FCırst) önceleri yalnızca bir görevliydi (dük, markgraf, saray kontu, kont); verasetle intikal hakkını ancak XII. yy.'da elde etti. 1180'den sonra, imparatorluk şansölyesi, prens unvanını, ancak doğrudan doğruya imparatora bağlı ve imparatorluk diyet meclisine (Reichstag) katılmakla yükümlü vasallere veriyordu. Bunların sayısı durmadan arttığı için, sonunda Altın mühürlü ferman (1356) ile içlerinden yalnız yedi tanesine imparatoru seçme hakkı tanındı; basit prensler ise, artık Reichstag'ın ikinci meclisini oluşturmaya başladılar. XVI. yy.'ın başında, otuz kadar kilise prensiyle (başpiskopos, piskopos, başrahip, tarikat başkanı) altmış kadar laik prens bulunuyordu. Prensin zaten büyük olan özerkliği, Westfalen antlaşmalarının da (1648) gösterdiği gibi, XVII. yy.'da daha da genişledi 1803 imparatorluk fermanı'yla hemen bütün kilise prenslikleri laikleştirildi ve laik prensliklerden bir bölümünün dolaylı olarak imparatora bağlanmasına olanak sağlandı. Nihayet, imparatorlukla birlikte (ağustos 1806), Almanya’da prenslik unvanı da ortadan kalktı.
Rusya'da prens ya da knyaz' unvanı, 1917'ye kadar sürdü.
Fransa’da Charles V, soydan prensler sınıfını kurdu. Bazı derebeyi aileleri, Ortaçağ'ın sonundan beri, prenslik unvanına sahip olduklarını ileri sürdülerse de, onlara bu payeyi veren belgeleri hiçbir zaman ortaya koyamadılar. Bununla birlikte kral, bazı ailelerin (Broglie, Bauffremont) Kutsal imparatorluk zamanında verilmiş bir prenslik unvanını taşımalarına müsaade etti. Devrimin kaldırdığı (1790) bütün unvanları yeniden ihdas eden (1808) Napolöon, bütün yüksek mevki sahiplerine ve bazı mareşallere prens unvanı verdi ve bunu soyluluk hiyerarşisinin en üst dere cesi yaptı.
OsmanlI imparatorluğu'nda prens unvanı, Batı etkisiyle son dönemlerde hanedanın bazı erkek mensupları tarafından gayri resmi olarak kullanıldı.


Kaynak: Büyük Larousse


Benzer Konular

10 Şubat 2016 / Jumong Siyaset ww
23 Şubat 2007 / KisukE UraharA Hayali Karakterler
11 Haziran 2012 / KisukE UraharA Siyaset tr
26 Mayıs 2010 / ThinkerBeLL Asker ww