Arama

Yolculuk Nedir?

Güncelleme: 27 Haziran 2015 Gösterim: 5.651 Cevap: 1
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
20 Haziran 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Yolculuk -ğu

Sponsorlu Bağlantılar
isim

1 .
Ülkeden ülkeye veya bir ülke içinde bir yerden bir yere gidiş veya geliş, gezi, seyahat, sefer:
"Ertesi gün başladı gün doğmadan yolculuk."- F. N. Çamlıbel.
2 . Bu gidiş gelişte geçen süre.
3 .
Herhangi bir taşıtla bir yere gidip gelme:
"Yolculukla ilgili işlemleri tamamlarken, koltuğuna oturtmuştuk onu."- N. Cumalı.
Atasözü, deyim ve birleşik fiiller
  • yolculuk etmek
Birleşik Sözler
  • demir yolculuk
  • mavi yolculuk
  • orta yolculuk
  • son yolculuk
  • ahiret yolculuğu

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
27 Haziran 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
YOLCULUK a.
1. Genellikle uzak bir yere iş, eğlence, inceleme, araştırma vb. amaçlarla gidip, gelme; gezi, seyahat: Avrupa yolculuğu. İş yolculuğu. Yolculuğu sevmek. Yolculuğunuz nasıl geçti?
Sponsorlu Bağlantılar
2. Herhangi bir taşıtla bir yere gidiş ya da geliş: Tren yolculuğu. Otobüs yolculuğu.
3. Yolculuk etmek, yapmak, bir yerden başka bir yere gitmek ya da gelmek: Bu sıcakta otobüsle yolculuk etmek beni çok yordu; uzak yerleri gezip dolaşarak görmek: İtalya'ya yaptığımız yolculuk çok eğlenceli geçmişti. || Son yolculuk, ölüm.

—Masonl. Bazı rrtlerde, gizli derneklere girmek isteyenlerle, bir alt dereceden bir üst dereceye ulaşmak isteyen dernek üyelerinin geçmek zorunda olduğu sınamalar.

—Taşımac. Şehir taşımacılığında, tek bir araçtan yararlanan (otobüs, metro, tramvay vh) tek bir kişi tarafından katedilen yolu esas alan yolcu trafiğini hesaplama temel birimi.

—ANSİKL. Ed. Yolculuk notları. İ.Ö. XIV. yy.'dan kalma, Mısır'ı anlatan anonim bir yapıttan, çağdaş yolculuk notlarına, ünlü yazarların (Montaigne, Goethe) ve kâşiflerin (Kristof Kolomb, Bougainville, Mungo Park) kaleme aldıkları da içinde olmak üzere, yolculuk notları illa edebi değer taşıması gerekmeyen, bir dönemin mekânsal ve düşsel değişikliklerini gösteren bir ifade biçiminin doğmasına yol açmıştır. Tipkı etnolojinin özetten yola çıkarak özgün bir tip yaratabildiği gibi (Michel Leiris’in TAfrique fantöme'u), Joseph Conrad Karanlığın yüreği (Heart of Darkness, 1902) adlı yapıtında Afrika'yı ustalıkla anlatmasını Livingstone'a borçludur Yolculuklarda kullanılan araçlar ve egemen dünyayı algılama anlayışı zamanla değiştiğine göre, gezi notlarına biçimini verecek olan da yolculuğun hangi taşıtla ve nereye yapıldığıdır. Kristof Kolomb’un yolculuk notları, bir yandan kendi içinde bu anlayışta bir reform niteliği taşırken, öte yandan hıristiyanlıktan ve ispanya'dan ayrı tutulamaz bir mekânsal düzenin açıkça var olduğunu söylemekten geri kalmaz. Bilimsel seferler (Darvvin), sömürge fetihleri (Stanley, Brazza) gerçeğin ortaya çıkarılmasında kültürün ve bilgi kuramının kesin bir rolü olduğunu gösterir: çünkü bilinmeyen orada gerçek bir yeni dünya ise, burada da hem egzotizmin imgesi, hem keşfin ve fethin yasallaştırılmasıdır. Araştırma her zaman başkalarının sırtından geçinme tarzıdır: yolculuğu yapan kişinin gittiği yerlerin bir tür dökümü niteliğinde ki yolculuk notları, yolculuğa komuta eden kişinin kimliğini ele verir. ( -* GEZİ.)


Kaynak: Büyük Larousse


Benzer Konular

16 Mart 2015 / akA_G-JoY Parapsikoloji
13 Mayıs 2012 / Misafir Soru-Cevap
20 Haziran 2009 / ThinkerBeLL Rüya Tabirleri