Arama

Teşrik Nedir?

Güncelleme: 11 Eylül 2016 Gösterim: 5.973 Cevap: 2
MaRCeLLCaT - avatarı
MaRCeLLCaT
Ziyaretçi
12 Haziran 2009       Mesaj #1
MaRCeLLCaT - avatarı
Ziyaretçi
teşrik
isim, eskimiş (teşri:ki) Arapça teşr³k
Yaptığı bir işe bir kimseyi ortak etme.
Sponsorlu Bağlantılar
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
9 Ağustos 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
TEŞRİK, -ki a. (ar. şirk’ten teşrik). Esk.
1. Yapılacak ya da yapılmakta olan bir işe birini ortak etme, beraber çalışma.
Sponsorlu Bağlantılar
2. Tann'ya ortak koşma.
3. Teşrik etmek. ortak etmek, bir işte birleştirmek.
4. Teşriki mesai — TEŞRİKİMESAİ.

TEŞRİK
, -kı a. (ar. şark 'tan teşrik) Esk.
1. Pastırmanın güneşe bırakılarak kurutulması.
2. Eyyam-üt-teşrik, çölde Bedevilerin kurban etlerini kuruttukları zilhicce ayının on, on bir, on iki ve on üçüncü günleri.

—isi. Teşrik tekbirleri, kurban bayramı are- fesinin sabah namazının ardından başlayıp dördüncü günü ikindi namazının sonuna kadar her vakit namazının sonunda okunan tekbir. (Şöyledir: “Allahü ekber, Allahü ekber. La ilahe illallahü vallahü ekber. Allahü ekber ve li'llahilhamd" Bu tekbirleri her müslümanın okuması vaciptir. Namazlardan biri kılınmayıp kaza edilirse ardından yine teşrik tekbiri okunması gerekir.)

Kaynak: Büyük Larousse

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
11 Eylül 2016       Mesaj #3
perlina - avatarı
Ziyaretçi

Teşrik Tekbiri



Teşrik kelime anlamı olarak doğuya doğru gitmek, parlamak, eti güneşe sermek demektir. Teşrik tekbiri, Kurban bayramı günlerinde farz namazlardan sonra getirilen tekbirlerdir. Kurban Bayramının ilk gününe "yevm-i nahr", diğer üç güne ise "eyyâmü't-teşrîk (teşrîk günleri)" denir. Bayramdan bir gün önceki güne de "arefe günü" denir.

Arefe günü sabah namazından itibaren bayramın dördüncü gününün ikindi namazına kadar, yirmi üç farz namazının arkasından birer defa Teşrik Tekbiri getirilir

İlk nasıl başladı?


Teşrîk tekbirlerinin başlangıcı Hz. İbrahim'in oğlu İsmail'i kurban etme olayına kadar uzanır. İbrahim (a.s), gördüğü sahih rüya üzerine oğlunu Allah yolunda kurban etmeye karar verir. Kurban hazırlıkları sırasında Cebrail (a.s) gökten buna bedel olarak bir koç getirir. Dünya semasına ulaştığında Cebrail (a.s); "Allahu ekber Allahu ekber" diyerek tekbir getirir. İbrahim (a.s) bu sesi işitince başını gökyüzüne çevirir ve onun bir koçla geldiğini görünce; "Lâ ilâhe illâllahu vallahu ekber" diye cevap verir. Bu tekbir ve tevhîd kelimelerini işiten ve kurban edilmeyi bekleyen İsmail (a.s) da; "Allahu ekber velillâhi'l-hamd" der. Böylece kıyamet gününe kadar sürecek büyük bir sünnet başlatılmış olur (es-Saffât, 37/102, 107; İsmail" maddesi; el-Mavsılî, el-İhtiyar li Ta'lîli'l-Muhtar, Kahire (t.y), I, 87, 88).

Tekbirlerin yirmi üç vakit okunması Ebû Yusuf ile İmam Muhammed'e göredir. Fetvâ da buna göre verilmiştir. Ebû Hanîfe'ye göre, teşrîk tekbirleri arefe günü sabah vaktinden, bayramın ilk günü ikindi vaktine kadar olan sekiz vakit farz namazlarının arkasından getirilir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.