Arama

Nirvana Nedir?

Güncelleme: 1 Ocak 2016 Gösterim: 7.597 Cevap: 1
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
2 Mayıs 2008       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın

Nirvana (Sanskritçe: Nirvāna, निर्वाण), Sanskrit dilinde "dışarı" anlamına gelen "nir" ve "esmek,üflemek,nefes vermek" anlamındaki "va" sözcüklerinden türetilmiş olup, Doğu dinlerinde, mistizminde ve Hint Teozofi'sinde manevi kurtuluş'u belirtmek üzere, sözcük anlamıyla "dışarı esmiş", "dışarıya üflenmiş" anlamına gelir.
Sponsorlu Bağlantılar

Çeşitli Sistemlerde Nirvana Kavramı

* Hinduizm'de ve yoga felsefesinde nirvana kişinin yeryüzünde tekrar doğma ihtiyacından kurtulacak derecede gelişmiş, olgunlaşmış olması anlamında ele alınır.

* Budizm’in temel ilkelerinden birini oluşturan nirvana, Gautama Buda'ya göre, Dünya'yı ilgilendiren karma yasasına (nedensellik kuralı) artık bağlı olmayacak derecede her şeyden arınmış olmak, tüm karmik telafilerini gidermiş olmaktır. Gautama Buda ıstıraplarınızın nedeni geçici olan dünyasal unsurlara bağlanmanız, maddi isteklerinizdir der. Bu bakımdan, nirvana arzuların, maddi isteklerin sönmesi ve dolayısıyla ıstırapların, acıların, nefretin sönmesi anlamına da gelir. Daha açık bir deyişle, Budist felsefeye göre, Dünya bir çile yeridir; insan iyilik yaparak yaşamalı, zulüm etmekten kaçınmalı, daha da önemlisi vicdanının sesini dinlemelidir.

* Budist Asanga'ya göre, nirvana öte-aleme ait bir ödül olmayıp, insanların ruhsal gelişim sonucunda yeryüzünde erişebilecekleri bir haldir; bu, saf bilinçlilik halidir.




Son düzenleyen _KleopatrA_; 12 Şubat 2010 18:30 Sebep: başlık düzenlenmiştir.
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
1 Ocak 2016       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
NİRVANA a. (acıdan kaçma anlamına gelen sanskritçe söze., pali dilinde nibba- na). insanı acı çekme, yanılsama (maya) ve bilgisizlik (avidya) durumundan kurtaran ve bu dünyadaki tüm isteklerin silinmesiyle gerçekleşen durum. Hindu felsefesinde, tenasühler çevriminden kurtulma ve brahman durumunun gerçekleşmesi anlamına gelen moksa terimiyle adlandırılan nirvana, bu terimi uyanıklık durumunu (bodhi), yani doğuş ve yeniden doğuşun ana nedeni olan her türlü isteğin silinme durumunu (trişna) betimlemek için kullanan buddhacılıkta büyük önem taşır.

Sponsorlu Bağlantılar
-—Psikan. Nirvana ilkesi, DEĞİŞMEZLİK İLKESl'nin eşanlamlısı.

Kaynak: Büyük Larousse


Benzer Konular

14 Ağustos 2009 / Arkadash Soru-Cevap
10 Haziran 2013 / mstf_krl Arşive Kaldırılan Konular