Arama

Abaküs Nedir?

Güncelleme: 10 Haziran 2013 Gösterim: 4.390 Cevap: 2
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
13 Ağustos 2009       Mesaj #1
ener - avatarı
Ziyaretçi
abaküs
isim, matematik Fransızca abacus
Sponsorlu Bağlantılar

1 . Sayı boncuğu.
2 . mimarlık Sütun başlığının üstüne yatay olarak konan ve kenarlarından biraz dışarı taşan taş blok.

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
28 Mart 2011       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Abaküs
Sponsorlu Bağlantılar
Çok eski çağlardan beri bilinen basit bir hesap aracı. Yakın Doğu kökenli olduğu sanılan abaküs, bir zamanlar aritmetik hesaplar için Avrupa ve Kuzey Afrika'da yaygın olarak kullanılırdı. Abaküs, bir çerçeveye gerilen paralel tellere geçirilmiş hareketli boncuklardan oluşur. Her boncuk grubu, sayısal bir basamağı temsil eder.

Abaküs
Sütun başlığının üstünde bulunan ve kenarları başlıktan dışarı taşan mermer ya da taş tabla. İlk kez klasik Yunan Dor düzeninde, daha sonra İyon ve Korint düzenlerinde, Roma, Roman ve Gotik mimarîsinde kullanıldı.

Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

AndThe_BlackSky - avatarı
AndThe_BlackSky
VIP VIP Üye
10 Haziran 2013       Mesaj #3
AndThe_BlackSky - avatarı
VIP VIP Üye
Abaküs Nedir?

Abaküs, abak ya da çûrkü olarak da bilinir, çağdaş hesap makinelerinin ve bilgisayarların atası sayılan hesap aygıtı. Büyük bir olasılıkla Babillilerin buluşu olan abaküs, yüzyıllar boyunca ticarette büyük önem taşımıştır.

Sözcük, Sami dil grubuna ait dillerin birinden, bir olasılıkla Ibranice “toz silmek” anlamına gelen ibek (ya da “toz” anlamına gelen abak) sözcüğünden türemiş, daha sonra Yunancadaki abakos biçimini almıştır. Üstüne yazı yazmak amacıyla kullanılan kum (“toz”) yüzey, sonradan üzerinde satır-lann yer aldığı ve bu satırlarda her birinin konumu birler, onlar, yüzler gibi sayısal bir değeri gösteren taşlann bulunduğu bir levhaya dönüşmüş olabilir. Romahlann kul-
landığı abaküste, taşlann istenen sıralar üstünde kaydırılmasına yarayan oluklar vardı. Bugün de kullanılan yaygın bir biçiminde ise sayısal değerleri tellere dizili boncuklar gösterir.

Çin abaküsünde, enlemesine bir çubukla ortadan ikiye ayrılmış olan çerçevenin üst bölümündeki iki boncuktan her biri 5 birimi, alt bölümdeki beş boncuktan her biri ise 1 birimi simgeler. Toplama yapmak için, gerekli boncuklar ayırma çubuğuna doğru kaydınlır. Resimdeki çubukta gösterilen sayı 7.230.189’dur. Genellikle geniş bir hesap tahtası biçiminde olan abaküs, ortaçağ boyunca Avrupa ve Arap dünyasında olduğu kadar Asya’da da yaygın bir biçimde kullanılmış, Japonya’ya ise ancak 16. yüzyılda girmiştir. Zamanla yerini basamak ve sıfır değerleri olan Hin-du-Arap rakamlarının kullanılmasına bırakmakla birlikte, 17. yüzyıla değin Avrupa’da kullanılan abaküs Ortadoğu ve Japonya’da varlığını bugün bile sürdürmektedir. Abaküs kullanmakta uzmanlaşmış bir kişi günümüzün mekanik hesap makineleriyle rahatça yanşabilir.


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

2 Kasım 2011 / Misafir Soru-Cevap
5 Haziran 2013 / Misafir Taslak Konular