Arama

Vaaz Nedir?

Güncelleme: 29 Haziran 2015 Gösterim: 3.812 Cevap: 2
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
19 Haziran 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Vaaz

Sponsorlu Bağlantılar
isim, din b. (***) Arapça va¤©

Cami, mescit vb. yerlerde vaizlerin yaptığı, genellikle öğüt niteliği taşıyan dinî konuşma.


Atasözü, deyim ve birleşik fiiller
  • vaaz etmek
  • vaaz vermek

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Bachata - avatarı
Bachata
Ziyaretçi
7 Haziran 2013       Mesaj #2
Bachata - avatarı
Ziyaretçi
Vaaz Nedir?
MsXLabs & Dini Kavramlar Sözlüğü
Sponsorlu Bağlantılar

Nasihat ve öğüt anlamına gelen va'z, İslâmî bir kavram olarak, kalbi yumuşatacak konularda iyiliği hatırlatma demektir. Yapılan va'zlardan amaç, insanları dinî yönden aydınlatmak, onları, ibadetlerini eksiksiz ve yanlışsız yapabilmelerini sağlayacak şekilde bilgilendirmektir. İnsanları iyiliğe çağırıp, kötülüklerden sakındırmak dinî bir görev olduğundan (Âl-i İmrân, 3/104.) Müslümanlıkta va'zın önemi büyüktür. Kur'ân'da, "Rabbinin yoluna hikmet ve güzel öğütle davet et." (Nahl, 16/125) buyrulmak suretiyle yapılan va'zlarda uyulması istenilen metod ortaya konmuştur. Hz. Peygamber de bir hadisinde peşi peşine üç defa, "Din nasihattır..." (Buhârî, Ahkâm, 43; Müslim, İmân, 22) buyurarak samimi olmanın ve anlatılan hususlara öncelikle kişinin kendisinin uymasının yapılan va'zların etkili olmasındaki önemine işaret etmiştir. Va'z eden kimseye vâiz denir.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
29 Haziran 2015       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
VAAZ ya da VAİZ a. (ar. va’z).
1. Tapı nılan yerlerde din adamlarının kutsal kitaplar’a dayanarak yaptıkları konuşma, verdikleri dinsel öğütler. (Bk. ansikl. böl.)
2. Öğüt vermek amacıyla yapılan, çoğu zaman can sıkıcı ahlaki konuşma: Annesinin bitmez tükenmez vaazlarını dinlemekten bıkmıştı.
3. Vaaz etmek, dinsel nitelikli öğütler vermek. || Vaaz vermek, cami, mescit vb, yerlerde dinsel konularla ilgili konuşmalar yapmak.

—ANSİKL. Vaaz verene vaiz, konuşmanın yapıldığı yüksekçe yere de kürsü denir. Müslümanlıkta vaaza genellikle Allah'a hamd, Hz. Muhammet’e salat ve selam, müminlere dua anlamını içeren sözlerle başlanır. Konuyla ilgili bir ya da birkaç ayet ve hadis okunduktan sonra ana konuya geçilir. Vaazın ne zaman verileceği konusunda belirlenmiş bir kural yoktur. Bununla birlikte Hz. Muhammet'in yaptığı gibi, daha çok cuma ve bayram günlerinde, ramazan ayında, camilerin kalabalık olduğu tatil günleri ile öteki özel günlerde vaaz verilmesi gelenek halini almıştır. Selatin camileri ile öteki merkezi camilerde haftada üç kez, hatta ramazanda her gün bir ya da birkaç vakit vaaz programları uygulanır. Günümüz Türkiye’sinde bu programlar Diyanet işleri başkanlığı’nın yönetim ve gözetimi altında müftülükler tarafından özel yasa ve yönetmeliklere göre yürütülmektedir.

Kaynak: Büyük Larousse

Benzer Konular

17 Aralık 2012 / yeskaraa Cevaplanmış
6 Ekim 2011 / Misafir Cevaplanmış
31 Aralık 2015 / Misafir Soru-Cevap
19 Haziran 2009 / ThinkerBeLL Rüya Tabirleri