Arama

Şurup Nedir?

Güncelleme: 11 Eylül 2015 Gösterim: 3.798 Cevap: 1
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
17 Haziran 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Şurup -bu
TDK, Türk Dil Kurumu
Sponsorlu Bağlantılar

isim Arapça şur°b
1 .
Çok kaynatılarak koyulaştırılmış şerbet:
"Sen hele şu kadayıfın şurubuna bir göz atıver."- A. İlhan.
2 . Çeşitli meyve özleri ve şekerin kaynatılmasıyla elde edilen içecek:
"Vişne şurubu."- .
3 . İçinde çok miktarda şeker bulunan koyu sıvı kıvamda olan ilaç:
"Kuvvet şurubu."- .
Birleşik Sözler
  • ahududu şurubu
  • elma şurubu
  • kızılcık şurubu
  • vişne şurubu

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
11 Eylül 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
ŞURUP a. (ar. şürb, İçmek'ten şurüb).

Sponsorlu Bağlantılar
1. Çok kaynatılarak koyulaştırılmış bol şekerli sıvı, koyu şerbet; Kadayıfın şurubu hazır mı?
2. Tedavide kullanılan sıvı preparat biçimi. (Ağırlığının üçte ikisini oluşturan şeker, şurubun dayanıklılığını, kıvamını sağlar ve ona hoş bir lezzet verir.) (Bk. ansikl. böl. Eczc.]

—Polim. Bir önpolimerden ya da bir monomer içinde çözünmüş bir polimerden oluşan az-çok ağdalı sıvı. (Birinci duruma örnek olarak sertleşmemiş fenoplastlar [resoller] ya da aminoplastlar, ikinci duruma ise stiren içinde çözündürülen doymamış poliyesterler verilebilir Şurup, cam doku gibi ya taşıyıcı bir malzemeye emdirilir ya da odun tozu gibi çok ince maddelerin topaklaştırılmasına yarar ve genel olarak pişirme tekniğiyle sertleştirilir.)

—Şek. san. Şeker fabrikalarında şeker yapmakta kullanılan derişik şekerpancarı ya da şekerkamışı şırası. || Şurup tutucu, buharla sürüklenen şekerli sıvı damlacıklarını tutmak için, buharlaştırma kazanlarına, pişirme aygıtlarına yerleştirilen zikzaklı çubuk takımı.

—ANSİKL. Eczc. Basit şurup, yani şekerli şurup kullanılacağı yere göre ya soğukta ya da sıcakta hazırlanır. Yoğunluğu 20 °C’ta 1,32'dir. Meyve sularının, etken maddelerin ya da konsantre bitki özütlerinin katılmasıyla bileşik şurupların hazırlanmasında kullanılır.

—Şek. san. Şuruplar soğuk ya da sıcak olarak hazırlanır; sade ya da bileşik olmak üzere iki çeşidi vardır. Şurup yapımında rafine kesme şeker ya da toz şeker kullanıldığı gibi, bu ikisinden biri glikoz eklenmiş olarak da kullanılabilir. Şeker şurubu % 55-75 şeker içeren derişik bir çözeltidir. Kamıştan şeker yapımı sırasında ara ürün olarak bakir şurup denen bir şurup hazırlanır Şeker rafinelerinde yeşil şuruplar işlenir.

Kaynak: Büyük Larousse